Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

“Πυρετός” στο Μαξίμου πριν το κρίσιμο Eurogroup

Με τον χρόνο να πιέζει, τη ρευστότητα να εξαντλείται και το φως να μη διαφαίνεται στην άκρη του τούνελ, η κυβέρνηση εντατικοποιεί την προσπάθειά της προκειμένου να κλείσουν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Χθες συνεδρίασε το οικονομικό επιτελείο, ενώ, όπως ανακοινώθηκε, σήμερα στις 12 το μεσημέρι θα συνεδριάσει το κυβερνητικό συμβούλιο, υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Στη χθεσινή σύσκεψη των αρμοδίων επί τα οικονομικά (Δραγασάκη, Βαρουφάκη, Τσακαλώτου, Σταθάκη, Φλαμπουράρη), στην οποία επίσης προήδρευσε ο πρωθυπουργός, εξετάστηκε η πορεία της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές και οι θέσεις της κυβέρνησης εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένει ένα θετικό σήμα αναγνώρισης της προόδου, προκειμένου να ληφθεί απόφαση για να αντιμετωπιστεί και το πρόβλημα της ρευστότητας.

Σημειώνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται μέσα στο Σαββατοκύριακο να επιδιώξει νέες τηλεφωνικές επαφές με ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών και θεσμικούς παράγοντες της Ευρωζώνης, ελπίζοντας να αποτρέψει, με πολιτική διαπραγμάτευση, τα πολύ σκληρά μέτρα που ζητούν οι δανειστές.

Η κυβέρνηση δίνει μάχη με το χρόνο, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με ενα τριήμερο «φωτιά» που, για πολλού  είναι σαν να περνάει από το… Τρίγωνο των Βερμούδων.

– Τη Δευτέρα 11 Μαΐου συνεδριάζει το Eurogroup, από το οποίο το μάξιμουμ των προσδοκιών για το Μέγαρο Μαξίμου είναι μια θετική δήλωση. Με δεδομένο ότι οι δανειστές έχουν ξεκαθαρίσει, ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία έως τις 11 Μαΐου, θέλουν να διαπιστωθεί πρόοδος στο Brussels Group και το Euroworking Group, ώστε οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να αναγνωρίσουν την πρόοδο και να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα υπέρ της Ελλάδας.

– Την Τρίτη, στις 12 Μαΐου, η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τη νέα δόση, ύψους 750 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που γεννώνται ανησυχίες για την αδυναμία αυτής της πληρωμής.

– Την Τετάρτη 13 Μαΐου συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με σκοπό την απόφαση για παράταση της παροχής έκτακτης ρευστότητας μέσω του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες.

Η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά χαλάρωση της ασφυκτικής πίεσης που έχει επιβληθεί από την Κεντρική Τράπεζα, την ίδια στιγμή όμως οι πληροφορίες θέλουν τους κεντρικούς τραπεζίτες να συναρτούν τις αποφάσεις τους από το κατά πόσο το Eurogroup θα αποφανθεί ότι Ελλάδα και δανειστές είναι κοντά στην επίτευξη συμφωνίας.

Το τριήμερο «φωτιά» που ξεκινά τη Δευτέρα είναι προφανές ότι θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις. Οι τρεις διαδοχικές ημερομηνίες 11, 12 και 13 Μαΐου έχουν αλληλοσυνδεόμενη βαρύτητα και η μία επηρεάζει την άλλη.

Είναι προφανές ότι από το «πόσο θετική» θα είναι η δήλωση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Eurogroup, θα εξαρτηθεί και ο βαθμός στον οποίο θα είναι ευνοϊκές οι αποφάσεις από την ΕΚΤ. Ουσιαστικά, οι υπουργοί Οικονομικών είναι αυτοί που θα υπαγορεύσουν στον Μάριο Ντράγκι τι να κάνει με το ελληνικό πρόβλημα.

Οι αποφάσεις του Eurogroup επίσης είναι αυτές που σε μεγάλο βαθμό θα δείξουν και στην ελληνική κυβέρνηση ποιος είναι ο ορθός δρόμος ώστε να αποφασιστεί αν αξίζει να πληρωθεί η δόση στο ΔΝΤ ή αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει το βήμα, που ζητούν πολλοί στο εσωτερικό του, επιλέγοντας τη ρήξη.

Συμπόνοια από Σόιμπλε για Βαρουφάκη!

Αναφερόμενος στο Eurogroup της Δευτέρας, ο κ. Σόιμπλε επανέλαβε ότι δεν βλέπει δυνατότητα συμφωνίας, καθώς δεν θα έχουν ως τότε όλα διευκρινιστεί, ενώ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον έλληνα ομόλογό του Γιάνη Βαρουφάκη, δηλώνει: “Είμαστε και οι δύο υπουργοί Οικονομικών, έχουμε ευθύνη, συνεργαζόμαστε λοιπόν καλά” και επισημαίνει ότι “στην αρχή τα ΜΜΕ έκαναν τον Βαρουφάκη σουπερστάρ, τώρα τον αποδομούν. Και τα δύο ειναι εξίσου λάθος”.

Ντάισελμπλουμ: Έχουμε σχέδιο για όλα – Σίγουρα δεν θα επιτευχθεί συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας

«Θα βρεθεί λύση για την Ελλάδα» δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισεμπλουμ σε χθεσινή (σ.σ. Σάββατο) συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Κορριέρε Ντέλλα Σέρα, στην οποία επανέρχεται, ουσιαστικά, στα κύρια σημεία που έθιξε μετά την συνάντηση με τον Ιταλό υπουργό οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν.

«Από χρηματοοικονομικής άποψης είμαστε πιο ισχυροί από ότι πριν τρία χρόνια, όταν ξέσπασε η κρίση της Αθήνας και υπάρχει παντού περισσότερη εμπιστοσύνη σε ότι αφορά την ανάκαμψη. Πολιτικά, όμως, πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε ενωμένοι στην επίλυση των προβλημάτων. Η νομισματική ένωση είναι ισχυρή αλλά πρέπει να αντικρούσει την αδυναμία της πολιτικής ένωσης», δηλώνει ο Ντάισεμπλουμ.

Ο επικεφαλής του Eurogroup προσθέτει ότι «τα μέλη του είναι αποφασισμένα να διατηρήσουν την Ελλάδα στην ζώνη του κοινού νομίσματος και να την βοηθήσουν να επιστρέψει στην οδό της ανάπτυξης και της βιωσιμότητας».

Απαντώντας στην ερώτηση «αν έχει ετοιμασθεί ένα σχέδιο Β» ο πρόεδρος του Eurogroup εξηγεί: «είμαστε έτοιμοι για κάθε τι δυνατό, αλλά ως πολιτικοί, όπως είπα, είμαστε αποφασισμένοι να δουλέψουμε ώστε να γίνει η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας βιώσιμη μέσα στην Ευρωζώνη».

Σε σχέση με την δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας προσθέτει: «επιτελέσαμε πρόοδο, αλλά δεν είμαστε πάρα πολύ κοντά στην συμφωνία. Σίγουρα δεν θα επιτευχθεί συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας. Θα χρειασθεί ακόμη χρόνος, αλλά δεν ξέρω πόσος. Δεν υπάρχει dead line για την συμφωνία με την Αθήνα».

Στην ερώτηση «η ελληνική κυβέρνηση έχει ρευστό μόνον για λίγες ημέρες;», ο Γιάρουν Ντάισεμπλουμ απαντά: «δεν το γνωρίζει κανείς, ή μάλλον, το γνωρίζει η κυβέρνηση της Αθήνας. Είναι ξεκάθαρο, πάντως, ότι η συμφωνία θα πρέπει να επιτευχθεί το γρηγορότερο δυνατό».

Σε σχέση με τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ο επικεφαλής του Eurogroup τονίζει ότι « γνωρίζω πως κατατέθηκαν μια σειρά από προτάσεις αλλά πρέπει να αξιολογηθούν ως προς το περιεχόμενο και την οικονομική παράμετρο από τους θεσμούς». «Σε εμάς του Eurogroup ενδιαφέρουν οι τελικοί στόχοι. Να καθορίσει, δηλαδή, η Αθήνα την πορεία για να φτάσει στην δημοσιονομική βιωσιμότητα, με την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος (διαμέσου περικοπών των δαπανών και μετακίνησης πόρων) στην επιστροφή στην ανάπτυξη- χάρη και στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις-, και στην χρηματοοικονομική σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος. Είναι οι τρεις ακρογωνιαίοι λίθοι, οι τρεις πυλώνες του σχεδίου».



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ