Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

Έρχονται επτά παρεμβάσεις στο Αφαλιστικό

Επτά παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό και συγκεκριμένα όσον αφορά τις κύριες συντάξεις, τις επικουρικές συντάξεις, τα εφάπαξ και την πρόωρη συνταξιοδότηση (κυρίως στο Δημόσιο), ετοιμάζει η κυβέρνηση τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, εντός του μήνα θα γίνει αναστολή του νέου τρόπου υπολογισμού των κύριων συντάξεων και θα ακολουθήσει σειρά παρεμβάσεων με ορίζοντα τετραμήνου – στο πλαίσιο διαλόγου με τους αρμόδιους φορείς.

Συγκεκριμένα, “παγώνουν” οι ρυθμίσεις για το μηδενικό έλλειμμα στα επικουρικά ταμεία, ενώ το ζήτημα του εφάπαξ θα συζητηθεί εκ του μηδενός καθώς ειδικά σε περιπτώσεις όπως των συνταξιούχων του Δημοσίου οι εκκρεμείς υποθέσεις είναι πολλές και απαιτείται είτε κούρεμα των ποσών, είτε τμηματική καταβολή.

Όσον αφορά τις πρόωρες συντάξεις, δεν θα θιγούν οι ασφαλισμένοι πριν το 1983, ενώ σε ό,τι αφορά σε παλαιούς ασφαλισμένους θα δοθούν κίνητρα σε ταμεία όπως το ΙΚΑ ώστε να μπορέσουν να βρουν εργασία και να αποφύγουν την πρόωρη σύνταξη.

Επίσης δεν αναμένεται να θιγούν οι μητέρες ανηλίκων.

Σε Ταμεία όπως αυτό του Δημοσίου αναμένεται να υπάρξουν αντικίνητρα για την πρόωρη σύνταξη με αύξηση του πέναλτι για όσους βγαίνουν πρόωρα, ενώ για ΔΕΚΟ και Τράπεζες, αναμένεται να μπουν στο στόχαστρο οι συνταξιοδοτήσεις με εθελούσια έξοδο.

Κίνητρα με περισσότερες ασφαλιστικές κατηγορίες θα δοθούν στους ελεύθερους επαγγελματίες, έτσι ώστε να συνεχίσει η ροή χρήματος προς το Ταμεία, σύμφωνα με το δημοσίευμα.



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ