Στις 40 ημέρες που μας χωρίζουν μέχρι το Eurogroup της 22ας Μαΐου θα πρέπει να κριθούν τα πάντα: από το περιεχόμενο των μέτρων που θα νομοθετηθούν από την ελληνική Βουλή, μέχρι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος αλλά και τους δημοσιονομικούς στόχους που θα πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα μετά το 2019. Μόλις χθες η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωνε από τις Βρυξέλλες ότι με τα βήματα που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες -και ύστερα από πολύμηνες καθυστερήσεις- έχουμε βρεθεί στα μισά του δρόμου. Μέσα στις 40 ημέρες που μας χωρίζουν μέχρι την 22α Μαΐου θα πρέπει να διανύσουμε την υπόλοιπη μισή απόσταση.
Οι εξελίξεις αμέσως μετά τις εορτές του Πάσχα θα είναι εξαιρετικά «πυκνές» καθώς, παρά το γεγονός ότι έχει δοθεί η εικόνα ότι έχουν συμφωνηθεί σχεδόν όλα, οι εκκρεμότητες είναι πολλές και ο χρόνος λίγος. Ουσιαστικά, από σήμερα μέχρι και τη Δευτέρα του Πάσχα δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια πρόοδος, οπότε ο πραγματικός χρόνος για διαπραγμάτευση και συμφωνία λιγοστεύει ακόμη περισσότερο. Οι ενδιάμεσοι σταθμοί μέχρι και το Eurogroup της 22ας Μαΐου είναι οι εξής:
1 Την επόμενη Παρασκευή, 21 Απριλίου, η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα ανακοινώσει -και μάλιστα με επισημότητα καθώς για πρώτη φορά έχει προγραμματιστεί συνέντευξη Τύπου- τις δημοσιονομικές εξελίξεις για την περίοδο 2013-2016. Μεταξύ των δεδομένων που θα ανακοινωθούν θα είναι και το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 με βάση τον ορισμό του μνημονίου, ενώ τα στοιχεία θα πιστοποιηθούν και από τη Eurostat, 3 ημέρες αργότερα. Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα θέλει να ταξιδέψει στην Ουάσιγκτον για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ με ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα στις αποσκευές της, που θα πιστοποιηθεί ότι ο στόχος του 3,5% έχει επιτευχθεί ήδη από το 2016.
2 Στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ η ελληνική πλευρά θέλει να υπάρξει πρόοδος για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Η «προετοιμασία» των διαπραγματεύσεων που θα γίνουν για το ελληνικό ζήτημα στην Ουάσιγκτον αποτέλεσε και το βασικό θέμα συζήτησης στη χθεσινή συνάντηση του Γάλλου επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Μετά τη συνάντηση, ο κ. Μοσκοβισί έκανε λόγο για παραγωγικές συζητήσεις εν όψει των διαβουλεύσεων στην Ουάσιγκτον για το ελληνικό ζήτημα.
3 Μετά τις 24-25 Απριλίου αναμένεται η άφιξη των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας (staff level agreement). Οι διαβουλεύσεις δεν θα έχουν «τυπικό» χαρακτήρα καθώς οι εκκρεμότητες είναι αρκετές και ουσιαστικές. Μεταξύ άλλων, θα πρέπει να αποφασιστεί η «συνταγή» περικοπής των συντάξεων, το ποιες παραγωγικές μονάδες της ΔΕΗ ΔΕΗ θα ιδιωτικοποιηθούν, το ακριβές περιεχόμενο των θετικών μέτρων, η τελική μορφή των διατάξεων για τα εργασιακά, η μορφή του αναθεωρημένου μνημονίου κ.λπ.
4 Επόμενο βήμα θα είναι η ψήφιση των μέτρων αλλά και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος για την περίοδο 2017-2020 από την ελληνική Βουλή. Παρά τη συζήτηση για το αν θα προηγηθούν τα μέτρα για το χρέος των δημοσιονομικών μέτρων, θεωρείται δεδομένο ότι για να υπάρξει πλήρης συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, η ελληνική Βουλή θα πρέπει να έχει ψηφίσει το «καλό» και το «κακό» πακέτο, όπως και όλα τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης.
5 Από το Eurogroup της 22ας Μαΐου θα πρέπει να προκύψει η έγκριση της τεχνικής συμφωνίας, αλλά και μια δέσμευση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών για το περιεχόμενο του πακέτου με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα. Το Eurogroup μπορεί να καταλήξει και σε μια «πολιτική δέσμευση», ότι θα ληφθούν στο μέλλον όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου οι ετήσιες δαπάνες για το χρέος να μην ξεπεράσουν το 15% του ΑΕΠ για μακρά χρονική περίοδο, μέχρι και το 2028 ή μέχρι το 2031. Αυτή η δήλωση, ανάλογα με την πορεία των διαπραγματεύσεων, είναι πιθανό να θεωρηθεί αρκετή και από την ΕΚΤ αλλά και από το ΔΝΤ προκειμένου να συντάξουν την έκθεση βιωσιμότητας για το χρέος.
6 Εφόσον επέλθει η πλήρης συμφωνία στο Eurogroup, θα εκκρεμεί μόνο η συνεδρίαση του δ.σ. του ΔΝΤ για την υπογραφή του μνημονίου με την Ελλάδα, το πράσινο φως από τον ESM για την εκταμίευση της δόσης, ύψους τουλάχιστον 7 δισ. ευρώ, αλλά και η συνεδρίαση του δ.σ. της ΕΚΤ για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Ειδικά η τελευταία συνεδρίαση αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στον Ιούνιο.
Πηγή: naftemporiki.gr