Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

“Κάθισαν στο εδώλιο” την Siemens

Δύο χρόνια χρειάστηκε να περάσουν για να εκδικαστεί στο ΣτΕ η αίτηση ακύρωσης της συμφωνίας συμβιβασμού με τη Siemens που είχε καταθέσει από το 2012 η ΜΚΟ Έλληνες Φορολογούμενοι. To Ελληνικό Δημόσιο μετά από τέσσερις αναβολές, παρέστη στη δίκη, υποστηρίζοντας με τις προτάσεις τη συμφωνία συμβιβασμού του 2012 με τη Siemens, με την οποία εξάλλου εμφανίστηκε με κοινές προτάσεις μπροστά στο ακροατήριο. Η απόφαση για την υπόθεση που ανέδειξε το ereportaz αναμένεται να γίνει γνωστή στα μέσα Απριλίου.

H αίτηση ακύρωσης της «συμφωνίας συμβιβασμού»

Οι «Έλληνες Φορολογούμενοι», ζήτησαν την ακύρωση της συμφωνίας υπερασπιζόμενοι τα δικαιώματα του Ελληνικού Δημοσίου και την αξιοπρέπεια της ελληνικής κοινωνίας, ενάντια στην γερμανική εταιρεία και ενάντια στη διαφθορά.

Όπως επισημαίνουν στην αίτηση ακύρωσης, «η διεκδίκηση και είσπραξη από το Ελληνικό Δημόσιο τουλάχιστον δύο δισεκατομμυρίων ευρώ από τη SIEMENS επιβάλλεται από αποχρώντα λόγο όχι απλώς δημοσίου αλλά εθνικού συμφέροντος. Όπως έχει κρίνει και η πρόσφατη νομολογία του Δικαστηρίου Σας (ΣτΕ 1620/2011, Ολ 668/2012, Ολ 1972/2012): «Τέτοιο λόγο (δημοσίου συμφέροντος) δεν αποτελεί το απλό ταμειακό συμφέρον του Δημοσίου, αποτελεί, όμως, η διασφάλιση “της δημοσιονομικής ισορροπίας του Κράτους”. Μάλιστα όταν η δημοσιονομική ισορροπία του ελληνικού Κράτους, όπως είναι γνωστό, έχει ήδη σοβαρότατα κλονισθεί. Το δημόσιο έλλειμμα και το δημόσιο χρέος είναι τεράστια, ανερχόμενα σε πρωτοφανή, στην ιστορία των δημόσιων οικονομικών της Χώρας, επίπεδα».

Οι Έλληνες Φορολογούμενοι τονίζουν οτι σε επίπεδο οικονομικό, η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει τουλάχιστον δύο δισεκατομμύρια από τη Siemens, σύμφωνα με το σχετικό πόρισμα της Βουλής, τόσο μέσω ελληνικών, όσο και μέσω αμερικανικών δικαστηρίων. Υπογραμμίζουν ωστόσο οτι η υπόθεση έχει να κάνει και με την εθνική μας αξιοπρέπεια, αλλά και την αξιοπιστία και τη διαύγεια του πολιτικού συστήματος.

Στο πλευρό της Siemens τάχθηκε το ελληνικό Δημόσιο

Απ την άλλη, οι προτάσεις του Δημοσίου υποστήριξαν όπως και οι προτάσεις της Siemens, ότι το ΣτΕ δεν έχει δικαιοδοσία σε συμβάσεις όπως αυτή, ότι οι αιτούντες δεν θεμελιώνουν άμεσο έννομο συμφέρον και ότι το ποσό των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ που καταγράφεται ως ζημιά σύμφωνα με το πόρισμα της Βουλής είναι απλή αναφορά και όχι αποδεδειγμένη εκτίμηση.

Επίσης το Δημόσιο περιέγραψε την πρόοδο στην υλοποίηση των δεσμεύσεων της συμφωνίας από την πλευρά της Siemens αναφέροντας ότι με την ολοκλήρωση του 4ου χρόνου της συμφωνίας θα έχει αξιοποιηθεί το μεγαλύτερο μέρος του ποσού που προέβλεπε αυτή. Στις ενέργειες αυτές περιλαμβάνεται η διαγραφή εισπρακτικών απαιτήσεων 80 εκατ. ευρώ, η παροχή 90 εκατ. ευρώ σε πέντε έτη για υποστήριξη φορέων και δραστηριοτήτων του δημοσίου και η υποστήριξη ερευνητικών προγραμμάτων και υποτροφιών.

Η υπόθεση

Υπενθυμίζεται, ότι η υπόθεση αφορά στη συμφωνία την οποία ενέκρινε με νόμο προ τριετίας η Βουλή, στην τελευταία συνεδρίαση πριν από τη διάλυσή της τον Απρίλιο του 2012. Ειδικότερα, ο νόμος ενέκρινε το «Σχέδιο Συμφωνίας Συμβιβασμού μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των εταιρειών Siemens AG και Siemens ΑΕ» δίνοντας την εξουσιοδότηση στον υπουργό Οικονομικών να την υπογράψει σε μεταγενέστερο χρόνο.

Η «συμφωνία συμβιβασμού» μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του ομίλου των εταιριών της Siemens, έχει αντικείμενο «την αποκατάσταση της τυχόν βλάβης που υπέστη το ελληνικό δημόσιο και την διευθέτηση των διοικητικών προστίμων σε σχέση με τις κάθε είδους υποθέσεις που σχετίζονται με δραστηριότητες διαφθοράς, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, πληρωμές, παράνομες δραστηριότητες από την πλευρά της Siemens».

Τον Αύγουστο του 2012 ο Γιάννης Στουρνάρας υπέγραψε την εν λόγω σύμβαση μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της εταιρείας Siemens. Η συμφωνία τερμάτιζε φιλικά τη διένεξη παρά το γεγονός ότι οι 590 σελίδες του πορίσματος της Βουλής αποφαίνονται ότι υπήρξε ζημιά για το ελληνικό Δημόσιο που ξεπερνά τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Βερολίνο: Η γερμανική κυβέρνηση δεν αναμειγνύεται στην υπόθεση Siemens – Η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ