Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Πόσο κοστίζει ο τίτλος στο Champions League;

Απόψε και αύριο βγαίνουν τα εισιτήρια για την τετράδα του Champions League. Για τις τέσσερις ομάδες που θα διεκδικήσουν τις δύο θεσεις στον τελικό του Κάρντιφ. Στον τελικό της κορυφαίας και πιο πλούσιας διοργάνωσης της ηπείρου μας, του τουρνουά που αποτελεί μέγιστο στόχο για κάθε ομάδα που συμμετέχει.

Πόσο όμως στα αλήθεια, κοστίζει σε έναν σύλλογο να κατακτήσει το Champions League; Η ιταλική ιστοσελίδα «Calcioefinanza», που ειδικεύεται στην οικονομία του ποδοσφαίρου, προσπάθησε να υπολογίσει το κόστος της κατάκτησης του τροπαίου για μία ομάδα, αναλύοντας τους νικητές και τους φιναλίστ των δέκα προηγούμενων διοργανώσεων, καθώς και άλλες κορυφαίες ομάδες, που θεωρούνται πάντα ανάμεσα στα «φαβορί για την τελική νίκη».

Τα τελευταία δέκα χρόνια (από το 2006-2007 έως τη σεζόν 2015-2016) μόνο τέσσερις ομάδες, από τα κορυφαία πρωταθλήματα, είχαν …μόνιμη θέση στην φάση των ομίλων: Άρσεναλ, Μπαρτσελόνα, Τσέλσι και Ρεάλ Μαδρίτης. Και η Τσέλσι, την τρέχουσα σεζόν, ήταν η πρώτη φορά από τότε, που δεν συμμετείχε. Είναι όμως ενδιαφέρον ότι οι τρεις από τις τέσσερις αυτές ομάδες, έχουν κατακτήσει τουλάχιστον μία φορά το τρόπαιο, εκτός από την Άρσεναλ, που αποκλείστηκε στον ημιτελικό του 2009, από την Γιουνάιτεντ, ενώ πάντα έμενε εκτός στις φάσεις νοκ-άουτ.

Εννέα συμμετοχές για την Μπάγερν, που πριν γίνει η ασταμάτητη ομάδα των ημερών μας, βίωσε δύσκολες σεζόν, που μάλιστα της στέρησαν την παρουσία στο Champions League (2007-2008). Στις οκτώ σταμάτησε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που πριν το «αντίο» του Σερ Αλεξ Φέργκιουσον, συμμετείχε πάντα στους ομίλους. Για τις ιταλικές ομάδες, το ρεκόρ συμμετοχής έχει η Μίλαν (επτά φορές με μια νίκη), ακολουθούμενη από την Ιντερ (έξι συμμετοχές με μια νίκη) και η Γιουβέντους (πάντα έξι συμμετοχές, αλλά με ένα χαμένο τελικό).

Αναλύοντας τα δεδομένα συμμετοχής και τις δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν από τους συλλόγους, εξάγεται το συμπέρασμα, ότι η Μάντσεστερ Σίτι, είναι η ομάδα που δαπάνησε τα περισσότερα (1,137 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με τα 1,125 δισ. ευρώ της Γιουνάιτεντ).

Αλλά και η Τσέλσι έχει πληρώσει ακριβά το Champions League: 448 εκτ. για τoν τελικό και 895 για την κατάκτηση. Η ηττημένη εκείνης της αναμέτρησης, Μπάγερν, είναι η ομάδα που ξόδεψε τα λιγότερα για να φτάσει στον ημιτελικό (106 εκτ εκείνη την εποχή) ή στον τελικό (176 εκτ ευρώ).
Η Μπαρτσελόνα είναι η πιο «οικονομική» ομάδα, αφού επένδυσε 264 εκτ. ευρώ για να πάρει το τρόπαιο. Αλλά και η Λίβερπουλ ξόδεψε πολλά :817 εκτ., για να φτάσει σε ένα τελικό, (2007) που έχασε από τη Μίλαν. Οι Ιταλοί πρωταθλητές εκείνη την χρονιά, δαπάνησαν για το τρόπαιο 452 εκτ ευρώ.

Η Ιντερ διέθεσε 563 εκτ. για την κατάκτηση του Champions League το 2010, ενώ η Γιουβέντους, 632 εκτ ευρώ για να φτάσει στον τελικό με την Μπαρτσελόνα το 2015. Η Ντόρτμουντ «μόνο» 224 εκτ. για τον τελικό του 2013, ενώ στην Ατλέτικο Μαδρίτης οι δύο τελικοί που έχασε, τις κόστισαν από 296 εκτ ευρώ ο καθένας. Τέλος η Παρί Σ.Ζ. πλήρωσε για καθένα από τους τέσσερις συνεχόμενους προημιτελικούς από 157 εκτ ευρώ, διαθέτοντας αυτό το διάστημα συνολικά 626 εκτ ευρώ σε μεταγραφές.

Πηγή: ΑΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ