Με το πιστόλι των δανειστών στον κρόταφο βρίσκεται πλέον η ελληνική κυβέρνηση εν όψει της 24ης Απριλίου, ημερομηνία κατά την οποία, αν δεν επιτευχθεί ο, κατά Γιάνη Βαρουφάκη, λεγόμενος «έντιμος συμβιβασμός», τότε η χώρα βρίσκεται κυριολεκτικά στο απόλυτο σημείο μηδέν, με κανένα σενάριο, όσο «απίστευτο» και αν ηχεί σήμερα να μην είναι πλέον απίθανο, μη εξαιρουμένου φυσικά και εκείνου μιας μη συντεταγμένης εξόδου από το ευρώ.
Με δημοσιεύματα αλλά και «ειδικού σκοπού» διαρροές στον γερμανικό Τύπο, τα μηνύματα-τελεσίγραφα που φτάνουν από κάθε πλευρά προς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ελάχιστες ελπίδες αφήνουν στο ότι σε λιγότερες από 10 ημέρες οι θεσμοί θα μετατοπιστούν έστω και κατ’ έλάχιστον από τις σκληρές τους θέσεις, οι οποίες δεν ανέχονται την παραμικρή απόκλιση από τις πολιτικές Σαμαρά-Βενιζέλου, με τον Β. Σόιμπλε σήμερα να δηλώνει πλέον ξεκάθαρα πως «η νέα ελληνική κυβέρνηση καταστρέφει ό,τι είχαν καταφέρει οι προηγούμενες κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια».
Στα όρια του απόλυτου κυνισμού οι δηλώσεις Σόιμπλε
Ταυτόχρονα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, μιλώντας την Τετάρτη από τη Νέα Υόρκη με έναν «ρεαλισμό» που, κατά πολλούς, κινείται στα όρια του απόλυτου κυνισμού, εμφανίστηκε να δηλώνει πως πλέον οι αγορές δεν τρομάζουν από μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, έχοντας προετοιμαστεί ήδη από καιρό για κάτι τέτοιο:
«Δεν υπάρχουν σημάδια πως οι αγορές ανησυχούν για μια πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας ή εξόδου από το ευρώ, αφού φαίνεται πως έχουν κοστολογηθεί όλα τα σενάρια», είπε συγκεκριμένα ο Σόιμπλε, ενώ, την ίδια στιγμή, δημοσίευμα της Die Zeit δείχνει να επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς του γερμανού υπουργού Οικονομικών, προσθέτοντας μάλιστα μια ακόμη «εκδοχή» εκείνη της χρεωκοπίας της Ελλάδας εντός του ευρώ, κάτι για το οποίο δε, βεβαιώνει πως ήδη το Βερολίνο έχει εκπονήσει και ειδικό σχέδιο.
«Δεν φαίνεται να υπάρχει μετάδοση στις αγορές» είπε ο Σόιμπλε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων στη Νέα Υόρκη, συμπληρώνοντας πως «Αν κοιτάξει κανείς την Ελλάδα, δεν είναι το μεγάλο μέρος της οικονομία της ευρωζώνης στο σύνολό της. Οι περισσότεροι εκπρόσωποι των αγορών μας αναφέρουν πως έχουν ήδη «κοστολογήσει» οτιδήποτε και αν συμβεί».
Όσο όμως και αν προσπαθεί ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών να «χαμηλώσει» το οικονομικό μέγεθος της Ελλάδας και τη συμμετοχή της οικονομίας της μέσα στην ευρωζώνη, οι μυστικές εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την οποία συνέταξαν, μεταξύ άλλων και οι πιστωτές, κάνουν λόγο για απώλειες των διεθνών αγορών της τάξεως του 1 τρισ. δολαρίων, ως αποτέλεσμα «ντόμινο» από μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Το «πνεύμα» ωστόσο της 24ης Απριλίου δείχνει να δυναμιτίζεται και από τον σύμβουλο του Σόιμπλε, Κλέμενς Φούεστ, ο οποίος σε αυστριακή εφημερίδα δήλωσε πως «δεν μπορεί να καταλάβει τι τέλος πάντων θέλει η ελληνική κυβέρνηση» λέγοντας μάλιστα πως «η εικόνα που δίνει είναι πως η ίδια επιδιώκει το Grexit».
Στον χορό των αφόρητων πιέσεων της ελληνικής κυβέρνησης και η γερμανική Bild η οποία, επικαλούμενη δηλώσεις έλληνα υπουργού, κάνει λόγο για ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών τις οποίες εξετάζει η Αθήνα, στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ δεν καρποφορήσουν.
Με το μαστίγιο και το καρότο ο Ντράγκι
Καθώς όμως κάθε απειλή οφείλει από την άλλη πλευρά να δείχνει τα ωφελήματα από τη «συμμόρφωση», μόλις χθες ο πρόεδρος της ΕΚΤ αποφάσισε την επέκταση κατά 800 εκατ. ευρώ του ορίου της έκτακτης χρηματοδότησης στις ελληνικές τράπεζες μέσω του μηχανισμού ELA, καθιστώντας ωστόσο σαφές πως η συνέχισή της εξαρτάται από το αποτέλεσμα της συνόδου της 24ης Φεβρουαρίου:
«Η έκταση της πρόσθετης χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA είναι αποκλειστικά στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης, δήλωσε συγκεκριμένα ο Μάριο Ντράγκι. «Εξαρτάται αποκλειστικά από τις συνθήκες που θα υπάρχουν» μετά τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης, πρόσθεσε.
Σκηνικό πλήρους αδιεξόδου στήνουν στην Ελληνική Κυβέρνηση
Το συνολικό ωστόσο πλαίσιο που ήδη έχει στηθεί και μέσα στο οποίο θα κληθεί να συζητήσει η Ελλάδα, γίνεται ακόμη πιο ασφυκτικό από τη σημερινή διαρροή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών πως «αποκλείεται οποιαδήποτε καταβολή τμήματος της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα εντός του Απριλίου», κάτι που δεν αφήνει κανένα πλέον περιθώριο διαφυγής για την κυβέρνηση η οποία, όπως όλα τουλάχιστον μέχρι στιγμής δείχνουν, ή θα πρέπει να εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια να είναι η κυβέρνηση που υποσχέθηκε, ή να προβεί σε λύσεις που σήμερα φαντάζουν ακραίες, σε λίγες μέρες όμως ίσως δείχνουν ως «οι μοναδικές».
Την ίδια άποψη δείχνουν να έχουν όμως και οι Financial Times που, αναφερόμενοι σε πηγές μέσα από την ελληνική κυβέρνηση, ισχυρίζονται πως «αν δεν αρχίσει άμεσα η τμηματική εκταμίευση των 7,2 δισ. η χώρα θα οδηγηθεί μοιραία πλέον σε χρεοκοπία».
Από τη μεριά της, η ελληνική κυβέρνηση, επιχειρεί να περάσει ένα κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας για την επίτευξη συμφωνίας, μη παύοντας ωστόσο, την ίδια στιγμή να υπενθυμίζει πως έχει σαφή εντολή για σκληρή διαπραγμάτευση και για έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και τις πολιτικές λιτότητας, κάτι που σηματοδοτεί την χαοτική απόσταση που χωρίζει τις ελληνικές προθέσεις από εκείνες των δανειστών, όπως τουλάχιστον ως τώρα διατυπώνονται, και δεν υπάρχει κάτι που να προοιωνίζει οποιαδήποτε αλλαγή στάσης.
Την Πέμπτη ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ θα βρεθεί μαζί με τον Έλληνα ομόλογό του σε συνέδριο για την ελληνική οικονομία και την ευρωζώνη του Ινστιτούτου Brookings, με κεντρικό ομιλητή στο τραπέζι με τίτλο «Η ελληνική οικονομία και οι διεθνείς εταίροι της» το Γιάνη Βαρουφάκη. Μια συνάντηση που αναμένεται καθοριστική ειδικά μετά τις παραπάνω δηλώσεις του κ. Σόιμπλε.