Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2024

Αυτή είναι η τελική πρόταση της κυβέρνησης προς τους δανειστές

Το πλαίσιο της τελικής διαπραγματευτικής προσπάθειας, προκειμένου να υπάρξει λύση, που να ικανοποιεί μεν τους δανειστές, αλλά και να διατηρεί ορισμένες από τις «κόκκινες» γραμμές της Αθήνας, προσδιόρισε το κυβερνητικό συμβούλιο στις αλλεπάλληλες συνεδριάσεις του την Τρίτη και την Τετάρτη.

Η κυβέρνηση επέλεξε τελικά στη δεύτερη συνεδρίαση, να επανέλθει στις συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων, παρότι προ διημέρου ελέχθη ότι έχει εξαντληθεί η προσπάθεια σύγκλισης σε αυτό το επίπεδο, ώστε παράλληλα με τις πολιτικές πρωτοβουλίες του Αλέξη Τσίπρα να καταστεί δυνατή η συμφωνία εντός του Μαΐου.

Σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσίασε ο πρωθυπουργός και ενεκρίθη από το κυβερνητικό συμβούλιο ως ύστατη ελληνική προσπάθεια ή άλλως «τελική πρόταση» της Αθήνας, η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε σειρά ιδιωτικοποιήσεων – παρουσιάστηκε μακρύς σχετικός κατάλογος – αλλά και σε δημοσιονομικά μέτρα, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο και η κυβέρνηση επιδιώκει να έχουν όσο το δυνατό μεγαλύτερο συντελεστή κοινωνικής δικαιοσύνης στην κατανομή των βαρών.

Αυτά είναι όσα «δίνει» στη διαπραγμάτευση η κυβέρνηση. «Ζητάει» όμως – και κατά τα φαινόμενα δεν πρόκειται να κάνει πίσω – έναν συμβιβασμό προς τις δικές της θέσεις στα εργασιακά και τα ασφαλιστικά. Η μάχη σε αυτά τα μέτωπα είναι σκληρή, με τους δανειστές να επιμένουν σε θέματα όπως η μείωση συντάξεων και η αναστολή όλων των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για την επαναφορά εργασιακών δικαιωμάτων, που ισοπεδώθηκαν από τα μνημόνια.

Η κυβέρνηση είναι μεν διατεθειμένη να συμβιβαστεί σε κάποια ζητήματα, δεχόμενη για παράδειγμα συζήτηση επί των πρόωρων συντάξεων, ή την σταδιακή επαναφορά του βασικού μισθού, αλλά δεν πρόκειται να δεχθεί κρίσιμες υποχωρήσεις όπως στη μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων ή στις ομαδικές απολύσεις.

Στο ενδεχόμενο να μην υποχωρήσουν στα τελευταία αυτά μέτωπα οι δανειστές, η κυβέρνηση θα προτιμήσει τη σύγκρουση, με ό,τι συνεπάγεται αυτή – όπως για παράδειγμα στάση πληρωμών προς τους πιστωτές – παρά να υπογράψει.

Στο τραπέζι άλλωστε η ελληνική κυβέρνηση έχει αφήσει πάντα το… «πιστόλι» της μη πληρωμής των δόσεων προς το ΔΝΤ εάν τα χρήματα που έχει η χώρα δεν επαρκούν και για την καταβολή μισθών και συντάξεων. Και οι επόμενες δόσεις προς το ΔΝΤ είναι τον Ιούνιο και μάλιστα φτάνουν κοντά στα 2 δις ευρώ (συνολικά οι υποχρεώσεις εκείνο το μήνα προς τους δανειστές είναι περίπου 2,5 δις ευρώ).

Παράλληλα φαίνεται να έχει ξεκαθαρίσει πώς θα προχωρήσουν τα επόμενα βήματα: Πολυνομοσχέδιο με τα συμφωνηθέντα θα εμφανιστεί μόνο εάν ξεκλειδώσει η ρευστότητα με ορισμένες κινήσεις από την ΕΚΤ, όπως η αύξηση του ορίου των εντόκων γραμματίων ή η απελευθέρωση των κερδών 1,9 δις ευρώ, που δικαιούται η χώρα μας από την Κεντρική Τράπεζα.

Εφόσον υπάρξουν αυτές οι κινήσεις, τότε το νομοσχέδιο ή τα νομοσχέδια θα πάνε προς ψήφιση στη Βουλή και η εφαρμογή τους θα έχει ως προαπαιτούμενο την καταβολή της δόσης των 7,2 δις ευρώ, που απομένει από το προηγούμενο πρόγραμμα, λένε κυβερνητικές πηγές.
Εφόσον στο Brussels Group υπάρχει περιθώριο συγκλίσεων επ’ αυτής της βάσης τότε οι συζητήσεις εκεί θα συνεχιστούν και θα επιταχυνθούν, όπως ζήτησε την Τετάρτη το κυβερνητικό συμβούλιο. Στο βαθμό που δεν υπάρχει περιθώριο συμφωνίας, τότε τα θέματα θα παραπέμπονται στις πολιτικές επαφές.

Ο πρωθυπουργός σχεδιάζει να έχει νέες συνομιλίες με τους ευρωπαίους ηγέτες και παράγοντες, ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος για τις επαφές που θα έχει στη Ρίγα την επόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής. Και εκεί φυσικά η κρισιμότερη συνάντηση θα είναι με την γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ.

Ο κ. Τσίπρας ευελπιστεί ότι η ήπια γραμμή, που ακολουθεί η κυρία Μέρκελ θα υπερισχύσει της σκληρής στάσης του γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε. Το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι στις κινήσεις των δύο αυτών προσώπων αποτυπώνεται η διαφορά στις στρατηγικές της σημερινής ηγεσίας της Ευρώπης και ευελπιστεί ότι η διάθεση συμβιβασμού που επιδεικνύει η καγκελάριος θα είναι τελικά αυτή που θα επικρατήσει.

Τα επτά μέτρα για να «κλειδώσει» η συμφωνία

Συγκεκριμένα στο κυβερνητικό συμβούλιο τέθηκαν επί τάπητος τα ακόλουθα μέτρα, όπως τα παρουσιάζει η Αυγή:

– Παραμονή ενός μειωμένου ΕΝΦΙΑ με πτώση των αντικειμενικών αξιών μεσοσταθμικά κατά 20-30%
– Δύο συντελεστές ΦΠΑ, τον χαμηλό στο 7% και τον υψηλό στο 18%-19%. Ορατό είναι το ενδεχόμενο παραμονής της έκπτωσης 30% στα νησιά ενώ ανοιχτό είναι το ποια προϊόντα θα υπαχθούν σε ποιες κατηγορίες
– υποχρεωτική χρήση πληρωμών με κάρτες για συναλλαγές άνω των 70 ευρώ. Πιλοτικά το μέτρο θα μπορούσε να ξεκινήσει την 1η Ιουνίου
– Διατάξεις για την καταβολή κατ’ αποκοπήν φόρου με τον οποίο θα νομιμοποιούνται οι καταθέσεις που δεν προέρχονται από δηλωμένο στην εφορία εισόδημα με τον συντελεστή φορολόγησης να κυμαίνεται μεταξύ 15%-20%.
– Πλήρης ανεξαρτητοποίησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων
– Ειδικός φόρος για τις 500 πιο πλούσιες οικογένειες
– Λοταρία αποδείξεων σε μηνιαία, εξαμηνιαία και ετήσια βάση με τον αριθμό της απόδειξης
– Τέλος διανυκτέρευσης 1 ως 5 ευρώ ή 3%-5% ανά διανυκτέρευση στα πολυτελή καταλύματα σε νησιά του Αιγαίου με 3.100 ή 4.100 κατοίκους και άνω
– Περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων για κάθε λογής φόρους και τέλη για οποιαδήποτε χρονική περίοδο έως το τέλος του 2014 χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις.

 



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ