Τον δρόμο προς τη φυλακή πήρε το μεσημέρι της Δευτέρας ο Αιμίλιος Κοτσώνης, πρώην ποδοσφαιρικός παράγοντας του Ολυμπιακού, για την πολυσυζητημένη υπόθεση με τους δύο τόνους ηρωίνη που μεταφέρθηκαν με το πλοίο «NOOR 1» από τον περσικό κόλπο στην Ελευσίνα.
Ο στενός φίλος του Βαγγέλη Μαρινάκη κρίθηκε προφυλακιστέος, μετά την πολύωρη απολογία του στην ανακρίτρια Πειραιώς ως φυσικός αυτουργός. Κατά τη διάρκεια της προσαγωγής του στις δικαστικές αρχές, σημειώθηκε επεισόδιο με πρωταγωνιστές σωματώδεις άνδρες και έναν εικονολήπτη, ο οποίος προπηλακίστηκε στην προσπάθειά του να καταγράψει τα πλάνα.
Αρχικά ο επιχειρηματίας είχε καταθέσει για την υπόθεση ως μάρτυρας. Μετά τη συμπληρωματική απολογία που έδωσαν άλλοι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, όμως, μετατράπηκε σε κατηγορούμενος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εφοπλιστής Ευθύμιος Γιαννουσάκης ήταν το πρόσωπο το οποίο κατονόμασε τον Α. Κοτσώνη ως εμπλεκόμενο στη σοβαρή αυτή υπόθεση.
Να σημειωθεί ότι ο κ. Κοτσώνης στο παρελθόν είχε δεχθεί βομβιστική επίθεση με χειροβομβίδα σε έκθεση αυτοκινήτων που διατηρούσε στο Παλαιό Φάληρο.
To χρονικό της υπόθεσης
Η αποκάλυψη της υπόθεσης ξεκίνησε στα μέσα Ιουνίου του 2014 με την εύρεση μεγάλης ποσότητας ηρωίνης στην περίφημη βίλα της Φιλοθέης και ακολούθησε ο εντοπισμός ενός ακόμη τόνου ναρκωτικών σε αποθήκη του Κορωπίου και στο αγκυροβολημένο «NΟΟR 1».
Η συνολική ποσότητα της ηρωίνης που έχει εντοπίσει και κατασχέσει το Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. από τη βίλα της Φιλοθέης, το πλοίο και τις αποθήκες στο Κορωπί ανέρχεται σε δύο τόνους και εκατόν είκοσι κιλά (2,120 kgr). Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσότητα που έχει βρεθεί ποτέ σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Για την υπόθεση συνελήφθησαν συνολικά 26 άτομα, μεταξύ αυτών ο επιχειρηματίας Ε. Γιαννουσάκης, η πρώην σύζυγός του Τ. Σταματιάδη, κόρη εφοπλιστή, Τούρκοι και Ινδοί υπήκοοι, αλλά και ακόμη δύο Έλληνες.
Το βαπόρι που «βαπτίστηκε» πέντε φορές
Στα διεθνή ύδατα, ανάμεσα στο Ομάν και το Πακιστάν, παρέλαβε στις αρχές Μαΐου 2014 το δεξαμενόπλοιο «NOOR 1» τα 986 κιλά ηρωίνη που κατέσχεσαν οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος σε παλαιές αποθήκες πουλερικών στο Κορωπί, ποσότητα την οποία φύλαγε ένας υπήκοος από το Ιράν, ο οποίος εμπλέκεται στην υπόθεση.
Το «NOOR 1» φέρεται να βρισκόταν στα τέλη Απριλίου στο λιμάνι Σάρζα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και στις αρχές Μαΐου 2014 να είχε αποπλεύσει σε διεθνή ύδατα, ανοιχτά του Ομάν, όπου λάντζα τού φόρτωσε το «εμπόρευμα». Στη συνέχεια, ο καπετάνιος του δήλωσε μηχανική βλάβη και στις 7 Ιουνίου έφθασε στο λιμάνι της Ελευσίνας με το αιτιολογικό της επισκευής. Γι’ αυτό, άλλωστε, βρισκόταν στην περιοχή της Βλήχας.
Η μεγάλη ποσότητα ηρωίνης των εννιακοσίων ογδόντα έξι κιλών και εξακοσίων γραμμαρίων (986,600kgr) τοποθετήθηκε σε Φ/Γ όχημα (κάτω από καύσιμη ύλη ΠΕΛΕΤ), το οποίο και τη μετέφερε σε αποθήκη στην περιοχή Λαμπρίκα Κορωπίου.
Το πλοίο ανήκει στην «KLIK SHIPMANAGEMENT – ATHENS, GREECE» και «βαπτίστηκε» πέντε φορές. Συγκεκριμένα, έφερε το όνομα «KYTHNOS» μέχρι τον Ιούλιο του 2012, την ονομασία «ENVI II» έως τον Δεκέμβριο του 2003, ενώ νωρίτερα έπλεε στα πελάγη ως «KORI» και «AKORI». Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματικό της Ασφάλειας του Λιμενικού, ο τρόπος απόκρυψης των ναρκωτικών ήταν τόσο μελετημένος και καλά σχεδιασμένος, που ο εντοπισμός τους δεν ήταν εύκολος ούτε από τα ειδικά σκυλιά της υπηρεσίας.