Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Ξαφνική τροπολογία βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για την ΑΕΠΙ

Με μια κίνηση που αιφνιδίασε αρκετούς στο Κοινοβούλιο, τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν σήμερα τροπολογία μέσω της οποίας ρυθμίζονται θέματα της ΑΕΠΙ, με στόχο να ψηφιστεί απόψε, εντασσόμενη στο επείγον νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης για τα «υψίρρυθμα δίκτυα ηλεκτρονικών επικοινωνιών».

Ο αιφνιδιασμός προκύπτει καθώς μόλις προ ολίγων 24ώρων, και συγκεκριμένα την περασμένη Πέμπτη, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου ενημέρωνε την εθνική αντιπροσωπεία ότι έχει έτοιμη σχετική νομοθετική ρύθμιση την οποία σχεδίαζε μάλιστα να καταθέσει προς ψήφιση άμεσα: «Σας διαβεβαιώ δεν θα πάρουμε είκοσι πέντε χρόνια για να καταλήξουμε στην κατάθεση του σχεδίου νόμου. Γι’ αυτό σας διαβεβαιώνω» έλεγε χαρακτηριστικά η κυρία Κονιόρδου με αφορμή ερώτηση της Ολγας Κεφαλογιάννη (ΝΔ) και πρόσθετε: «Έχουμε διαμορφώσει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση όλων των πιθανών εκδοχών των επιπλοκών. Ο Επίτροπος μπαίνει για να εξασφαλίσει τη συνέχεια των εσόδων των δημιουργών, την απρόσκοπτη λειτουργία του εισπρακτικού μηχανισμού, αλλά και για την εξυγίανση της εταιρείας. Έχει ήδη δοθεί το σχέδιο νόμου στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Γίνονται οι τελευταίες μικρές νομοτεχνικές διορθώσεις, κυρίως προς τις υπολειπόμενες διατάξεις, γιατί και αυτές έχουν τη σημασία τους, και το σχέδιο νόμου θα είναι έτοιμο άμεσα να κατατεθεί για δημόσια διαβούλευση».

Η «παρεμβολή» του Γενικού Λογιστηρίου είναι σε όλες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες των κυβερνήσεων αναγκαία, προκειμένου να υπολογιστεί το κόστος τους, ώστε η εθνική αντιπροσωπεία να γνωρίζει επακριβώς τις οικονομικές επιπτώσεις όσων κάθε φορά ψηφίζουν. Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, και οι βουλευτικές τροπολογίες πρέπει να στέλνονται πριν από την κατάθεσή τους στο ΓΛΚ, για τους ίδιους λόγους. Ωστόσο, έχει καθιερωθεί να κατατίθενται και ενίοτε να ψηφίζονται τροπολογίες βουλευτών, χωρίς να διαθέτουν Εκθεση οικονομικών επιπτώσεων από το Γενικό Λογιστήριο.

Εν προκειμένω, υπάρχει κόστος που φυσικά δεν έχει τύχει εξέτασης από το ΓΛΚ αφού οι βουλευτές (Χριστοφ.Παπαδόπουλος, Θ.Μουμουλίδης, Ν.Ξυδάκης και Π.Σκουρολιάκος) που πήραν την πρωτοβουλία κατάθεσης, ακολούθησαν απλώς τα «συνήθη». Το κόστος αφορά, όπως προκύπτει από το περιεχόμενο της τροπολογίας, στις αμοιβές του Επιτρόπου, των εξωτερικών νομικών ή οικονομικών συμβούλων και του λοιπού βοηθητικού προσωπικού που ο Επίτροπος δύναται να προσλαμβάνει. Οι αμοιβές είτε καθορίζονται, είτε τυγχάνουν της εγκρίσεως του/της υπουργού Πολιτισμού, σύμφωνα με τους προτείνοντες.

Πηγή: kathimerini.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ