Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

Τουρκικά F-16 «περίμεναν» τον Πάνο Καμμένο σε Φαρμακονήσι και Στρογγύλη

Σε διπλή πρόκληση προέβη σήμερα η τουρκική πολεμική αεροπορία με σχηματισμούς δύο τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 εντός του FIR Αθηνών, δύο φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας, και μάλιστα με πτήσεις πάνω από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, σε Φαρμακονήσι και Στρογγύλη.

Αναλυτικότερα, το πρώτο περιστατικό σημειώθηκε το πρωί, και ενώ το ελικόπτερο που μετέφερε τον Πάνο Καμμένο και τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ και ΓΕΝ που τον συνόδευαν προσγειωνόταν στο Φαρμακονήσι. Εκείνη τη στιγμή στην περιοχή εμφανίστηκαν δύο τουρκικά F-16, ένα εκ των οποίων πέταξε στα 15.000 πόδια πάνω από το νησί.

Στο δεύτερο περιστατικό της ημέρας, το απόγευμα, κι ενώ το Chinook που μετέφερε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο, τον αρχηγό ΓΕΣ αντιστράτηγο Βασίλειο Τελλίδη και τον αρχηγό ΓΕΝ αντιναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, βρισκόταν στη νήσο Στρογγύλη, εμφανίστηκε και πάλι ένα ζεύγος τουρκικών F-16 και ένα από τα τουρκικά μαχητικά έκανε υπέρπτηση στα 6.000 πόδια πάνω από το νησί.

Σε ό,τι αφορά στο πρωινό περιστατικό, και σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, τυπικά δε στοιχειοθετείται παρενόχληση του μεταφορικού ελικοπτέρου που μετέφερε τον Πάνο Καμμένο και την στρατιωτική ηγεσία από το τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος, αφού το τουρκικό F-16 πέρασε 15.000 πόδια πάνω από το νησί των Δωδεκανήσων.

Το απόγευμα τα δύο τουρκικά αεροσκάφη αναχαιτίσθηκαν και αναγνωρίσθηκαν άμεσα, από ζεύγος ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών F-16, που ευρίσκονταν στην περιοχή, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και κατά πάγια πρακτική.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ