Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

Στο εδώλιο η Χρυσή Αυγή

Σε τεταμένη ατμόσφαιρα ξεκινάει η δίκη της Χρυσής Αυγής στις φυλακές Κορυδαλλού. Το προεδρείο έχει εισέλθει στην αίθουσα, ενώ δικηγόροι διαμαρτύρονται ότι οι ομιλίες δεν ακούγονται καλά και ότι ο χώρος είναι μικρός. Δεν αποκλείεται μετά την έναρξη να υπάρξει διακοπή της ακροαματικής διαδικασίας.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια, με αστυνομικούς να εμποδίζουν την πρόσβαση σε οποιονδήποτε δεν έχει στην κατοχή του την απαραίτητη διαπίστευση. Οι διαδηλώσεις τοπικών φορέων που αντιτίθενται στη διεξαγωγή της δίκης στις φυλακές Κορυδαλλού βρίσκονται σε εξέλιξη.

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων κάθονται 69 στελέχη και μέλη της παράταξης, ωστόσο η ηγεσία δεν θα δώσει το παρών, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, αλλά θα υπάρξει εκπρόσωπός τους. Παράλληλα, ο Γιώργος Ρουπακιάς, ο οποίος κατηγορείται για τον φόνο του Παύλου Φύσσα θα εμφανιστεί χωρίς συνήγορο υπεράσπισης, γι’ αυτό και θα υπάρξει αυτεπάγγελτος διορισμός δικηγόρου.

Η δίκη της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής, πρωτοκλασάτων στελεχών και δεκάδων μελών της για εγκληματική οργάνωση αναμφίβολα αποτελεί ένα ιστορικό γεγονός, αφού δεν έχει μόνο ποινικό ενδιαφέρον αλλά και πολιτικό. Η ακροαματική διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει με προβλήματα, λόγω της στενότητας του χώρου αλλά και των συλλαλητηρίων που έχουν προγραμματιστεί έξω από τις φυλακές, οι οποίες βρίσκονται δίπλα σε σχολεία.

image 1

image 2

image 3

image 4

Το παρών αναμένεται να δώσουν και εκατοντάδες μάρτυρες κατηγορίας, τα θύματα των περισσότερων από 10 επιθέσεων που αποδίδονται στη Χρυσή Αυγή, συγγενείς και φίλοι των ανθρώπων που έχασαν ή κόντεψαν να χάσουν τη ζωή τους και φυσικά οι προστατευόμενοι μάρτυρες, τα στοιχεία των οποίων δεν έχουν γνωστοποιηθεί.

Ουσιαστικά, πρόκειται για τους ανθρώπους που καλούνται να καταθέσουν ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης για τα όσα καταλογίζει στους κατηγορουμένους το Συμβούλιο Εφετών, μέσω του παραπεμπτικού βουλεύματος.

Διαδηλώσεις έξω από τις φυλακές

Έντονες είναι οι αντιδράσεις τοπικών φορέων και οργανώσεων για τη διεξαγωγή της δίκης στον Κορυδαλλό.
Σε εξέλιξη βρίσκεται παράσταση διαμαρτυρίας τοπικών φορέων (Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων) οι οποίοι αντιτίθενται στην έναρξη της δίκης. Ειδικότερα, με σύνθημα «Όχι στη δίκη της Χ.Α. στον Κορυδαλλό» εργαζόμενοι και φορείς της πόλης συγκεντρώθηκαν στο ισόγειο του δημαρχείου, καθώς επίσης και βουλευτές της Β΄ Πειραιά, επιχειρώντας στη συνέχεια να προσεγγίσουν τις φυλακές.

Την ίδια ώρα αντιφασιστική συγκέντρωση από την «Κίνηση Ενωμένοι ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή» ξεκίνησε από τη διασταύρωση της λεωφόρου Λαμπράκη με την οδό Χρ. Σμύρνης με κατεύθυνση τις εγκαταστάσεις του σωφρονιστικού ιδρύματος. Κινητοποίηση πραγματοποιούν και τα ναυτεργατικά σωματεία στην πλατεία Δαβάκη της Νίκαιας.

Οι διαδηλωτές επιθυμούν τη μεταφορά της ακροαματικής διαδικασίας στο Εφετείο Αθηνών, επισημαίνοντας πως δεν υπάρχουν οι κατάλληλες εγκαταστάσεις στις φυλακές για τη διεξαγωγή της δίκης. Τα σχολεία παραμένουν κλειστά.

image 5

image 6

Στο εδώλιο κάθονται (με αλφαβητική σειρά) οι:

Ιωάννης Άγγος, Διονύσης Αγιοβλασίτης, Δημήτρης Αγριογιάννης, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Αναστάσιος Μάριος Αναδιώτης, Κυριάκος Αντωνακόπουλος, Γεώργιος Αποστολόπουλος, Νικόλαος Αποστόλου, Μιχαήλ Αρβανίτης Αβράμης, Χρήστος Γαλανάκης, Σάββας Γαρουφαλλάκης, Γεώργιος Γερμενής, Αντώνιος Γρέγος, Αριστόδημος Δασκαλάκης, Γεώργιος Δήμου, Μάρκος Ευγενικός, Ελένη Ζαρούλια, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Ιωάννης Καζατζόγλου, Ελπιδοφόρος Καλαρίτης, Γεώργιος Καλπιτζής, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Καστρινός, Ιωάννης Βασίλειος Κομιανός, Κωνσταντίνος Κορκοβίλης, Νικόλαος Κούζηλος, Δημήτρης Κουκούτσης, Ιωάννης Λαγός, Διονύσης Λιακόπουλος, Θωμάς Μαριάς, Αρτέμης Ματθαιόπουλος, Εμμανουήλ Μαυρικάκης, Μαργαρίτα Μικελλάτου, Αναστάσιος Μιχάλαρος, Νίκος Μιχαλολιάκος, Νικόλαος Μίχος, Θωμάς Μπαρέκας, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, Νικολέτα Μπενέκη, Αντώνιος Μπολέτης, Ευστάθιος Μπούκουρας, Ηλίας Παναγιώταρος, Αναστάσιος Πανταζής, Νικόλαος Παπαβασιλείου, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Χρήστος Παππάς, Γεώργιος Πατέλης, Γεώργιος Περρής, Γεώργιος Πετράκης, Βενετία Πόπορη, Γεώργιος Ρουπακιάς, Σταύρος Σαντοριναίος, Βασίλης Σιατούνης, Γεώργιος Σκάλκος, Θεώνη Σκαρπέλη, Θέμις Ευαγγελία Σκορδέλη, Γεώργιος Σταμπέλος, Χρήστος Στεργιόπουλος, Θεόδωρος Στέφας, Αθανάσιος Στρατός, Γεώργιος Χρήστος Τσακανίκας, Λέων Τσαλίκης, Αθανάσιος Τσόρβας, Νικόλαος Τσόρβας, Χρήστος Αντώνιος Χατζηδάκης, Αναστάσιος Χιλιός, Αριστοτέλης Χρυσαφίτης, Εμμανουήλ Ψυλλάκης.

Η Έδρα του δικαστηρίου που κληρώθηκε είναι η εξής:

Πρόεδρος του δικαστηρίου η κα Μαρία Λεπενιώτη, με αναπληρώτρια πρόεδρο την κα Μαρία Βάρκα.
Μέλη του δικαστηρίου ορίστηκαν οι εφέτες: Ανδρέας Ντόκος και Γεσθημανή Τσουλφόγλου με αναπληρωματικό μέλος τον κ. Δημήτρη Ανέστη.

Εισαγγελέας της έδρας η κα Αδαμαντία Οικονόμου, με αναπληρωτή εισαγγελέα τον κ. Στέλιο Κωσταρέλλο.
«Πονοκέφαλο» στο Υπουργείο Δικαιοσύνης συνεχίζει να προκαλεί ο τρόπος με τον οποίο θα διεξαχθεί η δίκη, καθώς οι συνθήκες στον Κορυδαλλό δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να φιλοξενήσουν μια τέτοια διαδικασία, όπου μόνο οι κατηγορούμενοι μαζί με τους συνηγόρους τους θα ξεπερνούν τους 200! Αν συνυπολογιστούν επίσης οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής και οι Έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι, είναι σίγουρο πως η προβλεπόμενη από το Σύνταγμα δημοσιότητα της δίκης εξαφανίζεται.

image 7

image 8

image 9

Δικηγόροι στο… ένα πόδι – Παρόντες ξένοι δημοσιογράφοι

Για την κάλυψη της διαδικασίας έχουν διαπιστευτεί δημοσιογράφοι από Γαλλία, Κίνα, Γερμανία, Ολλανδία, Αμερική («Wall Street Journal»), Ισπανία, Ελβετία, Αγγλία, Βέλγιο, FYROM, Σλοβενία, Αυστρία.

Η προσέλευση στον χώρο γίνεται ως εξής:

(α) από μία είσοδο κατηγορούμενοι που είναι εκτός φυλακής, δικηγόροι και δημοσιογράφοι
(β) από άλλη είσοδο μάρτυρες, πολλοί εκ των οποίων θύματα.

Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, η αίθουσα, λόγω της περιορισμένης χωρητικότητάς της, σε αντίθεση με τον μεγάλο αριθμό κατηγορουμένων, δικηγόρων και δημοσιογράφων, δεν πληροί τις προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή μιας τόσο σημαντικής δίκης. Στις σημαντικότατες ελλείψεις καταγράφεται μεταξύ άλλων και η περιορισμένη δυνατότητα χρήσης τηλεφώνων και ίντερνετ, για λόγους ασφαλείας των φυλακών.

Στις φωνές διαμαρτυρίας για την επιλογή του Κορυδαλλού ως τόπου διενέργειας της διαδικασίας προστίθενται και οι αντιρρήσεις των δικηγόρων που γνωρίζουν πολύ καλά πως θα χρειαστεί να έχουν ανά χείρας χιλιάδες σελίδες δικογραφίας βρισκόμενοι κυριολεκτικά στο… ένα πόδι!

Οι δικηγόροι υπεράσπισης υπολογίζονται γύρω στους 100 και οι πολιτικής αγωγής περίπου 50. Στη δικαστική αίθουσα έχουν εισέλθει 80 διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι και ήδη επικρατεί το αδιαχώρητο. Ο κατάλογος των μαρτύρων του κατηγορητηρίου περιλαμβάνει 131 πρόσωπα, από τα οποία 24 θα καταθέσουν για τη δολοφονία Φύσσα.

Πηγή: Ζούγκλα



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ