Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

Η Ν. Κεραμέως απαντά στα 5Γιατί: Οσο καθυστερεί η αξιολόγηση, τόσο μεγαλώνει ο λογαριασμός – Η κυβέρνηση δε μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από το αδιέξοδο

“Οσο καθυστερεί η αξιολόγηση, τόσο μεγαλώνει ο λογαριασμός για τη χώρα”, τονίζει μέσα από τις απαντήσεις της στα 5Γιατί του eReportaz η Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας Νίκη Κεραμέως. Όπως σημειώνει η βουλευτής της ΝΔ  “η κυβέρνηση δε μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από το αδιέξοδο”, ενώ στο ερώτημα, αν η ΝΔ ήταν κυβέρνηση θα δεχόταν τα μέτρα που ζητά η Τρόικα η κ. Κεραμέως απαντά: “η ΝΔ πιστεύει σε ένα διαφορετικό μίγμα δημοσιονομικής πολιτικής, με λιγότερους φόρους που αντισταθμίζονται από χαμηλότερες κρατικές δαπάνες -μέσω εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών και όχι μέσω περικοπών μισθών και συντάξεων-, με ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, με δημιουργία θέσεων εργασίας”.

Τα 5Γιατί τα ρώτησε ο Ρενάτο Λέκκα

Γιατί η ΝΔ δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα τη θέση της: Θέλετε να κλείσει η αξιολόγηση ή θέλετε εκλογές; 

Η Νέα Δημοκρατία έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της: ζητά εκλογές ανεξάρτητα από το κλείσιμο της αξιολόγησης. Προφανώς και θέλουμε να κλείσει η αξιολόγηση, διότι κάθε ημέρα καθυστέρησης κοστίζει υπέρμετρα στη χώρα και τους πολίτες. Η 14μηνη καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης, έργο της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, έφερε επιπλέον δυσβάστακτα μέτρα ύψους 9 δις, καθώς και τον διαβόητο «κόφτη» αλλά και το «Υπερταμείο», στο οποίο πρωτοφανώς δεσμεύεται το μεγαλύτερο τμήμα της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια. Όσο δεν κλείνει η αξιολόγηση, τόσο διευρύνεται η αναξιοπιστία και το δημοσιονομικό κενό και τόσο αυξάνονται οι απαιτήσεις των δανειστών. Ωστόσο, ακόμη και αν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, η ασφυκτική κατάσταση στη χώρα παραμένει. Μετά από δύο χρόνια σαφούς επιδείνωσης όλων των δεικτών της οικονομίας και της ποιότητας ζωής των πολιτών, είναι εμφανές ότι η Κυβέρνηση δεν μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από το αδιέξοδο. Όσο παραμένει στην εξουσία, τόσο το χειρότερο για τη χώρα. Τελευταία στοιχεία καταδεικνύουν ότι το 75,3% των νοικοκυριών παρουσίασε μείωση των εισοδημάτων το 2016 σε σχέση με το 2015, οι καθαρές αποταμιεύσεις του ιδιωτικού τομέα το 2015 μειώθηκαν κατά 9,5 δις, καταρρέουν τα μεσαία εισοδήματα, ενώ ως γνωστόν αναμένονται πρόσθετα μέτρα μείωσης αφορολογήτου και συντάξεων. Το κόστος της διαχειριστικής αδυναμίας και ολιγωρίας των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μετακυλίεται στους πολίτες, η Κυβέρνηση δεν προχωρά στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, δεν μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, δεν μπορεί να φέρει επενδύσεις, εν τέλει μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε ένα 4ο Μνημόνιο. Ζητάμε εκλογές γιατί η κατάσταση διαρκώς επιδεινώνεται και η χώρα χρειάζεται επειγόντως αλλαγή σελίδας, ώστε να αποκτήσει μία ισχυρή Κυβέρνηση αποφασισμένη για γρήγορες, σοβαρές μεταρρυθμίσεις.

Γιατί, αλήθεια δε μας λέτε αν θα δεχόσασταν τα μέτρα που προτείνουν οι δανειστές; Αν οι δανειστές σας ζητούσαν να στηρίξετε την κυβέρνηση, τι θα απαντούσατε; 

Στο υποθετικό σας σενάριο, απαντώ ότι δεν θα είχαμε φτάσει στο σημείο να μας ζητούν οι δανειστές υπερβολικά, πράγματι, μέτρα. Μέτρα που συνιστούν αποτέλεσμα της δραματικής ολιγωρίας της Κυβέρνησης, της αναξιοπιστίας της, της διγλωσσίας της, των πολύμηνων καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση και των δύο ως τώρα αξιολογήσεων. Το ερώτημα που τίθεται, λοιπόν, δεν είναι αν θα δεχόμασταν τα μέτρα που θα μας ζητούσαν οι δανειστές αν και εφόσον ήμαστε Κυβέρνηση, αλλά αν θα φτάναμε ποτέ στο σημείο να είναι απαιτητά. Ματαίως αναζητά συνενόχους η Κυβέρνηση. Είναι αποκλειστικά υπεύθυνη, παρά τις ομολογουμένως υπέρμετρες απαιτήσεις των δανειστών. Στο σενάριο της πραγματικότητας, η Νέα Δημοκρατία πιστεύει σε ένα διαφορετικό μίγμα δημοσιονομικής πολιτικής, με λιγότερους φόρους που αντισταθμίζονται από χαμηλότερες κρατικές δαπάνες -μέσω εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών και όχι μέσω περικοπών μισθών και συντάξεων-, με ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, με δημιουργία θέσεων εργασίας.

Γιατί δεν γνωρίζουμε ακόμα το οικονομικό σας πρόγραμμα; 

Το οικονομικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι γνωστό σε μεγάλο βαθμό, ήδη από πέρυσι. Στο πλαίσιο του 10ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, τον Απρίλιο του 2016, παρουσιάστηκαν συγκεκριμένες προτάσεις του αυριανού κυβερνητικού μας Προγράμματος, όπως η αυστηροποίηση του συστήματος αξιολόγησης δημοσίων δαπανών, η σύνδεση του αφορολόγητου ορίου με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, η φορολογική κινητροδότηση νέων επενδύσεων, η δυναμική αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων», η ενεργοποίηση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου κεφαλαιακών συμμετοχών και άλλα. Περαιτέρω, το Σεπτέμβριο του 2016, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσίασε οικονομικές προτάσεις της ΝΔ, μετρημένες και κοστολογημένες, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δύο χρόνια, η μείωση του φόρου επιχειρήσεων από το 29% στο 20%, η μείωση του φόρου στα μερίσματα από 15% σε 5%, η μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13%, η κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί, η αύξηση του ορίου υπαγωγής στον ΦΠΑ από τις 10.000 στις 25.000 ευρώ. Όλες οι μειώσεις αυτές συνοδεύονται από συγκεκριμένες, ισόποσες περιστολές δαπανών που θα εξασφαλίσουν 1,5 δισ. ευρώ τον πρώτο χρόνο. Οι περικοπές δεν αφορούν ασφαλώς απολύσεις και μειώσεις συντάξεων, αλλά π.χ. εξορθολογισμό των προϋπολογισμών των ΔΕΚΟ, μείωση καταναλωτικών δαπανών του δημοσίου, μείωση δαπανών για τόκους εντόκων γραμματίων ελληνικού δημοσίου. Προφανώς η διαμόρφωση του οικονομικού μας προγράμματος είναι μία δυναμική διαδικασία που επικαιροποιείται και θα συνεχιστεί και αφού αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας, ωστόσο υπάρχουν συγκεκριμένα δείγματα γραφής που καθιστούν σαφείς τις προθέσεις μας για την επόμενη ημέρα.

Γιατί δεν έχουμε ενημερωθεί για το τι ειπώθηκε στη συνάντηση Μητσοτάκη – Σόιμπλε; 

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μητσοτάκης, ενημέρωσε τους Έλληνες πολίτες για τη συνάντησή του με τον κ. Σόιμπλε: ενδεικτικά, ανέφερε ότι διεκδίκησε το καλύτερο για τη χώρα και έβαλε τέλος σε κάθε συζήτηση για Grexit . Διεκδίκησε την ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση, φορώντας τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας, ενώ έθεσε εκ νέου την ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων στο ελληνικό πρόγραμμα, στοιχείο που αποτελεί βασική παράμετρο της κυβερνητικής πρότασης που έχει παρουσιάσει η Νέα Δημοκρατία για μείωση φόρων και δαπανών..

Γιατί λέτε ότι η κυβέρνηση μας οδηγεί σε ένα “νέο 2015”; Πιστεύετε ότι δε θα κλείσει η αξιολόγηση; Τι φοβάστε;  

Η Κυβέρνηση δυστυχώς δεν μαθαίνει από τα λάθη της. Πρώτο θεμελιώδες -και παιδαριώδες- λάθος: θεωρεί ότι καθυστερώντας να ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα, ενισχύει τη διαπραγματευτική της ισχύ, ενώ συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Όσο καθυστερεί, τόσο μεγαλώνει ο λογαριασμός για τη χώρα και τον πολίτη. Δεύτερο βασικό λάθος: το μείγμα πολιτικής της, το οποίο δυσχεραίνει έτι περαιτέρω την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Η υπερφορολόγηση που η ίδια η Κυβέρνηση έχει επιλέξει ως μέσο για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων εξαντλεί τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών και, σε συνδυασμό με την εκτόξευση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες, αποστραγγίζει κάθε ρευστότητα από την αγορά. Με το μείγμα αυτό πολιτικής καθίσταται εν τέλει ανέφικτη και η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Επιπλέον, αντιφατικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών και δανειστών για το ως τώρα ποσοστό ολοκλήρωσης των προαπαιτούμενων, καθώς και η αναποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να προβεί στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, μας καθιστούν εξαιρετικά ανήσυχους για την πορεία της αξιολόγησης. Η Κυβέρνηση καθυστερεί συνειδητά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης για να ικανοποιήσει το εσωτερικό της ακροατήριο, ενισχύοντας την αβεβαιότητα και τη μεταβλητότητα, καθιστώντας επισφαλή την πορεία ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, κίνδυνο τον οποίο έχει επισημάνει και το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο. Δυστυχώς, όμως, δε φοβόμαστε μόνο εμείς: αποτέλεσμα της αβεβαιότητας είναι και η μεγάλη πτώση της κατανάλωσης και του δείκτη οικονομικού κλίματος, που επιστρέφει τη χώρα στα επίπεδα του 2012 και στεγνώνει την αγορά από πολύτιμο ρευστό. Η Κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου η χώρα να ανακτήσει το απαραίτητο για κάθε επένδυση και ανάπτυξη κλίμα οικονομικής ασφάλειας.



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ