Όλοι μας έχουμε ακούσει από μικρή ηλικία τους γονείς και τους μεγαλύτερους συγγενείς και φίλους να μας προτρέπουν να τρεφόμαστε υγιεινά για να έχουμε γερό οργανισμό. Η βιταμίνη D προσφέρει προστασία από την ύπουλη ασθένεια του καρκίνου του εντέρου.
Οι βιταμίνες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην υγεία του ανθρώπου και μας θωρακίζουν απέναντι σε διάφορες ασθένειες. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη ένας κακοήθης όγκος δεν περιέχει μόνο καρκινικά κύτταρα αλλά, και άλλα, κάποια εκ των οποίων επηρεάζουν τους μηχανισμούς εξάπλωσης του καρκίνου.
Μεταξύ αυτών βρίσκεται και μια ομάδα ανοσοκυττάρων, τα Τ λεμφοκύτταρα. Τα συγκεκριμένα κύτταρα έχουν την ιδιότητα να επιτίθενται στα καρκινικά και να αναστέλλουν την ανάπτυξή τους. Η αυξημένη παραγωγή Τ λεμφοκυττάρων βοηθάει στην καλύτερη πρόγνωση για την υγεία ανθρώπων που έχουν καρκίνο στο έντερο. Τα αυξημένα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό έχουν ως αποτέλεσμα το μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου στο παχύ έντερο.
Στην πιο πρόσφατη έρευνα συμμετείχαν 318 ασθενείς με ορθοκολικό καρκίνο και 624 υγιή άτομα. Οι συγκριτική μελέτη των αναλύσεων που έγιναν στους συμμετέχοντες πριν και μετά τη θεραπεία με βιταμίνη D, έδειξαν πως όσο υψηλότερα ήταν τα επίπεδα της βιταμίνης, τόσο μικρότερος ήταν και ο κίνδυνος που υπήρχε για εκδήλωση καρκίνου του παχέος εντέρου.
Επιπλέον, τα άτομα που τρέφονταν πιο υγιεινά είχαν καλύτερη απορρόφηση της βιταμίνης D από τον οργανισμό τους, θωρακίζοντας με αυτόν τον τρόπο ακόμη περισσότερο το ανοσοποιητικό τους σύστημα.