Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Ο Βαρουφάκης άνοιξε το δρόμο και για κατάργηση της έκπτωσης ΦΠΑ στα νησιά

Στο εσωτερικό αντί στις Βρυξέλλες μετατοπίζει πλέον η κυβέρνηση τις ζυμώσεις για τα νέα μέτρα που θα περιλαμβάνει η συμφωνία με τους θεσμούς.

Την ώρα που οι διαπραγματεύσεις με τους έχουν ουσιαστικά «παγώσει», ο κύριος Γιάνης Βαρουφάκης ανοίγει δρόμο, εκτός από τον ενιαίο ΦΠΑ, και για την κατάργηση της έκπτωσης 30% του ΦΠΑ στα νησιά.

Στο πεδίο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, η ομάδα του Brussels Group επέστρεψε από προχθές στην Αθήνα (λόγω της αργίας στις Βρυξέλλες) αλλά από χθες διεξάγει πλέον συνομιλίες και τηλεδιασκέψεις και από το Μέγαρο Μαξίμου, υπό το βλέμμα του πρωθυπουργού, αντί το διπλανό γραφείο του κυρίου Βαρουφάκη στο υπουργείο Οικονομικών.

Συζητά χθες και σήμερα όμως για την ατζέντα και όχι για την ουσία των μέτρων με το Brussels group και, παρότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ.Σακελλαρίδης και ο υπουργός Επικρατείας κ.Παππάς μιλούσαν χθες για «συμφωνία και όχι ρήξη», ο κύριος Χουλιαράκης κάνει διαπραγμάτευση «για τους τύπους», αφήνοντας τον χρόνο να περνά περιμένοντας να προσχωρήσουν οι δανειστές στις ελληνικές θέσεις.

Αντιθέτως ο Γιάνης Βαρουφάκης αποκαλύπτει σταδιακά στους Έλληνες πολίτες το πακέτο μέτρων για να κλείσει η συμφωνία, λέγοντας πότε πως τα απαιτούν οι θεσμοί και τα προβάλλουν οι εφημερίδες κατά το δοκούν, και πότε ότι είναι σωστό να γίνουν αλλά με τον τρόπο που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Μιλώντας με διαφορά λίγης ώρας στο συνέδριο του Economist και στη Βουλή, ο κύριος Βαρουφάκης λάνσαρε έτσι το σχέδιό του όχι μόνο για τις αυξήσεις φόρων και για τον Ενιαίο ΦΠΑ, αλλά έθεσε και θέμα κατάργησης της έκπτωσης 30% του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου -που δεν την προέβλεπε καν η λίστα Χαρδούβελη!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα ο ίδιος ανέφερε:

1. Για την κατάργηση έκπτωσης ΦΠΑ στα νησιά τους Αιγαίου: ο κ.Βαρουφάκης προανήγγειλε ότι θα συνοδεύεται από ένα σύστημα επιστροφής μέσω ίντερνετ του αυξημένου ΦΠΑ στους νησιώτες, βάσει αποδείξεων κατανάλωσης, περίπου όπως γίνεται για την επιστροφη του ειδικού φόρου πετρελαίου θέρμανσης στους δικαιούχους, λέγοντας ότι:

– «έχω δεχθεί ιδιαίτερα ισχυρές πιέσεις να υπάρξουν αυξήσεις στο ΦΠΑ των νήσων -ιδιαίτερα ισχυρές πιέσεις!- σε βαθμό που νομίζω ότι πρέπει να αναχθεί στη σφαίρα της ψυχιατρικής».

– «δεν θα υπάρξει αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά μέχρι το Σεπτέμβριο. Αυτό είναι δεδομένο».

– «θα υπάρχει πρόβλεψη, ώστε να υπάρχει απόδοση της οποιασδήποτε αύξησης ΦΠΑ στους νησιώτες. Για τη μετά το Σεπτέμβριο εποχή μιλάμε τώρα. Φέτος δεν θα υπάρξει καμία διαφορά σε αυτή την τουριστική σεζόν».

– «δέσμευσή μου είναι ότι, αν υπάρξει αύξηση για τους κατοίκους των νησιών, θα προβλεφθεί ένα σύστημα απλό, ηλεκτρονικό, χωρίς να χρειαστεί επισκέψεις σε ΔΟΥ με το οποίο θα γίνεται επιστροφή της διαφοράς στους κατοίκους των νησιών, αν αυξηθεί και στο πλαίσιο ενός εξορθολογισμού και ενός εναρμονισμένου ΦΠΑ».

– δεν είναι κακό να υπάρχει ένας εναρμονισμός του ΦΠΑ, ένας εξορθολογισμός του συστήματος ΦΠΑ. Νομίζω ότι και η προηγούμενη κυβέρνηση θα το σκεφτόταν.

– η ιδιαιτερότητα των νησιών είναι κάτι το οποίο εμείς το σεβόμαστε και το κουβαλάμε μαζί μας στις Βρυξέλλες, την Ουάσιγκτον, όπου διαπραγματευόμαστε. Θα πρέπει να το ξέρετε αυτό. Είμαστε συνεπείς σε αυτή τη δέσμευσής μας, όποιο και να είναι τελικά το φορολογικό καθεστώς το οποίο θα επιλεχθεί για τη μετά το Σεπτέμβριο εποχή.

– η αναστάτωση προκαλείται από την τεράστια πίεση εκ μέρους των δανειστών, η οποία μεταφέρεται από τις εφημερίδες.

2. Για Ενιαίο ΦΠΑ και φόρους ειδών πολυτελείας:

– αυτό που προσπαθούμε είναι να έχουμε έναν χαμηλό συντελεστή σε όλη τη χώρα, που να είναι πιο χαμηλός από αυτόν που είναι στα νησιά σήμερα έτσι κι αλλιώς, ώστε να μην πιάνεται η νησιώτισσα που πηγαίνει στον μπακάλη.

– Εάν θέλει να αγοράσει γούνα στη Μύκονο, τότε εμένα δεν με πειράζει να πληρώσει υψηλότερο ΦΠΑ.

– Εάν αγοράσει, όχι γούνα, αλλά ένα αγαθό το οποίο αγοράζεται πιο σπάνια –όχι από αυτά που αγοράζει στην καθημερινότητά της- και χρειαστεί εμείς να της ζητήσουμε να καταχωρίσει την απόδειξη, για να πάρει πίσω τη διαφορά του ΦΠΑ, έτσι ώστε να σεβαστούμε την ιδιαιτερότητα των νησιών, αυτή είναι μία παραχώρηση που εγώ θα κάνω για να κλείσω τη συμφωνία πιο γρήγορα.

– Στο ΦΠΑ, απαιτείται ένας εξορθολογισμός του συστήματος. Παρακαλώ τους δημοσιογράφους να μη δημοσιεύσουν άρθρα περί εξαγγελίας του Υπουργού Οικονομικών ότι αλλάζει ο ΦΠΑ αύριο. Καμία αλλαγή δε θα γίνει ως το τέλος του καλοκαιριού, έχουμε δεσμευτεί γι’ αυτό και οι αλλαγές οι οποίες θα γίνουν θα είναι αντιυφεσιακές.

– Ένας εξορθολογισμός, θα αυξήσει την εισπραξιμότητα του ΦΠΑ και να μειώσει τις υφεσιακές επιπτώσεις που έχει ο σημερινός ΦΠΑ στην αγορά.

3. Για την επιβολή φόρου διανυκτέρευσης 3%-5% στα νησιά του Αιγαίου:

– ποτέ δεν σκεφτήκαμε μια οριζόντια αντιμετώπιση του ζητήματος. Μιλούσαμε για κάποιες ξενοδοχειακές μονάδες αρκετών αστέρων, όχι των ενοικιαζόμενων δωματίων, όχι μονάδων με ένα ή δύο αστέρια.

– δεν το αναγγέλλω ότι θα γίνει, αλλά σας λέω ότι στο πλαίσιο της διαβούλευσης μεταξύ μας του τι προτείνουμε, η σκέψη μας ήταν πάντα να είναι προοδευτική η κλίμακα και να μην αφορά τους ανθρώπους του τουριστικού κλάδου, οι οποίοι είναι πιο ευάλωτοι.

Στον ESM τα χρέη προς την ΕΚΤ

Ο κύριος Βαρουφάκης επανέλαβε χθες, στο συνέδριο του Economist και το σχέδιο που θα θέσει σε εφαρμογή μετά τον Ιούλιο, για να μην χρειαστεί να αποπληρώσει η χώρα χρέη 27 δισ. στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Συγκεκριμένα, όπως ο ίδιος ανέφερε:

– Ιούλιο και Αύγουστο το Υπουργείο Οικονομικών θα κληθεί να δανειστεί 6,7 δισ. από τους εταίρους με κάποιον τρόπο, για ν’ αποπληρώσει τα ομόλογα από το SMP’s. πρόγραμμα που είχε δημιουργήσει ο κ. Τρισέ το 2010-11 τα οποία τα κρατάει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

– Το εναπομείναν αυτό ποσό των ομολόγων είναι γύρω στα 27 δισ. τα οποία θα πρέπει ν’ αποπληρώνονται τους επόμενους μήνες, χρόνια.

– Αυτά τα ομόλογα θα πρέπει να σταλούν στο απώτερο μέλλον. Είναι ξεκάθαρο αυτό. Και νομίζω είναι ξεκάθαρο αυτό και στους ανθρώπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

– οποιαδήποτε συζήτηση κουρέματος αυτών των ομολόγων μας των 27 δις, αποτελεί κόκκινο πανί και πάρα πολύ σωστά για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Υπάρχουν όμως τρόποι.

– Μπορεί για παράδειγμα να διαμεσολαβήσει ο ESM, η ελληνική κυβέρνηση να εκδώσει ένα ομόλογο μακράς διάρκειας το οποίο θα το ανταλλάξει, να το καταθέσει στον ESM, o ESM το ποσό αυτό των 27 δισ. να το μεταφέρει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να διαγράψει αυτό το χρέος, να σκιστούν αυτά τα ομόλογα και έτσι, μ’ αυτό τον τρόπο θα έχει πάει στο μέλλον η αποπληρωμή τους από το Ελληνικό Δημόσιο.

– οπότε αμέσως κερδίζεις δυο πράγματα: Πρώτον, δε χρειάζεται να κάνεις αποπληρωμές για το επόμενο διάστημα και τώρα συμμετέχεις σε ποσοτική χαλάρωση, που σου δίνει τη δυνατότητα να βγεις στις αγορές πολύ πιο γρήγορα.

– υπάρχουν και κάποια άλλα swaps, έξυπνα swaps που μπορούν να γίνουν, έτσι ώστε οι αποπληρωμές του δανείου του EFSF στις αρχές της δεκαετίας του ’20, ’22, ’23, ’24, να εξομαλυνθούν, να σπρωχθούν προς το τέλος.

Για τα 1,9 δισ. ανέφερε πως «νομίζαμε ότι θα ήταν το πιο εύκολο μέρος της δόσης για να το πάρουμε. Είναι το πιο δύσκολο» τόνισε, εξηγώντας πως έχουν αποδοθεί στους εθνικούς προϋπολογισμούς και «θεωρούν πως αν μας τα δώσουν θα είναι νέο δάνειο».



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ