Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες κάρτες της έρευνας της Dianeosis που δημοσιεύθηκε στην Κυριακάτικη Καθημερινή είναι αυτή που θέτει το ερώτημα πως προσδιορίζεται τον εαυτό σας με βάση το παραδοσιακό διαχωρισμό Αριστερά – Δεξιά.
Το 27,6 των Ελλήνων τοποθετεί τον εαυτό του στο φάσμα Κεντροαριστερά – Αριστερά. Το ποσοστό υπερτερεί του αντίστοιχου Κεντροδεξιά – Δεξιά που είναι στο 23,2%.
Το κέντρο δε από μόνο του έχει το μεγαλύτερο ποσοστό – μεγαλύτερο από το άθροισμα Κεντροδεξιάς και Δεξιάς – με 24,1%.
Σε άλλη κάρτα η “Δεξιά” είναι κάτι κακό για το 53,7%, ενώ ο Σοσιαλισμός έχει το μεγαλύτερο ποσοστό και είναι ο μοναδικός πολιτικός όρος με θετικό πρόσημο με 62,1%.
Στην ίδια κάρτα το 58,8% θεωρεί κακό τον καπιταλισμό που συνδέεται ιδεολογικά κυρίως με την Δεξιά και κακό τον Ριζοσπαστισμό με το μεγάλο 58,9% που συνδέεται κυρίως με την Αριστερά.
Όπως φαίνεται δηλαδή παρά την εκλογική διάλυση του ΠΑΣΟΚ η κυρίαρχη πολιτική τάση στην Ελλάδα είναι πάντα αυτός ο χώρος, όπως οριοθετήθηκε πρωτογενώς από τον Ανδρέα Παπανδρέου. Είναι το κέντρο, ο σοσιαλισμός και η σοσιαλδημοκρατία.
Η κεντροδεξιά ουδέποτε ήταν πλειοψηφία στην Ελλάδα και χωρίς να διασπά αυτόν τον ιδεολογικό χώρο δεν μπορεί να γίνει ποτέ πλειοψηφικό ρεύμα.
Το δύσκολο ερώτημα είναι τι είναι αυτό το κέντρο σήμερα γιατί οι εποχές έχουν αλλάξει δραματικά.
Είναι πιο κοντά στο “μεταρρυθμιστικό κέντρο” ή ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταλάβει οριστικά τον χώρο του παλιού ΠΑΣΟΚ;
Παράλληλα πολύ υψηλό ποσοστό – πιο πάνω και από Κεντροαριστερά και από Κεντροδεξιά – που φτάνει το 17,3% δεν αυτοπροσδιορίζεται τίποτα.
Συμπέρασμα: όποιο επιτελείο κόμματος διαβάσει σωστά α) τι επιζητούν στο 2017 αυτοί που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι και β) τι είναι αυτοί που αυτοπροσδιορίζονται ως “τίποτα”, θα δημιουργήσει και το ευρύ πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία.