Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

10 συχνά λάθη που κάνουν οι γυναίκες και σκοτώνουν τη σχέση

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποιο απ’ όλα τα λάθη που έχει κάνει ο σύντροφός σας ευθύνεται περισσότερο για την αρνητική πορεία που ακολουθεί η σχέση σας; Σίγουρα. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποιο από τα δικά σας λάθη έχει ίδιο μερίδιο ευθύνης με του συντρόφου σας και έχετε πάρει την κάτω βόλτα; Όχι;

Μήπως αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που έχει χαθεί η μαγεία και πλέον εμφανίζονται συνεχώς προβλήματα από το πουθενά; Το πιο πιθανό είναι πως ναι. Σε μία σχέση πολλές φορές ξεχνάμε ότι υπάρχουν ανάγκες και απαιτήσεις και από τις δύο πλευρές και αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις εγωιστικά. Το φαινόμενο αυτό φυσικά δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο των γυναικών όμως αποδεδειγμένα ο γυναικείος εγκέφαλος είναι πολύ πιο πιθανό να πλάσει μία ολόκληρη ιστορία από το πουθενά… Διαβάστε τον παρακάτω δεκάλογο και στη συνέχεια κάντε μία προσπάθεια να αποφύγετε τις συμπεριφορές που αναφέρονται. Το παιχνίδι δεν είναι χαμένο και εσείς είστε έτοιμες για μία νέα αρχή!

1. Απόκρυψη συναισθημάτων
Οι άντρες είναι πολύ πιο ένοχοι από τις γυναίκες όταν μιλάμε για την απουσία έκφρασης συναισθημάτων και σκέψεων. Τις περισσότερες φορές κρατάνε μέσα τους και τον θυμό και την ενόχληση και τα νεύρα αντί να πουν ευθέως τι ακριβώς τους έχει πειράξει. Μαντέψτε όμως ποιες έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης σε αυτό και είναι οι έμμεσα ένοχες: οι γυναίκες. Ενώ οι γυναίκες -υποτίθεται- πως είναι πιο συναισθηματικές και αυτό τους δίνει πάτημα να εκφράζονται περισσότερο μέσα στη σχέση, συγκρατούν και εκείνες τα πάντα μέσα τους από την άποψη πως αντί να εκφράσουν ακριβώς αυτό που νιώθουν, αρχίζουν και εξαπολύουν κατηγορίες στον άλλον λέγοντας φράσεις όπως πχ. «Σε μισώ που δεν μου σήκωσες το τηλέφωνο 1 χρόνο πριν», «Σε μισώ που κοιμήθηκες προχθές ενώ ήθελα να φτιάξουμε κουλουράκια» κλπ. Φυσικά αυτό δεν ισχύει για όλες τις γυναίκες, όμως φανταστείτε πόσο πιο ήρεμα θα ήταν τα πράγματα αν αντί να λέτε σε κάποιον πως τον μισείτε του λέγατε πως απλά νιώθετε άσχημα για κάτι που σας ενόχλησε! Συζήτηση: είναι το μυστικό των πάντων.

2. Απόρριψη συναισθημάτων
Σε κάθε κατάσταση στη ζωή κανείς δεν επιλέγει το πώς θα αισθανθεί, ούτε το ποια τρομακτική σκέψη θα εμφανιστεί από το πουθενά στο κεφάλι του. Πόσες φορές έχετε θυμώσει πραγματικά με τον σύντροφό σας, το έχετε κρατήσει μέσα σας και κάθε φορά που εκείνος σας ρωτούσε τι έχετε εσείς λέγατε «τίποτα!»; Πολλές – και μεταξύ μας το κάνουμε όλες. Είναι πράγματι άβολη διαδικασία να εκφράζεις τον θυμό, τη ντροπή, τη λύπη, την ενοχή (ακόμη και την αγάπη) που αισθάνεσαι απέναντι σε ένα πρόσωπο οπότε τι κάνεις; Καταπιέζεσαι και προσπαθείς να εξαφανίσεις τις σκέψεις σου με το να σκέφτεσαι κάτι άλλο, πιο ευχάριστο. Στο πλαίσιο της σχέσης όμως αυτό έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Τα αρνητικά συναισθήματα δεν εξαφανίζονται μαγικά όταν τα απορρίπτουμε, απλώς συσσωρεύονται και σταδιακά καταστρέφουν τη σχέση. Εκφραστείτε. Για να το νιώθετε εκείνη τη στιγμή σημαίνει πως υπάρχει λόγος, ακόμη κι αν είναι παράλογος!

3. Κατηγορίες
Η αποτυχία της σωστής έκφρασης των συναισθημάτων μπορεί να είναι μία κατηγορία από μόνη της μέσα σε μία σχέση, όμως στην πραγματικότητα είναι και η πηγή όλων των άλλων κατηγοριών. Αν παρατηρήσετε ποτέ ένα ζευγάρι που τσακώνεται (ή απλά αν σκεφτείτε τους τσακωμούς που έχετε εσείς στη σχέση σας), το σίγουρο είναι πως θα ακούσετε τον έναν να κατηγορεί τον άλλον για τα προβλήματα που έχετε. Στην προσπάθεια να διατηρηθεί μία τέλεια εικόνα, κανείς δεν αναγνωρίζει πως έχει κάνει λάθη. Ο καθένας πιστεύει πως για να βελτιωθούν οι καταστάσεις πρέπει να αλλάξουν οι άλλοι, ενώ στην ουσία αυτό που πρέπει να κάνει είναι να ξεκινήσει την αυτοκριτική του και να αλλάξει ο ίδιος αυτά που κάνει λάθος. Η συνεχής «θυματοποίηση» είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη μέσα σε μία σχέση.

4. Εμφανής έλλειψη ενδιαφέροντος
Ξέρετε τι έκανε ο σύντροφός σας σήμερα; Πότε τον ρωτήσατε τελευταία φορά πώς πήγε ο αγώνας ποδοσφαίρου που έπαιξε; Μπορεί να βαριέστε τρομερά το ποδόσφαιρο, όμως για εκείνον είναι κάτι σημαντικό και ό,τι είναι σημαντικό για κάποιον οφείλετε να το σεβαστείτε. Δεν είναι κακό να ζητήσετε πληροφορίες για κάτι που δεν σας απασχολεί και τόσο. Δείξτε ενδιαφέρον γι’ αυτό που ενδιαφέρει τον άλλον. Το ενδιαφέρον για τη ζωή του συντρόφου σας τον κάνει αυτόματα να αισθάνεται σημαντικός, χτίζει τη σχέση σας και σταδιακά σας διδάσκει πολλά. Σκεφτείτε πόσο θα σας άρεσε αν σας ζητούσε να του πείτε περισσότερα για το μάθημα γιόγκα που παρακολουθείτε;

5. Υπερβολικός έλεγχος
Ακόμη και οι μεγαλύτεροι ηγέτες (ακόμη και ο διευθυντής σας!) αφήνουν όλοι ένα περιθώριο ελευθερίας στα μέλη της ομάδας τους για να λειτουργήσουν όπως ξέρουν. Το ίδιο ισχύει και στις οικογένειες και το ίδιο πρέπει να ισχύει και στις σχέσεις. Εάν στα παιδικά σας χρόνια σας έλεγαν να μην καπνίσετε ποτέ γιατί αλλιώς θα τιμωρηθείτε και όχι επειδή θα σας κάνει κακό, μην αναρωτιέστε για ποιον λόγο πλέον προσπαθείτε απεγνωσμένα να κόψετε το κάπνισμα… Γιατί λοιπόν να κάνετε συνεχώς σκηνές ζήλιας στον σύντροφό σας από το πουθενά και γιατί να του ασκείτε έλεγχο μέχρι και στην τελευταία κίνηση που θα κάνει; Να θυμάστε πάντα: όταν κάποιος είναι περισσότερο υποστηρικτικός παρά περιοριστικός τότε ο άλλος θα είναι ευχαριστημένος και όχι αντιδραστικός.

6. Προσπαθείτε να τον αλλάξετε…
Κάθε φορά που προσπαθούμε να αλλάξουμε κάποιον μέσω χειραγώγησης, κριτικής ή απειλής το αποτέλεσμα είναι το αντίθετο από αυτό που περιμένουμε. Θυμηθείτε την αντίδρασή σας την τελευταία φορά που σας είπαν επιτακτικά να αλλάξετε κάτι στη συμπεριφορά σας. Ναι, καλά θυμάστε. Αντιδράσατε αμέσως, κοιτάξατε τον άλλον με δυσφορία και σκεφτήκατε πως δεν θα αλλάξετε για κανέναν! Εάν κάποιος σας έλεγε όμως με ήρεμο τρόπο ότι τον ενοχλεί κάτι που κάνετε συστηματικά; Δεν θα κάνατε μία προσπάθεια να το διορθώσετε; Το θέμα δεν είναι πόσο γρήγορα θα αλλάξει κάποιος αλλά ο τρόπος με τον οποίο θα τον βοηθήσετε να κάνει το αρνητικό του, θετικό.

7. …ενώ εσείς παραμένετε ίδιες
Ένα συνηθισμένο λάθος στις σχέσεις είναι πως ζητάμε μόνο από τον άλλο να αλλάξει τα αρνητικά του στοιχεία. Και εδώ πρέπει να θυμηθείτε ΠΩΣ ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΜΟΝΗ ΣΑΣ ΣΤΗ ΣΧΕΣΗ! Είστε δύο και όταν η προσπάθεια δεν γίνεται και από τις δύο πλευρές, τότε κανείς δεν πρόκειται να αλλάξει προς το καλύτερο.

8. Συζητήσεις με τρίτους
Εκτός από τις φορές που θα συζητήσετε για τα προβλήματα που σας απασχολούν ώστε να πάρετε κάποια συμβουλή, μην ανοίξετε ξανά κουβέντα με κάποιον τρίτο για να κλαφτείτε για τα χιλιάδες προβλήματα που αντιμετωπίζετε στη σχέση σας. Αρχικά, δεν ενδιαφέρει τους συναδέλφους σας αν ο Χ σας κάνει τη ζωή μαύρη επειδή κλειδώνει δύο φορές αντί για τρεις την πόρτα ή επειδή σας ενοχλεί η μυρωδιά από το κόκκινο πιπέρι που βάζει στο φαγητό του. Όταν έχετε κάποιο σοβαρό ζήτημα προς αντιμετώπιση (και όχι πιπεράτα προβλήματα…) το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να το συζητήσετε με τον άνθρωπό σας.

9. Ερμηνεύετε αρνητικά συμπεριφορές
Εάν εσείς οι ίδιες δημιουργείτε σενάρια και φανταστικές ιστορίες στο κεφάλι σας, τότε η κάθε κίνηση του συντρόφου σας θα ενσωματώνεται αυτόματα στην πλοκή της ιστορίας. «Ο Χ ήπιε πολύ νερό επειδή ήταν με την άλλη και έτρεξε για να είναι στην ώρα του σπίτι/ στο ραντεβού μας κλπ» ΟΧΙ! Ο Χ μπορεί να ήπιε πολύ νερό επειδή δεν είχε πιει όλη μέρα. Η καχυποψία μπορεί να βλάψει τη σχέση σας σε μεγάλο βαθμό γιατί πρώτα θα έχει βλάψει τον εαυτό σας. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν πρέπει να έχετε κριτική σκέψη, καλό θα είναι να σταματήσετε να δημιουργείτε σενάρια επιστημονικής φαντασίας.

10. Έχετε πάντα δίκιο
Είναι λογικά και μαθηματικά αδύνατο να πιστεύει κανείς πως έχει δίκιο το 95% του χρόνου. Ποιο είναι το ποσοστό που νομίζετε εσείς ότι έχετε δίκιο; 80; 90; 100%; Αν υποθέσουμε πως ο μέσος άνθρωπος θα απαντούσε 90%, τότε στη διάρκεια ενός τσακωμού με τον σύντροφό σας το «συνολικό δίκιο» σας ανέρχεται στο… 180%! Αφύσικο και παράλογο. Έχετε και οι δύο τόσο δίκιο όσο και άδικο σε πολλά ζητήματα. Γι’ αυτό κρατήστε το 50% που σας αναλογεί, επιτρέψτε στον σύντροφό σας να έχει το υπόλοιπο 50% και συζητήστε με ηρεμία. Συ-ζή-τη-ση: ήρεμα, πολιτισμένα και με επιχειρήματα. Είναι το μυστικό των πάντων.

Πηγή: bovary.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ