Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

Μετωπική σύγκρουση με τους δανειστές

Σκηνικό σύγκρουσης και ρήξης διαμορφώνουν τα πολλαπλά κτυπήματα των τελευταίων ωρών που έρχονται από την Αμερική, που δείχνουν ότι η Ελλάδα μπορεί να αφεθεί από τους δανειστές της να χρεοκοπήσει «για μια χούφτα δολάρια», αν δεν υποχωρήσει από τις «κόκκινες γραμμές» στις οποίες επιμένει η κυβέρνηση.

Από την Ουάσιγκτον όπου βρίσκεται ήδη από χθες, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποφάσισε να εγκαταλείψει την κάπως… διακριτική στάση που σχεδόν επί ένα μήνα τηρούσε για το ελληνικό ζήτημα. Με συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg προειδοποίησε την Αθήνα ότι έχει μπορεί τα χρήματα των δόσεων να μην έρθουν έως τον Ιούνιο, χωρίς να λέει όμως αν η χώρα θα αντέξει ως τότε έναν τέτοιο χρηματοδοτικό στραγγαλισμό.

Σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε, «η Ελλάδα έχει χρονικό περιθώριο μέχρι τα τέλη Ιουνίου, προκειμένου να καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές της» και να αποδεσμευτούν τα χρήματα που η χώρα θέλει.

Την ανησυχία του για το τι θα έχει συμβεί ως τότε εκφράζει με την νέα υποβάθμιση της Ελλάδας σε CCC+ (από Β-), και ο αμερικανικός οίκος S&P, που τονίζει ότι οι δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν χωρίς την εφαρμογή βαθιών μεταρρυθμίσεων ή νέας ελάφρυνσης του δανειακού βάρους από τους εταίρους. Προειδοποιεί δηλαδή για το -πρωτοφανές για χώρα της ευρωζώνης- ενδεχόμενο, να χρεοκοπήσει η Ελλάδα για μόλις λίγες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, επειδή δεν θα μπορέσει να πληρώσει το προσεχές διάστημα κάποια έντοκα γραμμάτια ή μία δόση των οφειλών προς το ΔΝΤ.

Η Αθήνα βλέπει το όλο θέμα ως ξεκάθαρη πολιτική πίεση. Το Μέγαρο Μαξίμου μάλιστα, που έχει αναγάγει από την πρώτη στιγμή της αξιολόγηση των θεσμών σε πολιτική διαπραγμάτευση, διαπιστώνει πως «το τελευταίο διάστημα εντείνονται οι επικοινωνιακές πιέσεις προκειμένου η κυβέρνηση να αποδεχθεί υφεσιακά μέτρα, όπως περικοπή μισθών και συντάξεων, ομαδικές απολύσεις κ.λπ.» και τονίζει πως «ορισμένοι υπερσυντηρητικοί κύκλοι σε Ελλάδα και εξωτερικό αρνούνται να δεχτούν την πραγματικότητα. Το μνημόνιο πέθανε και οι πολιτικές λιτότητας δεν θα επιστρέψουν στην Ελλάδα».

Κυβερνητικές πηγές ανταπαντούσαν μάλιστα λέγοντας πως «αντί να διαρρέουν, επιχαίροντας, σενάρια περί χρεοκοπίας ας συνειδητοποιήσουν, επιτέλους, το αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί η πολιτική τους, πολλώ δε μάλλον που η Ελλάδα πληρώνει κανονικά τις υποχρεώσεις της, χωρίς να έχει πάρει ούτε ένα ευρώ από τον Αύγουστο του 2014».

Νέες περικοπές στους μισθούς των Δημοσίων Υπαλλήλων απαιτούν οι Θεσμοί

Όσο οι θεσμοί κρατούν την κάνουλα της χρηματοδότησης το μέλλον είναι αβέβαιο για μισθούς, συντάξεις και εργασιακά στην Ελλάδα.

Εταίροι και δανειστές κοστολόγησαν στα 330 εκατομμύρια ευρώ το κόστος της μη κατάργησης της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά Ταμεία και απαιτούν εδώ και τώρα την εφαρμογή της που θα σημάνει νέες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις από 8% ως και 15%.

Παράλληλα ζητούν αναπροσαρμογές των κύριων συντάξεων, αλλά και στο ΕΚΑΣ το οποίο για να διατηρηθεί, λένε, ως έχει θα πρέπει να βρεθούν άλλα 70 εκατομμύρια ευρώ.

Το κόστος των μέτρων της κυβέρνησης αυξάνεται στο 1 δισ. ευρώ, καθώς οι δανειστές προσθέτουν άλλα 600 εκατομμύρια για την 13η σύνταξη σε όσους παίρνουν συνολική σύνταξη ως 700 ευρώ και έτσι ζητούν να μην εφαρμοστεί και αυτή η εξαγγελία, όμως δεν μένουν εδώ.

Ζητούν κει νέες μειώσεις στους μισθούς του Δημοσίου με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου για όλους και σε όλα τα επίπεδα.

Παράλληλα ζητούν κατάργηση του ΦΠΑ 6,5%, κατάργηση των φοροαπαλλαγών, αλλά και αύξηση των έμμεσων φόρων σε ποτά και τσιγάρα.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με την απαίτηση για κατάργηση των πρόωρων συντάξεων έχουν επιφέρει ένα πλήρες αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις που αυτή την ώρα δεν δείχνουν να προχωρούν σε κανένα επίπεδο.

 



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ