Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Δημητριακά ολικής άλεσης, ασπίδα υγείας

Σήμερα, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού στον Δυτικό κόσμο λιμοκτονεί, όχι γιατί δεν έχει πρόσβαση στην τροφή, όπως συμβαίνει, δυστυχώς, σε πολλά μέρη του κόσμου, αλλά γιατί η πλειοψηφία των τροφών που προσλαμβάνουμε παρέχει μεγάλη ποσότητα θερμίδων, ενώ έχει πολύ χαμηλή θρεπτική αξία. Καθώς σήμερα το μεγαλύτερο μέρος των σπόρων, στον βωμό της εμπορικότητας, απογυμνώνονται από κάθε διατροφική αξία, μέχρι να δημιουργηθούν εξευγενισμένα αμυλούχα υπολείμματα.

trofes_6_dhmhtriaka

Το προστατευτικό εξωτερικό στρώμα του κόκκου (το πίτουρο) απομακρύνεται κατά την διάρκεια της διαδικασίας εξευγενισμού, ενώ είναι απαραίτητο για την σωστή πέψη. Ο κόκκος απογυμνώνεται από βιταμίνες, μέταλλα και απαραίτητα λιπαρά οξέα. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα εκλεπτυσμένο προϊόν δημητριακών που ωχριά σε σύγκριση με το φυσικό στην ολότητα του. Το μόνο που απομένει είναι ο αμυλούχος λευκός εσωτερικός πυρήνας, ο οποίος χρησιμοποιείται για να κάνει το λευκό ψωμί του εμπορίου και το άσπρο αλεύρι. Οι συνθετικές βιταμίνες προστίθενται στη συνέχεια, σε μια προσπάθεια να αποκατασταθεί η διατροφική ποιότητα των δημητριακών, αλλά αυτό που προστίθενται δεν είναι πλήρες και δύσκολα αφομοιώνεται και αξιοποιείται από τον οργανισμό.

Γι “αυτό είναι σημαντικό να αναζητάτε προϊόντα ολικής άλεσης που διατηρούν ανέπαφο το πίτουρο και το φύτρο. Έρευνες επισημαίνουν ότι η κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως αυξάνει την ποιότητα ζωής, ενώ συμβάλλει στη μείωση εμφάνισης διαβήτη και του κινδύνου καρδιακών νόσων.

Βάσει των αποτελεσμάτων έρευνας που δημοσιεύτηκε στο JAMA Internal Medicine, η κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως είναι συχνά συνδεδεμένη με έναν πιο υγιή, δραστήριο τρόπο ζωής. Σύμφωνα πάντα με την ίδια μελέτη, όσοι προτιμούν   δημητριακά ολικής άλεσης, καταναλώνουν λιγότερο αλκοόλ και ήταν λιγότερο πιθανό να είναι καπνιστές. Η διατροφή τους ήταν πιο υγιεινή και τα επίπεδα άσκησης τους ήταν υψηλότερα.

Από τους 188.000 συμμετέχοντες στη μελέτη (1986-2010), σχεδόν οι 27.000 απεβίωσαν. Όλοι οι αποθανώντες εξήγησε η μελέτη απεβίωσαν είτε από καρδιακή νόσο ή καρκίνο. Οι ιατρικούς φάκελοι όλων των συμμετεχόντων και τα διατροφικά ερωτηματολόγια ενημερώνονταν τακτικά κατά τη διάρκεια της μελέτης για περαιτέρω έρευνα σχετικά με το πώς τα δημητριακά ολικής άλεσης επηρεάζουν τα αποτελέσματα. Οι συγγραφείς της μελέτης βρέθηκαν μπροστά σε μια σημαντική συσχέτιση: Εκείνοι που έτρωγαν κυρίως δημητριακά ολικής αλέσεως είχαν 10% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν σε όλη τη διάρκεια της μελέτης. Στην πραγματικότητα, παρατήρησαν ότι με κάθε αύξηση 28 γραμμάρια δημητριακά ολικής αλέσεως την ημέρα, ο κίνδυνος θανάτου μειώθηκε κατά 5%. Με κάθε επιπλέον γραμμάριο δημητριακών ολικής αλέσεως την ημέρα, παρακολούθησαν πως ο κίνδυνος θανάτου από καρδιακή νόσο, μειώθηκε κατά 9% σε όλα τα επίπεδα.

Η μελέτη αυτή και μόνο δείχνει πόσο σημαντική είναι η διατροφή για τη διατήρηση μιας υγειούς ζωής. Μια μερίδα, ή μόλις μισό φλιτζάνι, άψητης βρώμης περιέχει 40 γραμμάρια δημητριακά ολικής αλέσεως. Μια απλή μερίδα βρώμης την ημέρα μπορεί να μειώσει κυριολεκτικά τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά περισσότερο από 9%.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι τα επεξεργασμένα δημητριακά δεν πέπτονται, επίσης, καλά και συχνά οδηγούν σε γρήγορες αλλαγές στο σάκχαρο του αίματος και στα επίπεδα ινσουλίνης, για το λόγο αυτό καλό είναι να αποφεύγονται από τους διαβητικούς.

Πηγή : isotimos.com

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ