Την τελευταία του πνοή άφησε 22χρονος διανομέας εργαζόμενος στη γνωστή αλυσίδα καφέ «Mikel».
Ο νεαρός τραυματίστηκε εν ώρα εργασίας την Πέμπτη 2 Μαρτίου και υπέκυψε στα τραύματά του στο νοσοκομείο, όπου μεταφέρθηκε, στις 9 Μαρτίου.
Το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού- Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αττικής εκφράζει σε ανακοίνωσή του τη βαθιά θλίψη και τα συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του σημειώνοντας ότι ο 22χρονος, «παιδί λαϊκής οικογένειας, σκοτώθηκε στην άσφαλτο τη στιγμή που πάλευε όπως όλοι εμείς για το μεροκάματο».
«Ο τραγικός θάνατος του συναδέλφου έρχεται να επιβεβαιώσει την επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται στους χώρους του κλάδου, όπου καθημερινά δεκάδες συνάδελφοί μας γίνονται θύματα των ανύπαρκτων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, της μεγάλης εντατικοποίησης της δουλειάς, της πολυαπασχόλησης σε δύο και τρία πόστα. Θύματα της προσπάθειας της εργοδοσίας να μειώσει κι άλλο “το κόστος” από τα μέτρα ασφάλειας, να βγάζουν περισσότερα από τη δουλειά ενός εργαζόμενου, θέτοντας σε μεγάλο κίνδυνο την υγεία και την ίδια τη ζωή μας», προσθέτουν στην ανακοίνωση.
Και σημειώνουν ότι «τα Mikel, μία από τις μεγαλύτερες επισιτιστικές αλυσίδες σήμερα -πρότυπο επιχειρηματικότητας- αξιοποιούν όλο το οπλοστάσιο των αντεργατικών μέτρων που ψηφίζει και η σημερινή κυβέρνηση. Στα Μikel η εντατικοποίηση της εργασίας και η πολυαπασχόληση των εργαζομένων είναι καθεστώς.
»Τα 10ωρα, η απασχόληση ενός εργαζόμενου στο μπουφέ και στη λάντζα και στην καθαριότητα του μαγαζιού, η πίεση η δουλειά να “βγει γρήγορα” είναι η “μαγική συνταγή” της κερδοφορίας και της μεγάλης ανάπτυξης των επιχειρήσεων αυτών. Αυτή είναι η πραγματικότητα πίσω από τις “υγιείς” επιχειρήσεις που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝ.ΕΛΛ. Αυτό είναι το πρότυπο της ανάπτυξης του” κλάδου-ατμομηχανή” της οικονομίας τους.»
Τα συλλυπητήριά τους στην οικογένεια του θανόντος εκφράζουν και οι Reworkers και ζητούν από τις αρμόδιες αρχές την άμεση και σε βάθος διερεύνηση του δυστυχήματος και τον αυστηρό καταλογισμό ευθυνών.
Όπως τονίζουν, «το τραγικό αυτό συμβάν δεν ήταν τυχαίο. Επιβεβαιώνει με τον χειρότερο τρόπο την επικίνδυνη, για τους εργαζόμενους, κατάσταση που επικρατεί στον χώρο του επισιτισμού λίγους μόλις μήνες μετά από το δυστύχημα στα Everest».
«Πάνω στο αίμα και στον ιδρώτα των εργαζομένων τα Mikel εμφανίζονται ως πρότυπο επιχειρηματικότητας που αριθμούν 140 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα. Η μαγική συνταγή τόσο στα Mikel όσο και σε παρόμοιες αλυσίδες είναι απλή: Πίεση και ξεζούμισμα εργαζομένων δίχως όριο.
»Η διάλυση των εργασιακών σχέσεων μέσω των μνημονίων είχε ως αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια οι εργοδότες να εντείνουν την εκμετάλλευση οδηγώντας πολλές φορές σε φυσική εξόντωση των εργαζομένων.
»Η εντατικοποίηση της εργασίας, η έλλειψη εργατικών δικαιωμάτων και βασικών κανόνων υγιεινής και ασφάλειας έχουν διαμορφώσει μία δραματική κατάσταση για τους εργαζόμενους μετατρέποντας τους χώρους εργασίας σε βασίλεια εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Ο κόσμος της εργασίας και το εργατικό κίνημα πρέπει να δώσει την απάντηση περνώντας στην επίθεση. Η οργάνωση στα σωματεία είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Να αγωνιστούμε για να κερδίσουμε δουλειά με δικαιώματα και ζωή με αξιοπρέπεια».