Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

Ένας χρόνος ζωής της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «Όραμα Ελπίδας»

Ο Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ», στα 25 χρόνια της λειτουργίας, του έζησε από κοντά την αγωνία των οικογενειών που αναζητούν συμβατό δότη αιμοποιητικών κυττάρων / μυελού των οστών για να δώσουν στο παιδί τους ελπίδα ζωής. Η πρώτη δότρια ήδη έχει χαρίσει ανέφελη ζωή σε ένα μικρό αγοράκι.

PAN_0246
Για το σκοπό αυτό, προχώρησε το 2012 στην ίδρυση του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» με Πρόεδρο την κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, και πρώτο στόχο την οργάνωση και τη λειτουργία Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών ώστε κάθε παιδί που χρειάζεται μεταμόσχευση να μπορεί να βρει μόσχευμα γρήγορα και ανέξοδα στην χώρα του.
Τον Μάρτιο του 2014 εγκαινιάζεται η Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» και λειτουργεί στην ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΠΑΙΔΩΝ «ΜΑΡΙΑΝΝΑ Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ – ΕΛΠΙΔΑ», ενώ παράλληλα ξεκινά και μία ευρεία εκστρατεία ενημέρωσης της Κοινής Γνώμης, με επικεφαλής τον Αγγελιοφόρο της ΕΛΠΙΔΑΣ, Σάκη Ρουβά.
Σήμερα, ένα χρόνο μετά, η Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» «μετράει» 11.640 εγγεγραμμένους δότες, ένας αριθμός που καθημερινά αυξάνεται, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά την βαθιά ευαισθησία και το αίσθημα αλληλεγγύης της ελληνικής κοινωνίας. Αυτή η διάθεση για κοινωνική προσφορά, σε όλο της το μεγαλείο, εκφράστηκε κιόλας στο πρόσωπο μιας νέας μητέρας :Της πρώτης κατάλληλης δότριας που βρέθηκε μέσα από την Τράπεζά μας, δίνοντας ζωή σε ένα μικρό παιδί που χρειαζόταν μόσχευμα!
Παράλληλα, η διαρκής ενημέρωση δημιούργησε πυρήνες συνεργασίας ανάμεσα στην Τράπεζα μας και σε Πολιτειακούς φορείς, Πανεπιστημιακές Σχολές, συλλόγους φοιτητών, αθλητικούς φορείς, σώματα ασφαλείας, στρατιωτικές μονάδες, Νοσοκομεία και Ενώσεις πολιτών, ιδιωτικούς φορείς και μεγάλες εταιρείες σε όλη την Ελλάδα που αγκάλιασαν το έργο μας ενώ οι Ολυμπιονίκες μας, οι παίκτες μεγάλων αθλητικών ομάδων αλλά και καλλιτέχνες, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, εκπαιδευτικοί και πολλοί –πολλοί άλλοι, έγιναν δότες και έδωσαν δύναμη στο μήνυμά μας. .
Η Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, μπαίνει στην δεύτερη χρονιά της λειτουργίας της πιο δυνατή και πιο αισιόδοξη γνωρίζοντας πως στο πλευρό της έχει ολόκληρη την ελληνική κοινωνία που ξέρει να αγαπά τα παιδιά της…
Να σημειώσουμε ότι στους άμεσους στόχους του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ», εκτός από την λειτουργία της Τράπεζας Εθελοντών, περιλαμβάνονται η δημιουργία Εθνικού Κέντρου Μεταμοσχεύσεων Συμπαγών Οργάνων σε παιδιά, η ίδρυση Κέντρου Ερευνών για τον παιδικό καρκίνο, και η λειτουργία στον Κυβερνοχώρο μιας Τράπεζας Πληροφοριών για τον παιδικό καρκίνο.

Η κα Βαρδινογιάννη στη σύντομη ομιλία της τόνισε μεταξύ άλλων:

Μέσα λοιπόν από όλη αυτή τη συμπαράσταση από τόσες διαφορετικές πλευρές στον πρώτο χρόνο λειτουργίας της Τράπεζας Μυελού των Οστών, συγκεντρώσαμε 11.640 εθελοντές δότες!
11.640 ανθρώπους αποφασισμένους να δώσουν μυελό οποιαδήποτε στιγμή τους ζητηθεί, για να σώσουν την ζωή ενός συνανθρώπου μας. Μια προσφορά που δεν έχει σύνορα και δεν ζητάει καμία ανταμοιβή. Όλοι τους, μέσα από την Τράπεζά μας, έχουν καταχωρηθεί ως εθελοντές δότες στο παγκόσμιο Αρχείο.
Αυτή η επιτυχία ανήκει καταρχήν σε εσάς, τους εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης, που πάντοτε στηρίζετε τη δράση μας συμβάλλοντας ουσιαστικά σε αυτήν. Σας ευχαριστώ με όλη μου την καρδιά!
Η επιτυχία ανήκει και στον Αγγελιοφόρο της ΕΛΠΙΔΑΣ, τον Σάκη Ρουβά, που ως επικεφαλής της καμπάνιας μας, πέρασε με αφοπλιστική αμεσότητα στους νέους που τον θαυμάζουν και τον εμπιστεύονται, το μήνυμα του εθελοντή δότη, δίνοντας μάλιστα δημοσίως, πρώτος το παράδειγμα.
Η επιτυχία ανήκει και στους Ολυμπιονίκες μας και στους αθλητές μας, που έγιναν σημαιοφόροι της εκστρατείας μας και μετέδωσαν τα μηνύματά μας σε μικρούς και μεγάλους.
Η επιτυχία, όμως ανήκει και σε κάθε έναν δότη χωριστά που αυτόματα γίνεται πρεσβευτής μας, στην οικογένεια, στο σπίτι, στη δουλειά, στον τόπο της καταγωγής του.
Τους ευχαριστώ όλους θερμά, όπως και τα στελέχη του ίδιου του «Οράματος» που δεν σταμάτησαν στιγμή όλο αυτόν τον χρόνο να εργάζονται με ενθουσιασμό. 3 στους 5 υπαλλήλους του «Οράματος ΕΛΠΙΔΑΣ» είναι παιδιά που έχουν νικήσει τον καρκίνο. Η Έφη, η Παναγιώτα και ο Γιώργος αποτελούν ζωντανά παραδείγματα της δουλειάς που κάνουμε εδώ και 25 χρόνια.
Ο Σύλλογος ΕΛΠΙΔΑ και ο Σύλλογος Όραμα ΕΛΠΙΔΑΣ δρώντας συνδυαστικά, προχώρησαν πέρα από την Τράπεζα Μυελού. Μέσα σε αυτόν τον χρόνο, βάλαμε τα θεμέλια και για τις άλλες μας δράσεις:
Α) Για την Δημιουργία Εθνικού Κέντρου Μεταμοσχεύσεων Συμπαγών Οργάνων σε παιδιά (όπως για πνεύμονες, συκώτι και νεφρά) που λείπει από την χώρα μας,
Β) Για την Ίδρυση Κέντρου Αριστείας για την έρευνα πάνω στον παιδικό καρκίνο, και
Γ) Για την λειτουργία μέσα στον κυβερνοχώρο μιας μεγάλης πλατφόρμας πληροφόρησης γύρω από τον παιδικό καρκίνο, η οποία θα δημιουργήσει γέφυρες φιλίας, συνεργασίας και σωτηρίας παιδιών ανάμεσα σε διάφορες χώρες του κόσμου.
Για την ανεκτίμητη συμβολή και βοήθειά τους στα προγράμματα αυτά, ευχαριστώ θερμά τον Ακαδημαϊκό Καθηγητή Χρήστο Ζερεφό, τον Διοικητή του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», κύριο Μανώλη Παπασάββα, τον Καθηγητή Παιδιατρικής Γεώργιο Χρούσο, την Καθηγήτρια Γενετικής Αικατερίνη Μεταξωτού και τον Διευθυντή της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών Καθηγητή Στέλιο Γραφάκο.
Κυρίες και Κύριοι,
Άφησα για το τέλος, το πιο σημαντικό γεγονός που δίνει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στον αγώνα μας: Πριν κλείσει χρόνο η Τράπεζα μας, μια νέα γυναίκα, Ελληνίδα, μητέρα 3 παιδιών και εθελόντρια δότρια στην Τράπεζα μας, βρέθηκε να είναι συμβατή με ένα μικρό αγοράκι, επίσης Ελληνόπουλο, που αναζητούσε μόσχευμα για να κερδίσει την ζωή. Και πράγματι, η δότρια με μεγάλη χαρά έδωσε μόσχευμα και πριν λίγες εβδομάδες έγινε η μεταμόσχευση.
Σήμερα το μικρό αγοράκι έχει ξεπεράσει το πρόβλημα και είναι καλά …!
Και η δότρια είναι πολύ ευτυχισμένη που μπόρεσε να δώσει ζωή σε ένα παιδί το οποίο στηριζόταν μόνο στη δική της καλή πρόθεση και ευαισθησία. Το ίδιο ευτυχισμένη είναι και η μητέρα του παιδιού στο οποίο εδόθη αυτή η ευκαιρία για να νικήσει τον καρκίνο.

Πηγή : isotimos.com

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ