Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Κυνήγησαν την φοροδιαφυγή με αμνηστία – Έχεις μαύρα έξω; δηλώνεις 15% και καθάρισες!

Ένα βήμα πριν την ψήφιση βρίσκεται η πρωτοφανής, ακόμη και για τα… ελληνικά δεδομένα, νομοθετική «ρύθμιση» η οποία, θα δώσει τη χρυσή ευκαιρία σε όλους τους γνωστούς και άγνωστους μεγαλοφοροφυγάδες, (απατεώνες, ακόμη και τυχόν εγκληματίες του κοινού Ποινικού Δικαίου) που με τον ένα ή άλλο τρόπο… εναπόθεσαν το βρώμικο χρήμα τους σε ελβετικές τράπεζες, να το ξεπλύνουν, αντί ενός τιμήματος της τάξεως του 15% έως 20%, ένα ποσοστό εξαιρετικά συμφέρον, με δεδομένο πάντα την απολύτως… αδιευκρίνιστη προέλευσή του.

Η φορολόγηση των καταθέσεων του εξωτερικού βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής σύσκεψης στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον Γιάνη Βαρουφάκη, με τη συμμετοχή του υπουργού Επικρατείας, Παναγιώτη Νικολούδη. Στη σύσκεψη βρέθηκαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας και η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, που είναι αρμόδιοι για τα έσοδα.

Η ρύθμιση που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, θα παρέχει αμνηστία στους καταθέτες εξωτερικού, οι οποίοι θα μπορούν να νομιμοποιήσουν τις καταθέσεις χωρίς να υποχρεούνται στον επαναπατρισμό τους.

Αδυνατώντας πλήρως, και παρά τις περί αντιθέτου εκατοντάδες διαβεβαιώσεις της, η κυβέρνηση να κυνηγήσει πραγματικά τη φοροδιαφυγή και το μαύρο χρήμα που έχει φύγει στο εξωτερικό εδώ και πολλά χρόνια, η συγκεκριμένη απόφαση που μετατρέπει στην ουσία την Ελλάδα στο καλύτερο «πλυντήριο», επιβεβαιώνει με τον πλέον τραγικό τρόποτην αποκάλυψη στην οποία είχε προβεί το ereportaz ήδη από τον Οκτώβριο του 2014,για την πλήρη άρνηση της Ελβετίας να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια στην Ελλάδα για τους έλληνες καταθέτες της HSBC  τα ονόματα τα οποία περιλαμβάνονταν στη λίστα Λαγκάρντ, υπό το σκεπτικό ότι αυτή είχε παρανόμως περιέλθει στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, το μήνυμα «Αυτοκαταγγελθείτε… – Συμφέρει», καλεί όλους όσους έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό να προσέλθουν «εθελοντικά» και να τα νομιμοποιήσουν, με μια καταβολή μέρους αυτών που, παρ” ότι μέχρι στιγμής δεν έχει καθοριστεί ακριβώς, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να ξεπεράσει το 20%, και αυτό μετά από σχετικές πιέσεις των ίδιων των ελβετικών τραπεζών που εκτιμούν πως ένα ποσοστό μεγαλύτερο, θα οδηγούσε τους καταθέτες να αποσύρουν τα χρήματά τους επιλέγοντας άλλους τραπεζικούς, ανά τον κόσμο, «παραδείσους».

Με τις δηλώσεις Νικολούδη (Φεβρουάριος 2015) πως μπορεί άμεσα το κράτος να εισπράξει 2,5 δισ. ευρώ να αποδεικνύονται όνειρα… κάθε εποχής, νυκτός, η κυβέρνηση προχωρά σε μια κίνηση που δεν μπορεί παρά να ομολογεί την πλήρη της «αδυναμία» να χτυπήσει ουσιαστικά τη φοροδιαφυγή, κάτι που εμμέσως ή σαφώς, πάλι ο ίδιος ο υπουργός για την καταπολέμηση της διαφθοράς σε άλλες του δηλώσεις (3 Απριλίου 2015) εμμέσως πλην σαφώς ομολογεί, λέγοντας ξεκάθαρα πως είναι πρακτικώς αδύνατον να ελεγχθούν οι offshore αλλά και οι διάφορες λίστες, ενώ, μόλις έξι ημέρες αργότερα, στη βελγική εφημερίδα Libre Belgique φέρεται να δηλώνει πως «ακόμη και αν εντοπιστούν οι φοροφυγάδες, στην καλύτερη περίπτωση, τα πρώτα χρήματα δεν θα μπορούν να μπουν στα κρατικά ταμεία νωρίτερα από το… 2017!

Δ. Μάρδας: Αμνηστία σε όσους επιστρέψουν τόκους απ΄τα παστωμένα

mardasΓια την πρόταση την οποία έχουν καταθέσει στον υπουργό οικονομικών σχετικά με την «αμνηστία» σε όσους επιστρέφουν μαύρο χρήμα από το εξωτερικό είχε μιλήσει στον Alpha 98.9 ο Δημήτρης Μάρδας στις 6 Απριλίου.

«Όσοι έχουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό και εντάσσονται στην νομοθεσία περί ξεπλύματος μαύρου χρήματος να οριστεί ένας φορολογικός συντελεστής και όποιος κατά βούληση θέλει να ακολουθήσει αυτή την διαδικασία να έρθει να τελειώνει και να φύγει από αυτό το άγχος. Διεθνώς και επισημαίνω διεθνώς σφίγγει ο κλοιός απέναντι στο μαύρο χρήμα και οποιοσδήποτε Έλληνας βρίσκεται σε αυτό τον κλοιό έχει συμφέρον να κλείσει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κύριος Μάρδας απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι ο Αλογοσκούφης έκανε ένα λάθος, δεν απείλαξε τους ενδιαφερόμενος από το ποινικό σκέλος της υπόθεσης.

Πρώην διευθυντής ΣΔΟΕ: Δικαιώνουν το άδικο

«Πάντα πίστευα ότι θα πρέπει να υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη, αν το κράτος χρειάζεται χρήματα μπορεί να χρησιμοποιήσει ορθόδοξους τρόπους για να είναι και δίκαιο. Όταν κάνεις περαίωση εισπράττεις αλλά δικαιώνεις το άδικο. Έχουν διάθεση να κάνουν αυτοί εδώ πράγματα (η κυβέρνηση) αλλά δεν έχουν εμπειρία και έχουν χρησιμοποιήσει και παλιά μέσα. Η δίωξη του οικονομικού εγκλήματος δεν είναι θέμα κομμάτων αλλά συντονισμού» είπε σήμερα στον Alpha 989 και στους δημοσιογράφους Δήμο Βερύκιο και floratosΠέτρο Κουσουλό, ο Θεόδωρος Φλωράτος, πρώην Διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΣΔΟΕ.

Επεσήμανε την ανάγκη «να προσληφθεί προσωπικό, να εξειδικευτεί και να γίνει έλεγχος σε εκείνους που δεν έχουν πληρώσει. Μέχρι το 2013 δεν μπορούσαν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να δουν τις καταθέσεις κάποιου. Θα πρέπει όλοι να δηλώνουμε στην ώρα μας τα εισοδήματά μας και να μην αλλάζει κάθε τρεις και λίγο η φορολογική πολιτική…80 εκατομμύρια (πήραμε από τους «σκαφάτους»). Από τους «πισινάτους» δεν πήραμε γιατί δεν προχώρησε το πρόγραμμα. Πολλές φορές σταματάει ο έλεγχος και από αδυναμία γιατί δεν υπάρχουν άτομα να κάνουν τον έλεγχο. Οι καφετέριες είναι γεμάτες νέους άνεργους, να τους πιάσουν, να τους δώσουν έναν μισθό αξιοπρεπή, να τους εκπαιδεύσουν. Καμία πρόσληψη δεν έχει γίνει, να μεταφέρουν έστω κόσμο από υπηρεσίες σε υπηρεσίες. Η τρέχουσα φοροδιαφυγή ως προς τους άμεσους φόρους θα παταχθεί με το να δούμε πάλι συνεργεία στους δρόμους και δεύτερον με τους έμμεσους φόρους κατανάλωσης».

Πρόσθεσε ότι «στο ΣΔΟΕ αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 16 λίστες, 23 ελεγχόμενα επαγγέλματα, χρειάζεται να κάτσει κάτω κάποιος με τη λογική του συντονιστή». Παραδέχθηκε πάντως ότι «υπάρχει μεγάλη βοήθεια από την οικονομική εισαγγελία».

 



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ