Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

Τσίπρας: Η κυβέρνηση θα τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, και έτσι οφείλουν να πράξουν και οι άλλοι

Απάντηση στα μηνύματα που έρχονται από το εξωτερικό και καλούν την Ελλάδα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, έδωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την επανασύσταση της επιτροπής διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων.

«Απέναντι σε έναν ηθικολογικό τόνο που έχει επικρατήσει στη δημόσια συζήτηση στην ΕΕ δεν επιλέγουμε ούτε το ρόλο του μαθητή που σκύβει το κεφάλι, ούτε και διεκδικούμε τη θέση του ηθικοδιδασκάλου απέναντι στον αμαρτωλό που του ζητάμε να πληρώσει για τις αμαρτίες του. Δεν κάνουμε θεοδικία αλλά δεν παραιτούμαστε από τις απαράγραπτες υποχρεώσεις μας. Δεν κάνουμε μαθήματα αλλά και δεν δεχόμαστε μαθήματα ηθικής», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Η κυβέρνηση «θα τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, αλλά ταυτόχρονα θα εργαστεί και ώστε να εκπληρωθούν οι ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις (σ.σ. απέναντί της) στο ακέραιο», διαβεβαίωσε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «όπως εμείς δεσμευόμαστε, έτσι οφείλουν να πράξουν όλες οι πλευρές, γιατί η επίκληση ηθικής δεν μπορεί να είναι κατά περίσταση».

Σημειώνεται ότι ο κ. Τσίπρας παίρνοντας το λόγο χαρακτήρισε τη συνεδρίαση ιστορική, εξηγώντας ότι παρενέβη όχι μόνο για λόγους συμβολικούς αλλά και για λόγους ουσιαστικούς: «Για να αποτίσω φόρο τιμής στα θύματα του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου αλλά και τους αγωνιστές της εθνικής αντίστασης».

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ