Σάββατο Ιανουάριος 11 2025

«Πόρτα» Λαφαζάνη στην Κομισιόν: Δεν θα ελέγχει καμία ενεργειακή συμφωνία της Ελλάδας

Απαντήσεις από όλες τις πλευρές έλαβε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης για το περιεχόμενο της ομιλίας του στο συνέδριο Athens Energy Forum, ο οποίος ουσιαστικά ανακοίνωσε τη διαφοροποίηση της ελληνικής κυβέρνησης από τις ενεργειακές στρατηγικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα είναι πολύ μικρή για να είναι σε ένα καθεστώς ενεργειακής μπανανίας.

Κατά την ομιλία του στο ενεργειακό συνέδριο πέρασε κρυφά μηνύματα για το σχεδιασμό της κυβέρνησης, δημιουργώντας ερωτήματα, αλλά και την αίσθηση για το αν ο υπουργός Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας αφήνει να εννοηθεί ότι η Ελλάδα αναζητά και άλλες συνεργασίες, εκτός Ευρώπης, και ειδικά με τη Ρωσία.

Ποια είναι τα μηνύματα;

Ειδικότερα, ο υπουργός αντιτάχθηκε εντόνως στην πρόταση της Κομισιόν να ελέγχει εκ των προτέρων, στο όνομα της ΕΕ, όπως είπε, τις ενεργειακές συμφωνίες των κρατών μελών με τρίτες χώρες. Όπως πρόσθεσε, ένα τέτοιο μέτρο όχι μόνο υπονομεύει καίρια, κατά τη γνώμη μας, την εθνική κυριαρχία αλλά και επιτείνει τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, ενώ εκμηδενίζει και κάθε εθνική ευελιξία στην εφαρμογή ενεργειακών πολιτικών που θα υπηρετούν το εθνικό συμφέρον και τις καλές σχέσεις στην περιοχή μας και στην Ευρώπη.

Επίσης, αν και υπογράμμισε τη στήριξη στον ΤΑΡ, επανέλαβε ότι διεκδικεί αντισταθμιστικά οφέλη από τη διέλευση του, πράγμα που, όπως είπε, “το θεωρούμε εύλογο και δίκαιο”. Ωστόσο, την ίδια ώρα, δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν είναι εξαρτημένος ενεργειακός δορυφόρος καμιάς μεγάλης δύναμης και κανενός συνασπισμού χωρών και τόνισε χαρακτηριστικά ότι “επιδιώκουμε πολύπλευρες, πολυεπίπεδες και πολυδιάστατες, διεθνείς ενεργειακές σχέσεις και διασυνδέσεις, χωρίς αγκυλώσεις και μονομέρειες, με όλες τις χώρες της περιοχής μας και της Ευρώπης”, δίνοντας έμφαση στη φράση “με την ευρεία γεωγραφική έννοια της τελευταίας”. Πρόσθεσε δε ότι “η Ελλάδα δεν πρόκειται με την κυβέρνησή μας να γίνει εξαρτημένο πιόνι μονομερών ενεργειακών επιλογών ή και αξόνων, στο όνομα, δήθεν, της, κατά τα άλλα αναγκαίας, διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών τροφοδοσίας της ΕΕ”.

Και ο υπουργός στη συνέχεια αναφέρει τη φράση που προκάλεσε και τις περισσότερες αντιδράσεις:

Η Ελλάδα είναι πολύ μικρή χώρα για να παραμείνει ένα είδος εξαρτημένου τροϊκανού οικονομικού προτεκτοράτου, το οποίο θα συμπληρώνεται και από ένα καθεστώς ενεργειακής μπανανίας.
Η ενεργειακή ένωση, την οποία φιλοδοξούν να οικοδομήσουν οι κυρίαρχοι κύκλοι της ΕΕ, δεν μπορεί να μεταφράζεται ως μια μεγάλη νεοφιλελεύθερη ενεργειακή αγορά, η οποία θα ακυρώνει τις εθνικές ενεργειακές ανάγκες στην περιφέρεια, θα φέρει τη σφραγίδα των ισχυρών χωρών της ΕΕ και στην οποία θα κυριαρχούν μια χούφτα πολυεθνικοί ενεργειακοί γίγαντες.

Τα “ναι” και οι προειδοποιήσεις των ΗΠΑ προς Λαφάζανη

Ο πρώην Πρέσβης των ΗΠΑ και νυν Διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Αμυντικών Σπουδών, Μάθιου Μπράιζα, μιλώντας από το βήμα του Energy Forum προειδοποίησε την Ελλάδα να μην επιστρέψει σε μονοπωλιακό καθεστώς η εγχώρια αγορά φυσικού αερίου. Ο κ. Μπράιζα, σχολιάζοντας την ομιλία του κ. Λαφαζάνη τόνισε «άκουσα τον υπουργό Ενέργειας να επισημαίνει την ανάγκη για πολυκατευθυντικότητητα στην ενεργειακή πολιτική και οι μεγάλες δυνάμεις να μην εκμεταλλεύονται τις μικρές. Δεν έχουμε αντίρρηση. Αν αυτοί είναι οι στόχοι της Ελλάδας, το χειρότερο που έχετε να κάνετε είναι ένα βήμα πίσω στον Νότιο Διάδρομο φυσικού αερίου και να επιστρέψετε στο μονοπώλιο που έφθασε στο σημείο, η Ελλάδα να πληρώνει το φυσικό αέριο ακριβότερα από οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης».
Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη στήριξη της κυβέρνησης στον αγωγό ΤΑΡ και υποστήριξε ότι αυτήν τη στιγμή η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλή θέση, προκειμένου να αναδειχθεί σε στρατηγικό ενεργειακό κόμβο.

Η βοηθός γραμματέας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για θέματα ενεργειακής διπλωματίας Ρούμπιν Ντάμπιγκαν μιλώντας στο ενεργειακό συνέδριο την Τετάρτη, που πραγματοποιείται στην Αθήνα, εξέφρασε την ικανοποίηση της στη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στην κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ. Υπογράμμισε τη σημασία να περάσει μη ρωσικό φυσικό αέριο από το νότιο διάδρομο.

Η Αμερικανίδα αξιωματούχος τόνισε ότι συμφωνούμε με την ελληνική κυβέρνηση ότι η ενεργειακή πολιτική επηρεάζει την πρόοδο και την ευημερία και ότι πρέπει να διασφαλίζουμε ότι όλοι έχουν πρόσβαση σε φθηνή ενέργεια γιατί αυτό είναι κρίσιμο για την οικονομική ανάπτυξη. Επίσης, υπογράμμισε ότι η ενεργειακή πολιτική είναι κρίσιμη για τους κλιματικούς στόχους και πρέπει να αποτελεί αφετηρία συνεργασίας.

Από την άλλη, όμως, τόνισε την καλή σχέση των ΗΠΑ και της Ευρώπης, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει συνεργασία εδώ και καιρό και πως το Δεκέμβριο έγινε το συμβούλιο συνεργασίας ΕΕ – ΗΠΑ για συνεργασία. Επεσήμανε δε ότι η Ρωσία πρέπει να είναι προμηθευτής, αλλά όχι ο μόνος και αναφέρθηκε και σε έργα που δεν μπορούν να υλοποιηθούν όπως είναι ο Turkish Stream, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι “δε φέρνει νέο αέριο, αλλά παλιό αέριο από νέο δρόμο”. “Ελπίζουμε ότι η ενέργεια είναι πηγή ανάπτυξης και θα δουλέψουμε μαζί για να το πετύχουμε”, τόνισε και επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει επαρκής χρηματοδότηση των έργων που απαιτούνται στην περιοχή προκειμένου να διασφαλιστεί η ενεργειακή ασφάλεια καθώς και να μην αποσπάται η προσοχή σε έργα που απέχουν πολλά χρόνια ή δεν είναι απαραίτητα εφικτά (Turkish Stream).

“350 ελληνικές εταιρείες έχουν προσέλθει για να αναλάβουν υπεργολαβίες για τον TAP”

Από την πλευρά του ο Διευθυντής Εξωτερικών Σχέσεων του TAP Μάικλ Χόφμαν, μίλησε για τη σημασία του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου για τη χώρα Ελλάδα. Μιλώντας στο ίδιο ενεργειακό συνέδριο υπογράμμισε ότι ο αγωγός δημιουργεί θέσεις εργασίας και έσοδα στην Ελλάδα, βελτιώνει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και θέτει τη χώρα στο επίκεντρο του γεωπολιτικού χάρτη της περιοχής, αν όχι της Ευρώπης. Όπως τόνισε, στόχος είναι στις αρχές του 2016 να ξεκινήσει το κατασκευαστικό έργο και στα τέλη του 2019 να γίνουν οι απαραίτητες δοκιμές, ώστε το 2020 να τεθεί σε εμπορική λειτουργία. Μάλιστα, δήλωσε ότι 350 ελληνικές εταιρείες έχουν προσέλθει σε συζητήσεις για να αναλάβουν υπεργολαβίες, ενώ έχει ανακοινωθεί το πρόγραμμα αποζημιώσεων που αφορά συνολικά 55.000 ιδιοκτήτες και χρήστες γης.

Μανιάτης κατά Λαφαζάνη: Η χώρα οδηγείται σε ενεργειακή απομόνωση

Τις έντονες αντιδράσεις του πρώην υπουργού ΥΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε ενεργειακό συνέδριο. Ο υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι « η Ελλάδα είναι πολύ μικρή για να είναι σε ένα καθεστώς ενεργειακής μπανανίας» και για να παραμείνει εξαρτημένο τροϊκανό προτεκτοράτο, υπογραμμίζοντας δε ότι «δεν είμαστε δορυφόρος καμίας μεγάλης δύναμης, ακολουθούμε πολύπλευρη ενεργειακή πολιτική». Πρόσθεσε, ακόμη, ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει εξαρτημένο πιόνι κανενός στο όνομα της δήθεν απεξάρτησης των πηγών τροφοδοσίας της ΕΕ» και αναφέρθηκε στις «μεγάλες καπιταλιστικές χώρες που βλέπουν στον έλεγχο των ενεργειακών δρόμων το εργαλείο για να καταδυναστεύουν τις μικρότερες».

Από την πλευρά του, ο κ. Μανιάτης προειδοποίησε, απαντώντας στον κ. Λαφαζάνη, ότι ”σε διεθνή ενεργειακή απομόνωση οδηγείται η χώρα εάν η Κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τη συμμετοχή της στα ευρωπαϊκά δρώμενα ως «ενεργειακή μπανανία»”. Ο κ. Μανιάτης τόνισε, επίσης, ότι “η εθνική ενεργειακή πολιτική είναι αδιανόητο να αντιμετωπίζεται με μικροκομματική, πρόσκαιρη, επιπόλαιη προσέγγιση, όταν αντίθετα έχουμε ήδη προωθήσει τις πολιτικές μας για σταθερότητα, συνέχεια και συνέπεια, περιφερειακή συνεργασία με τις γειτονικές χώρες, δράσεις για γεωπολιτική αναβάθμιση και ειρήνη, μέσα από τη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο”.

Καραγκούνης: Με τις λογικές αυτές η Ελλάδα θα γίνει «σκέτη μπανανία»

Επίθεση στον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Ενέργειας εξαπέλυε σήμερα ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, ότι «η Ελλάδα είναι πολύ μικρή για να είναι σε ένα καθεστώς ενεργειακής μπανανίας» και για να παραμείνει εξαρτημένο τροϊκανό προτεκτοράτο.

Σύμφωνα με τον κ. Καραγκούνη, «ο κ. Λαφαζάνης αμφισβητεί, με δηλώσεις του, τις στρατηγικές επιλογές της χώρας μας και της Ε.Ε. στον τομέα της Ενέργειας και αντιτίθεται στην απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας και των υποδομών της, λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν θα γίνει “ενεργειακή μπανανία”». Ωστόσο, όπως τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, «πράγματι, με τις λογικές αυτές η Ελλάδα θα γίνει σκέτη “μπανανία”».

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ