Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

Νέα «πυρά» Σόιμπλε κατά Ερντογάν: Θέλει να γίνει δικτάτορας με το δημοψήφισμα

Τον κώδωνα του κινδύνου για εγκαθίδρυση της δικτατορίας στην Τουρκία, στην περίπτωση που το «ναι» επικρατήσει στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου σχετικά με τη συνταγματική αναθεώρηση και την ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών, έκρουσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης που οργάνωσε το περιοδικό Der Spiegel, σχετικά με το ενδεχόμενο ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επιχειρεί με αυτήν την αναθεώρηση να εγκαθιδρύσει «ένα αυταρχικό καθεστώς, ήτοι μια δικτατορία» στην χώρα του, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας απάντησε: «Μπορούμε να αντιληφθούμε, πράγματι, ως κάτι τέτοιο αυτό το σχέδιο συνταγματικής αναθεώρησης».

«Και όταν παρατηρούμε την εξέλιξή του (προέδρου Ερντογάν) τα τελευταία χρόνια, μπορούμε σίγουρα να βρούμε πολλούς λόγους και να αναλύσουμε τί συνέβη, όμως στην πραγματικότητα υπάρχουν ενδείξεις που προκαλούν ανησυχία» συμπλήρωσε.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε μάλιστα ότι συνομίλησε με πολλούς Τούρκους που του είπαν ότι φοβούνται για αντίποινα στην περίπτωση που διατυπώσουν δημοσίως επικρίσεις σε βάρος της Άγκυρας.

«Όμως, όπως ένας εξ αυτών μου είπε “ξέρεις, στην τελική, η Τουρκία θα επιβιώσει από τον Ερντογάν”, κάτι που προσφέρει λίγη ελπίδα», σημείωσε ο Σόιμπλε.

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ έκρινε επίσης ότι η συνεχιζόμενη κράτηση στην Τουρκία του Τουρκογερμανού ανταποκριτή της εφημερίδας Die Welt, Ντενίζ Γιουτζέλ, καθιστά πολύ δύσκολη την παροχή οικονομικής βοήθειας από το Βερολίνο στην Άγκυρα.

«Ήμασταν σε καλό δρόμο” για να υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο “αλλά μετά ήρθε αυτή η σύλληψη», εξήγησε.

Όπως είπε, ανέφερε πρόσφατα στον Τούρκο ομόλογό του, τον Μεχμέτ Σιμσέκ, ότι η κράτηση του δημοσιογράφου «καθιστά στο εξής πολύ δύσκολα τα πράγματα».

Ο Γιουτζέλ προφυλακίστηκε στις 27 Φεβρουαρίου με τις κατηγορίες της «τρομοκρατικής προπαγάνδας» και της «υποκίνησης μίσους», ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον έχει χαρακτηρίσει «Κούρδο αυτονομιστή» και «πράκτορα της Γερμανίας».

Υπενθυμίζεται ότι με αφορμή και το δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση, οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Γερμανία το τελευταίο διάστημα έχουν επιδεινωθεί. Ο Ερντογάν έχει κατ’ επανάληψη κατηγορήσει τη γερμανική κυβέρνηση και την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για «ναζιστικές πρακτικές» επειδή απαγορεύτηκαν προεκλογικές συγκεντρώσεις των υποστηρικτών του στις οποίες επρόκειτο να μιλήσουν υπουργοί της τουρκικής κυβέρνησης.

Η Γερμανία, από την πλευρά της, κατηγορεί την Τουρκία για παραβίαση του κράτους δικαίου λόγω της καταστολής που εντάθηκε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.



ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ