Μετά τις θερμοκρασίες – ρεκόρ του 2016, όλα δείχνουν ότι το 2017 θα σημειωθούν νέα ρεκόρ, σπρώχνοντας έτσι το κλίμα του πλανήτη μας – και όλη τη Γη – σε ολοένα πιο «αχαρτογράφητη περιοχή», σύμφωνα με μια νέα έκθεση των επιστημόνων του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (ΠΜΟ-WMO).
Η ετήσια έκθεση του Οργανισμού για την παγκόσμια κατάσταση του κλίματος αναφέρει ότι πέρυσι η παγκόσμια μέση θερμοκρασία ήταν κατά 1,1 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα και ελαφρώς υψηλότερη (κατά 0,06 βαθμούς) από το προηγούμενο ρεκόρ του 2015. Η Γη έχει να δει τέτοιες θερμοκρασίες εδώ και περίπου 115.000 χρόνια, ενώ τα επίπεδα του διοξειδίου στην ατμόσφαιρα είναι πιθανώς τα υψηλότερα εδώ και τέσσερα εκατομμύρια χρόνια.
Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι ωκεανοί πέρυσι ήταν ασυνήθιστα ζεστοί, η στάθμη των θαλασσών ανέβηκε σημαντικά (κατά περίπου 15 χιλιοστά μεταξύ 2014-2016), η έκταση των αρκτικών πάγων ήταν πολύ κάτω από τα μέσα επίπεδα της καθ’ όλο σχεδόν το 2016, ενώ τόσο σοβαρές ξηρασίες όσο και μεγάλες πλημμύρες έπληξαν διάφορες περιοχές της Αφρικής και της Ασίας.
Για φέτος οι προβλέψεις είναι εξίσου δυσοίωνες, καθώς οι ακραίες καιρικές συνθήκες ήδη δείχνουν να συνεχίζονται. Η Αρκτική βιώνει «το ισοδύναμο ενός πολικού καύσωνα», ενώ οι θαλάσσιοι πάγοι στην Ανταρκτική βρίσκονται σε επίπεδα αρνητικού ρεκόρ, σύμφωνα με την έκθεση. Και αυτά συμβαίνουν παρόλο που φέτος έχει εξασθενήσει το ισχυρό φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο υπήρξε το 2016 στον Ειρηνικό ωκεανό.
«Ακόμη και χωρίς ένα ισχυρό Ελ Νίνιο το 2017, βλέπουμε άλλες αξιοσημείωτες αλλαγές σε όλο τον πλανήτη, που δοκιμάζουν τα όρια της κατανόησής μας για το σύστημα του κλίματος. Βρισκόμαστε ήδη σε μια πραγματικά αχαρτογράφητη περιοχή», δήλωσε ο Ντέηβιντ Κάρλσον, διευθυντής του Προγράμματος Ερευνών για το Παγκόσμιο Κλίμα, σύμφωνα με το “New Scientist” και τις βρετανικές «Γκάρντιαν» και «Ιντιπέντεντ».
«Η νέα έκθεση επιβεβαιώνει ότι το 2016 ήταν το πιο ζεστό στα μετεωρολογικά χρονικά. Με τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα να σπάνε συνεχώς νέα ρεκόρ, η επίδραση των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων στο κλιματικό σύστημα έχει γίνει όλο και πιο φανερή», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΠΜΟ Πέτερι Τάαλας.