Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

Φέτα αλά ελληνικά ή αλά Καναδά;

Της Νατάσας Γκότση

Το γνωστό τυρί, που συνοδεύει τα πάντα στη χώρα του ηλίου, δεν αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι μόνο της παράδοσής της, αλλά φιγουράρει διαρκώς και μέσα στα δέκα πιο εξαγώγιμα προϊόντα της. Η ποσότητα της ελληνικής φέτας που εξάγεται στον Καναδά πιο συγκεκριμένα, καταλαμβάνει το μερίδιο του 10% της τοπικής αγοράς, η αξία του οποίου ανέρχεται στα 3 εκατ. ευρώ.

Παρόλα αυτά, η Συνολική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία της ΕΕ με τον Καναδά (CETA), αφήνει μάλλον πικρή γεύση στη χώρα, καθώς το όνομα «φέτα» δε φαίνεται να προστατεύεται επαρκώς. Ο βασικός λόγος είναι πως, η απαγόρευση της χρήσης του ονόματος «φέτα» δεν αφορά τους Καναδούς παραγωγούς που βρίσκονταν ήδη στον κλάδο πριν το 2013, αλλά μόνο τους νεοεισερχόμενους. Το μόνο που κατοχύρωσε η ΕΕ, αναφορικά με τους παλαιούς παραγωγούς, ήταν να τους επιβληθεί η απαγόρευση της χρήσης παραπλανητικών συμβόλων και ετικετών στις συσκευασίες, όπως ελληνικές σημαίες και φωτογραφίες ιστορικών ελληνικών μνημείων. Πέραν αυτού, κρίθηκε υποχρεωτική και η αναγραφή της προέλευσης του προϊόντος.

Στο Παρίσι, αρκετά δημοσιεύματα στηρίζουν το δίκιο της Αθήνας από ηθικής άποψης, αν και σημειώνουν πως η ίδια άργησε να το εκφράσει. Οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία έχουν ξεκινήσει από το 2009 και αρκετοί από τους όρους φαίνεται να «έκλεισαν» το 2013. Σχολιάζεται επίσης πως, μολονότι πολλά κράτη δείχνουν να συμφωνούν με τις παρατηρήσεις και τις αξιώσεις της Ελλάδας, στην πραγματικότητα έχουν αρχίσει να χάνουν την υπομονή τους σχετικά με τα ελληνικά ζητήματα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την πλευρά της, τονίζει πως η επίτευξη μιας πιθανής τροπολογίας θα απαιτούσε την επανέναρξη σκληρών διαπραγματεύσεων και υποστηρίζει πως, από νομικής άποψης, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή μια τέτοια διαδικασία. Σύμφωνα με γαλλική οικονομική εφημερίδα, πρόκειται για την πρώτη φορά που μια συμφωνία προστατεύει σε τέτοιο βαθμό προϊόντα διατροφής από την Ευρώπη και για τον λόγο αυτό δε νοείται κανένας λόγος επανεξέτασής της εξαιτίας της φέτας. Εντούτοις, η εφημερίδα αναγνωρίζει πως, το γεγονός ότι απαγορεύτηκε η καναδέζικη παρμεζάνα να κυκλοφορεί στο εμπόριο υπό την ονομασία parmeggiano, είναι λογικό να τροφοδοτεί εντάσεις.

Δε θα πρέπει να παραβλέψουμε όμως, πως στην ίδια μοίρα με τη φέτα βρίσκονται και τα ιταλικά τυριά gorgonzola, asiago και faissina, και το γαλλικό munster, καθώς ένα από τα βασικά επιχειρήματα, που προέρχονται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, συνίσταται στο ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες περιοχές με τις αντίστοιχες ονομασίες, ώστε να διασφαλιστεί η γεωγραφική προστασία της ονομασίας προέλευσης.



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ