Του ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ
Περισσότερες από 500 υποθέσεις μείζονος σημασίας στις οποίες εμπλέκονται πολιτικοί, επιχειρηματίες, ιδιώτες αλλά και στελέχη της κρατικής μηχανής είναι ικανές να γεμίσουν τα δημόσια ταμεία.
Ωστόσο η διερεύνησή τους κολλάει εξαιτίας της ελλείψεως επιστημονικού προσωπικού αλλά και ελεγκτών της φορολογικής διοίκησης. Το αποτέλεσμα είναι οι έρευνες να εξελίσσονται σε μαραθώνιο, χωρίς ουδείς να είναι σε θέση να γνωρίζει ποια θα είναι η ακριβής χρονική στιγμή που θα ολοκληρωθούν. Σε πόσα χρόνια για την ακρίβεια.
Ο φάκελος που φέρνει στο φως της δημοσιότητας σήμερα το ereportaz θυμίζει τα λόγια του διαβόητου κακοποιού «V», μέλος της οικογένειας Μακιαβέλι ο οποίος είχε πει ότι «εάν θέλεις να εμποδίσεις κάποιον από το να κάνει την δουλειά του, δεν έχεις παρά να του στερήσεις τα εφόδια».
Και αυτό γιατί από τα στοιχεία καταδεικνύεται με τον πλέον περίτρανο τρόπο ότι δεν υπήρχε και δεν υπάρχει η πολιτική βούληση να καταπολεμηθούν τα φαινόμενα διαφθοράς και να ελεγχθούν οι μεγάλες υποθέσεις με την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών και την θωράκιση των γραφείων του εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος και του εισαγγελέα Διαφθοράς.
Πριν από λίγες ημέρες, οι Οικονομικοί Εισαγγελείς με επιστολή προς τον προϊστάμενό τους (για μια ακόμη φορά) αιτούνταν την απόσπαση επιστημονικού προσωπικού προκειμένου να διερευνηθούν οι υποθέσεις μείζονος ποινικής και οικονομικής σημασίας που θα μπορούσαν να αποδώσουν έσοδα στα κρατικά ταμεία.
Σε διαφορετική περίπτωση, επεσήμαναν, υπήρχε ο κίνδυνος να τελματώσουν οι έρευνες και να παραγραφούν αδικήματα. Έτσι λοιπόν αιτούνταν την απόσπαση 300 επιστημονικών συνεργατών προκειμένου να επιταχυνθούν οι έλεγχοι. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα τους έχουν διατεθεί μόλις 20.
Έρευνες χωρίς προσωπικό
Η κατάσταση είναι ίδια και ίσως ακόμη χειρότερη σε ότι αφορά το ΣΔΟΕ και τις νευραλγικές Υπηρεσίες που έχουν «χρεωθεί» μεγάλο όγκο ύλης.
Το ereportaz αποκαλύπτει την εμπιστευτική αλληλογραφία μεταξύ υπηρεσιών του Σώματος και εισαγγελικών Αρχών από την οποία αποδεικνύονται:
1) H υπερφόρτωση του συστήματος και
2) την έλλειψη προσωπικού
Σε αναφορά που συντάχθηκε από την Περιφερειακή Διεύθυνση του ΣΔΟΕ και εστάλη στις εισαγγελικές Αρχές καταγράφεται ως απίθανη η ολοκλήρωση των ερευνών.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται μέχρι και τον Απρίλιο του 2013 υπήρχαν 549 (!) ανεκτέλεστες εισαγγελικές παραγγελίες οι οποίες αφορούσαν εντολές για διενέργεια ελέγχων σε διάφορες υποθέσεις. Έλεγχοι οι οποίοι δεν μπορούσαν να γίνουν λόγω ελλείψεως προσωπικού.
Οι σπουδαιότερες υποθέσεις, όπως καταγράφονται στα επίσημα έγγραφα, είναι ιδιαίτερα πολύπλοκες καθώς απαιτείται πλήθος ενεργειών για την διασταύρωση των στοιχείων και την περάτωση των ελέγχων. Αφορούν τον έλεγχο των εμβασμάτων που «έφυγαν» στο εξωτερικό, τις διάφορες λίστες, το πόθεν έσχες πολιτικών προσώπων και ποινικές υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται εφοπλιστές, επιχειρηματίες και κρατικοί φορείς.
Οι 15+1 σπουδαιότερες είναι: