“Ο Έλληνας ζει σε μία περιοχή με υψηλή σεισμικότητα, κορυφαία στην Ευρώπη. Ένας σεισμός μεγέθους 6 με 6,5 Ρίχτερ συμβαίνει κάθε χρόνο, άρα αργά ή γρήγορα θα τον δεχτεί τον σεισμό και πρέπει να ξέρει πώς θα τον αντιμετωπίσει», δήλωσε εντελώς… αιφνιδιαστικά ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μανώλης Σκορδίλης.
Η αλήθεια είναι ότι πρόσφατα είχαμε μία ισχυρή σεισμική δόνηση της τάξης των 5,2 ρίχτερ στη Ρόδο, αλλά όχι κοντά στα 6 ρίχτερ που είπε ο καθηγητής. Τέτοιους σεισμούς δεν έχουμε κάθε χρόνο, αλλά με πιο αραιή εμφάνιση. To 2015 ο εγκέλαδος χτύπησε με 6,5 ρίχτερ στη Λευκάδα, το 2008 ίδιας δυναμικής δόνηση τάραξε την Ανδραβίδα και την Ηλεία, ενώ το 1986 (Καλαμάτα), το 1990 (Κιλκίς), το 1995 (Αίγιο) και το 1999 (Πάρνηθα) είχαμε σεισμούς κοντά στα 6,0 ρίχτερ. Οπότε όχι κάθε χρόνο…
Κατά τη διάρκεια του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης θεώρησε σκόπιιμο να γίνει προειδοποιητικός και να αναφέρει τα εξής που αφορούν στην εξέλιξη της σεισμολογίας:
«Από το 1999, οι επιστήμονες του ΑΠΘ ασχολούνται με τη μεσοπρόθεσμη πρόγνωση σεισμών, καταλήγουν σε συμπεράσματα και ενημερώνουν την πολιτεία για τις περιοχές, για τις οποίες τα προσεχή πέντε με δέκα χρόνια υπάρχουν υψηλές πιθανότητες εκδήλωσης σεισμών άνω των 6,3 Ρίχτερ! Από εκεί και πέρα η Πολιτεία «θα μπορούσε να ιεραρχήσει τις περιοχές του ελληνικού χώρου, στις οποίες θα έπρεπε να λάβει κάποια προληπτικά μέτρα και να εστιάσει σε αυτές που στο προσεχές μέλλον είναι πιο επικίνδυνες
Δεν υπάρχει ακόμη μέθοδος βραχυπρόθεσμης πρόγνωσης των σεισμών, άρα οι προσπάθειες των εμπλεκόμενων φορέων εστιάζονται στον περιορισμό των συνεπειών τους. Πρέπει να υπάρξει ο απαραίτητος συντονισμός των φορέων, ώστε να αντιμετωπίζονται προβλήματα που αναμένονται σε περίπτωση μεγάλου σεισμού, όπως το μπλοκάρισμα των οδικών αξόνων μέσα στα πρώτα λεπτά από την εκδήλωσή του».