Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Αγροτουρισμός στην Κρήτη – Ένα νέο πρότζεκτ για την τουριστική ανάπτυξη

Ο όμιλος ΤUI, o μεγαλύτερος τουρ οπερέιτορ της Ευρώπης, ξεκίνησε ένα νέο ελληνικό πρότζεκτ αειφόρας τουριστικής ανάπτυξης. Σε αυτό συμμετέχουν ελαιοπαραγωγοί, αμπελοκαλλιεργητές και οινοποιοί.

Το περασμένο καλοκαίρι ο Τόμας Έλερμπεκ, επικεφαλής του Ιδρύματος TUI Care Foundation, επισκέφθηκε στην Αθήνα την υπουργό Τουρισμού Ελένα Κουντουρά για να παρουσιάσει το νέο φορέα στον οποίο συγκεντρώνονται όλες οι δράσεις και πρωτοβουλίες του ομίλου για την προώθηση της αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης. Στην πορεία της συζήτησης η κ. Κουντουρά πρότεινε να αναλάβει η TUI Care Foundation την ανάπτυξη ενός πιλοτικού αγροτουριστικού πρότζεκτ στην Κρήτη, δηλαδή ενός προγράμματος που θα συνδυάζει τον αγροτικό τομέα με τον τουρισμό. Όπως δήλωσε η Έλενα Κουντουρά στην Deutsche Welle στο περιθώριο της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού (ΙΤΒ) του Βερολίνου «υπάρχουν πάρα πολλοί τουρίστες που επιθυμούν να πάνε σε χώρες όπου θα ζήσουν αυθεντικές εμπειρίες. Παραδείγματος χάριν να δουν πως γίνεται το κρασί, να πατήσουν τα σταφύλια».

Η TUI Care Foundation αποδέχτηκε την πρόταση. Ήδη φέτος θα έρθουν οι πρώτοι τουρίστες στην Κρήτη με το νέο πρόγραμμα, στο οποίο συμμετέχουν 25 ελαιοπαραγωγοί, 47 αμπελοκαλλιεργητές και 2 οινοποιία – μεταξύ αυτών το γνωστό κτήμα Λυραράκης.Το πρόγραμμα της TUI προβλέπει μεταξύ άλλων τη γνωριμία με τη διαδικασία παραγωγής του κρασιού από τον αρχή ως το τέλος, εξηγεί ο συνεργάτης του Iδρύματος Αλεξάντερ Πάντζουκ. «Oι τουρίστες θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν τα αμπέλια, να παρακολουθήσουν την επεξεργασία των σταφυλιών, να δουν πώς γίνεται η εμφιάλωση. Πρόκειται για μια εμπειρία που έχει να κάνει με την παρακολούθηση του συνολικού κύκλου παραγωγής ενός τοπικού προϊόντος. Κατά αυτό τον τρόπο οι επισκέπτες γνωρίζουν μια πλευρά της Κρήτης που οι περισσότεροι δεν ήξεραν», λέει ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Εκπαίδευση μικροκαλλιεργητών

Σύμφωνα με τον Τόμας Έλερμπεκ το Ίδρυμα της TUI στηρίζει 30 τοπικά προγράμματα σε 25 χώρες. Κεντρικός στόχος τους είναι η ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας με βιώσιμο τρόπο: «Αντιλαμβανόμαστε το Ίδρυμα ως εταίρο. Και όντως, με το πρότζεκτ στην Ελλάδα ενώνουμε την αγροτική οικονομία και τον τουρισμό. Συγκεκριμένα δικτυώνουμε τους ελαιοπαραγωγούς και τους αμπελοκαλλιεργητές, οι οποίοι συνήθως έχουν μικρές εκτάσεις, με τα ξενοδοχεία και άλλους τουριστικούς παράγοντες για να μπορούν έτσι να πουλήσουν τα προϊόντα τους.» Και όχι μόνο. Το νέο πρότζεκτ στοχεύει επίσης στην εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση των παραγωγών, δηλώνει ο κ. Έλερμπεκ: «Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται η παροχή στήριξης για να αναπτύξουν βιολογικές καλλιέργειες με τη βοήθεια ειδικών έτσι ώστε σιγά-σιγά να δημιουργηθούν περιοχές βιολογικής γεωργίας».

Πηγή: Deutsche Welle

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ