Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

Κατά χιλιάδες φτάνουν οι μετανάστες στη Σερβία – 10.000 μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2015

Συνολικά 10.000 άνθρωποι από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία και άλλες χώρες, πέρασαν στη Σερβία τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2015, ενώ σύμφωνα με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση, «Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Βελιγραδίου», ο αριθμός των μεταναστών που προβλέπεται ότι θα διέλθουν, μέσω της Σερβίας, με σκοπό να μεταβούν σε κράτη – μέλη της ΕΕ, αναμένεται να φθάσει τις 30.000.

Οι περισσότεροι μετανάστες προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές, οι οποίοι περνούν από τη Σερβία, και συνεχίζουν το ταξίδι προς κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με την εκτελεστική διευθύντρια της ΜΚΟ, Βέσνα Πέτροβιτς, η κατάσταση στη σερβική πρωτεύουσα είναι τραγική, με γυναίκες και μικρά παιδιά να κοιμούνται στο δρόμο ή στα πάρκα, ενώ εκτίμησε, ότι είναι αναγκαίο να γίνουν προσθήκες ή αλλαγές στο ισχύοντα νόμο περί ασύλου.

«Όλοι όσοι φθάνουν στη Σερβία είναι πρόσφυγες και γι αυτό είναι απαράδεκτο να επιστρέφουν εκεί απ΄ όπου έρχονται», τόνισε ο εκπρόσωπος της ΜΚΟ, κ. Νίκολα Κοβάτσεβιτς, σημειώνοντας ότι οι εμπειρίες από τη συμπεριφορά των αστυνομικών είναι διαφορετικές. Υπάρχουν περιπτώσεις, στις οποίες οι αστυνομικοί, με χρήματα από την τσέπη τους, αγοράζουν φαγητό στους πρόσφυγες και τους δίνουν ζεστά ρούχα, αλλά και περιπτώσεις που τους παίρνουν τα χρήματα, οπότε η στάση της αστυνομίας έναντι των μεταναστών δεν μπορεί να γενικευθεί.

Σημειώνεται ότι το 2014, 16.490 άτομα, κυρίως από τις χώρες που προαναφέρθηκαν, εξέφρασαν την πρόθεση να ζητήσουν άσυλο, αλλά στο Τμήμα Ασύλου κατατέθηκαν μόλις 388 αιτήματα.

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNCHR) στη Σερβία Άνε Χάνσεν τόνισε ότι αντιμέτωπες με το πρόβλημα του κύματος μετανάστευσης είναι όλες οι χώρες της περιοχής, κυρίως στη Μεσόγειο.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ