Έρχονται οκτώ φορολογικές ανατροπές στη φετινή φορολογία εισοδήματος που όμως αφορά στα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2014.
Κερδισμένοι και χαμένοι
Από το νέο καθεστώς υπάρχουν φορολογούμενοι που θα ωφεληθούν και θα πληρώσουν λιγότερους φόρους και άλλοι που θα επιβαρυνθούν και θα βάλουν το χέρι πιο βαθιά στην τσέπη.
Η μεγάλη ανατροπή είναι η εφαρμογή για πρώτη φορά «πόθεν έσχες» για όλες τις δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχειών, δηλαδή ακόμη και για τα ποσά που καταβλήθηκαν εντός του 2014 με σκοπό την αγορά μετοχών και ομολόγων, την ίδρυση ή την απόκτηση επιχειρήσεων και τη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιριών.
Είναι αυτή, όπως γίνεται αντιληπτό μία περίπτωση που μπορεί να οδηγήσει πολλούς φορολογούμενους να πληρώσουν περισσότερους φόρους λόγω του διευρυμένου “πόθεν έσχες”.
Από την άλλη πλευρά τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα για μισθωτούς και συνταξιούχους γιατί θα χρειαστούν πολύ λιγότερες αποδείξεις για να κατοχυρώσουν την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ.
Επιβάρυνση έρχεται και για εκείνους που απόκτησαν εισοδήματα από ενοίκια αφού ο φόρος θα υπολογιστεί με συντελεστή 11% αντί 10%.
Οι εργαζόμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκια» θα φορολογηθούν υποχρεωτικά ως μισθωτοί με αφορολόγητο 9.550 ευρώ, εφόσον δεν απέκτησαν εισοδήματα κι από κανονικούς μισθούς.
Στην αντίθετη περίπτωση, τα εισοδήματα από τα «μπλοκάκια» θα φορολογηθούν ξεχωριστά, ως κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα, με συντελεστή φόρου 26% από το πρώτο ευρώ.
Αναλυτικά οι οκτώ ανατροπές είναι:
1) Ευνοϊκή ρύθμιση για μισθωτούς και συνταξιούχους
Μειώνεται από 25% σε 10% το ποσοστό του ετήσιου εισοδήματος που πρέπει να καλύψουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με την αξία των αποδείξεων που έχουν λάβει για τα προϊόντα που αγόρασαν και τις υπηρεσίες που τους παρασχέθηκαν εντός του 2014. Σε περίπτωση μη κάλυψης του 10% του εισοδήματος με αποδείξεις το “ακάλυπτο” ποσό θα φορολογηθεί με 22%.
2) Για εισοδήματα από μισθούς και “μπλοκάκια”
Οι μισθωτοί και συμπληρώνουν που έχουν έσοδα και από “μλποκάκια”, θα δουν τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2014 από τα “μπλοκάκια” να φορολογούνται υποχρεωτικά από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26%.
3) Τρεις αλλαγές στα εισοδήματα από ενοίκια
Καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος που επιβαλλόταν με συντελεστή 1,5% στα εισοδήματα τα οποία προέρχονταν από εκμισθώσεις κατοικιών μέχρι 300 τ.μ. και με συντελεστή 3% στα εισοδήματα που προέρχονταν από εκμισθώσεις κατοικιών άνω των 300 τ.μ. ή από εκμισθώσεις κτισμάτων επαγγελματικής στέγης.
4) Αυξάνεται από 10% σε 11% ο συντελεστής φορολόγησης για τα πρώτα 12.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος από ακίνητα.
5) Αν το ετήσιο εισόδημα ενός φορολογούμενου προέρχεται από ακίνητα στο σύνολό του ή κατά το μεγαλύτερο μέρος του (άνω του 50%), τότε εφόσον τα τεκμήρια διαβίωσης προσδιορίζουν εισόδημα μεγαλύτερο του δηλωθέντος, το τεκμαρτό αυτό εισόδημα θα φορολογείται με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ.
6) Αγρότες, κτηνοτρόφοι
Καταργούνται ο αντικειμενικός προσδιορισμός του φορολογητέου εισοδήματος και η φορολόγηση με την κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων, που είχε ως συνέπεια το εισόδημα να είναι αφορολόγητο μέχρι τις 9.550 ευρώ.
7) Αλλαγές στα τεκμήρια
Τεκμήρια «σκούπα» θα μπορούσαμε να τα αποκαλέσουμε, αφού όλα τα χρήματα που ξόδεψαν μέσα στο 2014 οι φορολογούμενοι για την ανέγερση οικοδομών, για αγορές ακινήτων, μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο, ομολόγων και εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου, για σύσταση επιχειρήσεων και για συμμετοχή σε Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου εταιρειών θεωρούνται πλέον “τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων” και λαμβάνονται υπόψη από την εφορία για τον τεκμαρτό υπολογισμό του ετήσιου φορολογητέου εισοδήματος.
8) Κατάργηση αυτοπεραίωσης
Καταργείται το σύστημα του “αυτοελέγχου” ή της “αυτοπεραίωσης”, με την οποία ¨έκλειναν¨αυτόματα τις ανέλεγκτες υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ οι εμπορικές επιχειρήσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα μέχρι 300.000 ευρώ, οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, καθώς και και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με ετήσια ακαθάριστα έσοδα μέχρι 150.000 ευρώ.