Στις περισσότερες οικογένειες, το πλύσιμο των μαξιλαροθηκών κάθε εβδομάδα, είναι μέρος των εργασιών ρουτίνας για την καθαριότητα. Όμως τα μαξιλάρια τα οποία χρησιμοποιούνται κάθε βράδυ για τον ύπνο, δεν αντικαθίστανται για πολλά χρόνια και ακόμη δεν αερίζονται καθόλου.
Το πλύσιμο και η αντικατάσταση της μαξιλαροθήκης, δεν απομακρύνουν τους μικροοργανισμούς και αλλεργιογόνα που συσσωρεύονται στα μαξιλάρια.
Υπάρχουν πολλοί μικροοργανισμοί που μοιράζονται κάθε βράδυ μαζί μας το μαξιλάρι μας. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ζωύφια της σκόνης, βακτηρίδια, μύκητες και μούχλα. Έρευνες έχουν δείξει ότι σε ένα μεγάλο ποσοστό υπνοδωματίων, υπάρχουν συγκεντρώσεις μικροβίων που ξεπερνούν τα επίπεδα που είναι σε θέση να προκαλούν αλλεργία.
Τι σημαίνει το γεγονός ότι πιθανόν να υπάρχουν εκατομμύρια μικροσκοπικοί οργανισμοί στα σπίτια μας και στα μαξιλάρια μας; Πόσο ανησυχητικό είναι και τι πρέπει να κάνουμε;
Η ύπαρξη μικροοργανισμών είναι αναπόφευκτη αλλά με κάποια απλά μέτρα μπορούμε να κρατούμε όσο το δυνατό πιο καθαρό το σπίτι μας και να να το αερίζουμε όσο το δυνατό περισσότερο. Αυτό είναι ακόμη αναγκαιότερο εάν στο σπίτι ζουν άτομα με χρόνιες αλλεργίες ή αναπνευστικά προβλήματα.
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος οι αλλεργιολόγοι και ειδικοί συστήνουν όπως τα μαξιλάρια να αντικαθίστανται συχνά για να αποφεύγονται οι συσσωρεύσεις σκόνης και βακτηριδίων, συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψη των χρόνιων αλλεργιών. Οι συστάσεις για τη συχνότητα αντικατάστασης των μαξιλαριών κυμαίνονται από 6, 12 έως 24 μήνες το περισσότερο.
Συστήνεται επίσης η χρήση προστατευτικών καλυμμάτων εναντίον των αλλεργιογόνων που είναι σε θέση να προστατεύουν από ερεθιστικούς και αλλεργικούς παράγοντες του μαξιλαριού και του στρώματος. Επίσης το πλύσιμο με ζεστό νερό όλων των ειδών υπνοδωματίου κάθε εβδομάδα, το καθάρισμα σε ατμοκαθαριστήριο των χαλιών και των κουρτινών των υπνοδωματίων μπορούν επίσης να βοηθούν.
Τα ζωύφια που ζουν στη σκόνη των σπιτιών και που συσσωρεύονται όπως έχουμε δει μεταξύ άλλων στα μαξιλάρια και τα στρώματα, είναι συχνή αιτία αλλεργικού άσθματος. Σε έρευνες που έγιναν σε παιδιά με άσθμα, βρέθηκε ότι η χρήση καλυμμάτων για τα μαξιλάρια και τα στρώματα που εμποδίζουν τη διέλευση των αλλεργιογόνων, μειώνει σημαντικά τα συμπτώματα του άσθματος των παιδιών και τις ανάγκες τους σε φάρμακα.
Για τους λόγους αυτούς, πολλοί ειδικοί εκτός από την τακτική αντικατάσταση των μαξιλαριών κάθε 6 μήνες έως 2 χρόνια, συστήνουν τη χρήση καλυμμάτων για τα στρώματα και τα μαξιλάρια που προστατεύουν από αλλεργιογόνα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ειδικά καλύμματα από πλαστικό διαπερατό στον ατμό που κλείνουν με φερμουάρ.
Τα υποαλλεργικά μαξιλάρια από ίνες πολυέστερ είναι επίσης μια καλή επιλογή. Τα καλύμματα στρωμάτων και άλλων ειδών υπνοδωματίου από πολυουρεθάνη δεν είναι διαπερατά στα αλλεργιογόνα αλλά απορροφούν την εφίδρωση επιτρέποντας έτσι την αναπνοή του δέρματος. Τα αλλεργικά άτομα μπορούν να χρησιμοποιούν οποιασδήποτε μορφής μαξιλάρια φτάνει αυτά να έχουν πιστοποίηση ότι είναι αντιαλλεργικά.
Ο αερισμός και η περιοχή του σπιτιού, παίζουν σημαντικό ρόλο στις συγκεντρώσεις ζωυφίων της σκόνης και άλλων αλλεργιογόνων στα μαξιλάρια. Όσο πιο κλειστό είναι το σπίτι και όσο πιο λίγο ανανεώνεται ο αέρας, τόσο περισσότερα αλλεργιογόνα θα συσσωρεύονται στο εσωτερικό του.
Φυσικά σε κλίματα με σκόνη, τα λιγότερο κλειστά σπίτια επιτρέπουν τη διείσδυση περισσότερης σκόνης. Για το λόγο αυτό οι κάτοικοι των σπιτιών περιοχών όπου το κλίμα έχει σκόνη, υγρασία και μούχλα πρέπει να αλλάζουν συχνότερα τα μαξιλάρια τους.
Γενικά, οι ειδικοί συστήνουν την αλλαγή μαξιλαριού κάθε 1 έως 2 χρόνια. Σε άτομα που υποφέρουν από άσθμα και αλλεργίες, η αλλαγή πρέπει να γίνεται συχνότερα.
Το τακτικό πλύσιμο των ειδών υπνοδωματίου με ζεστό νερό, θα καταπολεμά τη συσσώρευση επιπρόσθετων μικροοργανισμών, αλλεργιογόνων και ζωυφίων της σκόνης στα μαξιλάρια μέχρι την αντικατάσταση τους.
Πηγή : isotimos.com