Ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών «υπολογίζει πως η ΕΚΤ θα βοηθήσει την Ελλάδα να αποφύγει τη χρεοκοπία τον επόμενο μήνα, όταν δεν θα έχει χρήματα για να εξυπηρετήσει το χρέος της», αναφέρει το Bloomberg, μετά από συνέντευξη που παραχώρησε ο Γιάνης Βαρουφάκης στην τηλεόραση του πρακτορείου.
Όπως σημειώνει το Bloomberg, «ο Βαρουφάκης βασίζεται στην ΕΚΤ, για να αποφευχθεί ελληνική χρεοκοπία το Μάρτιο» και αναφέρει ότι το ελληνικό Δημόσιο πρέπει να αποπληρώσει δάνειο του ΔΝΤ το Μάρτιο και ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να δώσει τα δύο δισ. ευρώ -που οφείλει στην Ελλάδα από τα κέρδη που είχε από ελληνικά ομόλογα-, ως μερική αποπληρωμή στο ΔΝΤ.
«Σας δίνω ένα παράδειγμα, τίποτα δεν έχει αποφασιστεί. Αυτό είναι ένα ποσό που μας οφείλεται. Είναι δικά μας χρήματα» ανέφερε σχετικά ο υπουργός και συνέχισε: «Είμαι αρκετά βέβαιος, ότι δεν θα έχουμε ταμειακό πρόβλημα, επειδή προσπαθήσαμε πολύ σκληρά στις μακρές συζητήσεις με τους εταίρους μας, τους θεσμούς να φθάσουμε σε αυτό το στάδιο».
«Δυσκολεύομαι να φανταστώ ότι η Ευρώπη και το ΔΝΤ θα μας αφήσουν να σκοντάψουμε σε ένα σχετικά μικρό ταμειακό πρόβλημα», πρόσθεσε.
Ακόμα, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι «Το κόστος δανεισμού της Ελλάδας θα κατρακυλούσε στο επίπεδο των άλλων χωρών της ευρωζώνης, εάν η χώρα μπορεί να συμφωνήσει με τους πιστωτές της για την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα του χρέους», σημειώνοντας επίσης ότι την Τρίτη υπήρξε επιστροφή καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες περίπου 700 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Βαρουφάκης, τόνισε ότι ο μόνος τρόπος για να πληρωθούν οι πιστωτές είναι να υπάρξει ανάπτυξη, και σημείωσε ότι με δεδομένη την ύφεση της ελληνικής οικονομίας και το χαμηλό επίπεδο επενδύσεων, θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στην ανάκαμψη εάν το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα υπερβαίνει το 1,5% του ΑΕΠ τα επόμενα πέντε-οκτώ χρόνια.
Ακόμη, σχολιάζοντας τα όσα είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ότι οι μεταρρυθμίσεις που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση στους θεσμούς δεν είναι πολύ συγκεκριμένες, χαρακτήρισε την κριτική της «άδικη» και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «Μας ζητήθηκε να στείλουμε ένα τρισέλιδο έγγραφο το Σαββατοκύριακο και στείλαμε ένα πεντασέλιδο» είπε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας περί θεσμών και τρόικας, ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι «Το ότι θα έχουμε μία σχέση και ότι θα ελεγχόμαστε από τους θεσμούς, αυτό είναι κάτι που όχι μόνο θέλουμε να ανεχθούμε, αλλά και κάτι που επιδιώκουμε», ενώ πρόσθεσε ότι «η υπόσχεση για την επαναδιαπραγμάτευση της λιτότητας έχει ήδη επιτευχθεί, από την άποψη ότι για φέτος ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος έχει αρθεί».
Όπως είπε, «ο λόγος που παρατείναμε τη δανειακή συμφωνία, δεν ήταν επειδή θέλαμε να αποκηρύξουμε τα δάνεια, αλλά τους όρους υπό τους οποίους χορηγήθηκαν αυτά τα δάνεια, διότι αυτοί οι όροι δεν μας επέτρεπαν να αναπτυχθούμε επαρκώς, ώστε να αποπληρώσουμε τα χρέη μας, Και αυτό έπαψε».
Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, «δεν υποσχεθήκαμε ποτέ στους ψηφοφόρους μας ότι θα διαπραγματευθούμε πλήρως και θα φέρουμε τη διαπραγμάτευση σε πέρας τις πρώτες εβδομάδες. Ο ελληνικός λαός δεν είναι τόσο εύπιστος και εμείς δεν είμαστε τόσο κυνικοί. Δεύτερον, υποσχεθήκαμε το τέλος της τρόικας, η τρόικα έχει τελειώσει. Η τρόικα δεν είναι οι τρεις θεσμοί, δεν είπαμε ποτέ ότι θέλουμε να βγούμε από την ευρωζώνη, η δέσμευσή μας στους εταίρους μας και στον ελληνικό λαό είναι ότι θα κάνουμε τα πάντα που χρειάζονται για να παραμείνουμε στην ευρωζώνη».
Όπως σημείωσε, στην Ελλάδα με τη λέξη «τρόικα» αναφερόμαστε σε μία ομάδα τεχνοκρατών που είναι αποσπασμένοι στη χώρα μας από αυτούς τους τρεις θεσμούς, για να επιβάλουν στην κυβέρνηση και το λαό ένα πρόγραμμα, η φύση του οποίου ήταν μια αποπληθωριστική παγίδα χρέους: «Είχε ως φύλο συκής ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που δεν επιτέθηκε ποτέ στις πραγματικές πηγές του προβλήματος και έκανε μία κακή κατάσταση χειρότερη. Αυτό τελείωσε».