Τον τρόπο για να ξεκολλήσουν τις διαπραγματεύσεις που οδηγήθηκαν χθες πάλι σε αδιέξοδο (η προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη ακυρώθηκε) αναζητούν Αθήνα και πιστωτές, καθώς το ΔΝΤ επέμεινε στις ενστάσεις του για την επίτευξη των στόχων, ζητώντας ουσιαστικά εφαρμογή των πρόσθετων μέτρων από το 2018.
Συγκεκριμένα, η πρόταση για λήψη μέτρων 1% του ΑΕΠ στο ασφαλιστικό το 2019 και ύψους 1% του ΑΕΠ το 2020 στο φορολογικό τομέα όπως αποκάλυψε το kathimerini.gr έπρεπε να εξεταστεί από το ΔΝΤ το οποίο- σύμφωνα με καλά πληροφορημένη ευρωπαϊκή πηγή – διατηρεί στο τραπέζι το ενδεχόμενο να ζητήσει την επιβολή των μέτρων το 2018 αντί του 2019.
Το Ταμείο αμφισβητεί την επίτευξη του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2018. Το θέμα παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς το ΔΝΤ δεν είναι το μόνο που αμφισβητεί την επίτευξη των στόχων (το Ταμείο επιμένει ότι η Αθήνα θα καταφέρει το 2018 πρωτογενές πλεόνασμα μόλις 2% σε αντίθεση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς που επιμένουν ότι ο στόχος του 3,5% θα επιτευχθεί με ευκολία).
Αντίστοιχη θέση εκφράζει και το Βερολίνο, που επιμένει ότι για να συμφωνήσει σε οποιαδήποτε εκταμίευση το Ταμείο και οι Ευρωπαϊκού θεσμοί πρέπει να έχουν τις ίδιες προβλέψεις. Το πρόβλημα των διαφορετικών προβλέψεων μεταξύ του ΔΝΤ και των ευρωπαίων δεν είναι καινούργιο.
Τον περασμένο Μάιο για να γεφυρωθούν οι διαφορές ανάμεσα στις προβλέψεις είχε αποφασιστεί να ισχύσει ο δημοσιονομικός κόφτης έτσι ώστε σε περίπτωση που ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% δεν επιτευχθεί τότε να γίνουν αυτόματα οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.
Το πρόβλημα του Βερολίνου έγκειται -σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή – στο γεγονός ότι ο “ κόφτης” δεν θα τεθεί σε λειτουργία το 2018 αλλά μερικούς μήνες αργότερα, την άνοιξη του 2019 όταν τα επίσημα αποτελέσματα της Εurostat ανακοινώνονται επικυρώνοντας το μέγεθος του πλεονάσματος για το 2018.
Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί ανοιχτά στην συνεδρίαση του Eurogroup στην Μάλτα και κάθε εκπρόσωπος των θεσμών αλλά και ο ίδιος ο υπουργός οικονομικών Β. Σόιμπλε να θέσει τα επιχειρήματά του ενώπιων όλων των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης. Στόχος του Eurogroup είναι να αποφασιστεί η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα άμεσα που θα οδηγήσει και στην συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο.
Πηγή: kathimerini.gr