Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

Το ΔΝΤ δε διαψεύδει ότι έχει έτοιμο σχέδιο σε περίπτωση Grexit

Δε διαψεύδει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel που αναφέρει ότι το ΔΝΤ έχει ετοιμάσει εσωτερική έκθεση (non-paper) για το ενδεχόμενο «διαχειρίσιμης» εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου, Τζέρι Ράις, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον, σχολίασε σχετικά ότι «Πάντα εξετάζουμε διαφορετικά σενάρια για διαφορετικές χώρες, αυτό είναι μέρος της δουλειάς μας».

Ωστόσο, ο κ. Ράις τόνισε πως η βασική θέση του Ταμείου είναι ότι η χώρα θα παραμείνει στη νομισματική ένωση, με δεδομένες και τις αλλεπάλληλες σχετικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά στη διαπραγμάτευση, ο κ. Ράις τόνισε πως το Ταμείο περιμένει μία «σε βάθος συμφωνία» προτού εκταμιευθούν χρήματα στήριξης για την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι δεν αρκούν «μερικά μέτρα».

Τέλος, επεσήμανε ότι οι μεταρρυθμίσεις που ζητά το ΔΝΤ «δεν είναι κάτι καινούργιο», σε μια έμμεση αναφορά στα γνωστά «αγκάθια» αναφορικά με την εργασιακή νομοθεσία και το συνταξιοδοτικό σύστημα, ωστόσο τόνισε πως το Ταμείο παραμένει «ευέλικτο» και είναι «ανοιχτό» σε εναλλακτικές προτάσεις για μεταρρυθμίσεις, «εφόσον αυτές πετυχαίνουν τους στόχους του προγράμματος».



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ