Ρήξη στις διαπραγματεύσεις θα σημάνει τυχόν άρνηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης να μην αναγνωρίσουν σήμερα, με ρητή «δήλωση» την πρόοδο, που έχει συντελεστεί ανάμεσα στους εταίρους και την ελληνική κυβέρνηση. Με τη χθεσινή συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου, αλλά και τα όσα έχει διαμηνύσει τις τελευταίες ημέρες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προς τους ευρωπαίους ηγέτες το μήνυμα της κυβέρνησης είναι μάλλον σαφές: ή το Eurogroup κάνει τη θετική κίνηση και έτσι δίνει σήμα στην ΕΚΤ να αποκαταστήσει την ομαλή ρευστότητα προς την ελληνική οικονομία – έστω και με ημίμετρα – ή η Αθήνα δεν θα καταβάλλει αύριο την δόση προς το ΔΝΤ ύψους περίπου 780 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες η προειδοποίηση είναι ρητή, όσο μπορεί τουλάχιστον σε αυτές τις περιπτώσεις. Αφενός, με τα σημερινά δεδομένα η κυβέρνηση δεν διαθέτει τα χρήματα για να ανταποκριθεί και στις δανειακές υποχρεώσεις του Μαίου και στην καταβολή μισθών και συντάξεων του μήνα. Αφετέρου, όμως, ακόμα κι αν τελικά εκτιμήσει ότι θα έχει τα χρήματα, θα καταστεί σαφές σε περίπτωση αρνητικής στάσης του Eurogroup ότι οι εταίροι έχουν επιλέξει το δρόμο της συντριβής και της ταπείνωσης της ελληνικής κυβέρνησης, όπερ σημαίνει ότι η συνέχιση της προσπάθειας για λύση δεν έχει νόημα.
Γι’ αυτό και η μη καταβολή της δόσης προς το ΔΝΤ θα είναι πιθανόν μονόδρομος για την Αθήνα, προκειμένου να αντιληφθούν οι εταίροι ότι η κυβέρνηση δεν θα συρθεί σε αυτό το δρόμο. Η μη καταβολή στην προγραμματισμένη ημερομηνία δεν θεωρείται «χρεοκοπία», ούτε βάζει τη χώρα σε τέτοια καθεστώς, καθώς ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στη υποχρέωσή του εντός ενός μήνα. Οι συνέπειες βέβαια στις αγορές και η αβεβαιότητα που θα προκληθεί θα είναι τεράστια και η κυβέρνηση θα ποντάρει στο φόβο και την αναταραχή που θα προκληθεί στις αγορές για να καταφέρει να αντιστρέψει το κλίμα. Άλλοι λένε βέβαια ότι τις συνέπειες αυτής της αναταραχής θα τις υποστεί πρώτη η ελληνική οικονομία και ζητούν να μην γίνει μία τέτοια οριακή κίνηση.
Ταυτόχρονα και ανεξάρτητα πάντως από το θέμα της δόσης θα τεθεί, κατά τα φαινόμενα, θέμα δημοψηφίσματος, όπως έχουν προειδοποιήσει πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να αποφασίσει ο λαός εάν θα γίνει αποδεκτή η ταπεινωτική συμφωνία που προτείνουν οι δανειστές.
Στην κυβέρνηση εκτιμούν πάντως ότι ακριβώς επειδή έχουν καταστεί σαφείς οι προθέσεις της σε περίπτωση που δεν υπάρξει θετική αντιμετώπιση από το Eurogroup, οι δανειστές θα κάνουν τελικά κίνηση προς έναν έντιμο συμβιβασμό.
Οι υποχωρήσεις άλλωστε που έχουν γίνει από ελληνικής πλευράς δεν είναι λίγες, σχετικά με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, ίσως και με την ίδια την ουσία του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Οι υποχωρήσεις αυτές, που εμφανίζονται από την ηγεσία ως αναγκαίες για να αποφευχθεί η ρήξη και να επιτευχθεί μία έντιμη συμφωνία, έχουν ήδη προκαλέσει τριγμούς στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Προς το παρόν το Μαξίμου θεωρεί ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, αλλά σε κάθε περίπτωση, είτε θετικής, είτε αρνητικής εξέλιξης σήμερα, το εσωκομματικό μέτωπο παραμένει.