Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Τι πραγματικά αποφάσισε για την Ελλάδα το χθεσινό Eurogroup

  • Τον λόγο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στις αγορές, για να κρίνουν εάν η Ελλάδα θα ενταχθεί στην ποσοτική χαλάρωση (QE)
  • Στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, η εφαρμογή των μέτρων παραπέμπεται για το καλοκαίρι του 2018
  • Σημαντική εξέλιξη θεωρείται η αποδοχή από το Eurogroup της γαλλικής πρότασης να συνδεθεί η αποπληρωμή του χρέους με την ανάπτυξη
  • Αποσαφηνίστηκε ο ρόλος του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα
  • Τσακαλώτος: Το Eurogroup πήρε τη σαφήνεια που πίστευε πως έλειπε από την προηγούμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών

Τον λόγο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στις αγορές, για να κρίνουν εάν η Ελλάδα θα ενταχθεί στην ποσοτική χαλάρωση (QE) και παράλληλα θα ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή στις αγορές, δίνει η χθεσινή απόφαση του Eurogroup, που ενέκρινε τη δόση των 8,5 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα σκιαγράφησε περισσότερο τα μέτρα για το χρέος, τα οποία αναμένεται να εξειδικευτούν στο διάστημα μετά την 27η Ιουλίου και μέχρι τη λήξη του προγράμματος, αλλά θα εφαρμοστούν στη λήξη του, τον Αύγουστο του 2018, εφόσον χρειαστεί.

Ουσιαστικά, στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, η εφαρμογή των μέτρων παραπέμπεται για το καλοκαίρι του 2018, ωστόσο οι υπουργοί Οικονομικών συζήτησαν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα στη βάση της απόφασης που είχε ληφθεί τον Μάιο του 2016 για βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επεμβάσεις. Πάντως, χθες συμφωνήθηκε να εφαρμοστούν μεν τα μέτρα το καλοκαίρι του 2018, αλλά να επιδιωχθεί ένας ποσοτικός προσδιορισμός τους νωρίτερα, προφανώς μετά τις γερμανικές εκλογές, ώστε να συμμετάσχει αμέσως μετά χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα και το ΔΝΤ.

Πάντως, σημαντική εξέλιξη θεωρείται η αποδοχή από το Eurogroup της γαλλικής πρότασης να συνδεθεί η αποπληρωμή του χρέους με την ανάπτυξη. Όπως διευκρίνισε ο κ. Ντέισελμπλουμ, όταν η ανάπτυξη είναι μεγαλύτερη των προβλέψεων η Ελλάδα θα αποπληρώνει ταχύτερα το χρέος, ενώ όταν είναι μικρότερη θα αποπληρώνει με βραδύτερο ρυθμό.

Απόφαση έως 27 Ιουλίου

Στο χθεσινό Eurogroup αποσαφηνίστηκε για πρώτη φορά πλήρως ο ρόλος του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Η επικεφαλής του Ταμείου Κρ. Λαγκάρντ τις επόμενες 24 ώρες θα προτείνει στο εκτελεστικό συμβούλιο τη συμμετοχή του ΔΝΤ σε ένα «επί της αρχής προληπτικό πρόγραμμα», ύψους δύο δισ. δολαρίων. Η απόφαση θα ληφθεί μέχρι τις 27 Ιουλίου.

«Υπάρχει σαφής πρόοδος», δήλωσε η κ. Λαγκάρντ, προσθέτοντας ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι της χρειάζονταν περισσότερο χρόνο προκειμένου να αποσαφηνίσουν τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, εξ ου και κατέληξαν σε αυτήν τη συμφωνία. «Κανένας δεν λέει ότι αυτή είναι η καλύτερη λύση, αλλά η δεύτερη καλύτερη λύση», είπε χαρακτηριστικά η κ. Λαγκάρντ.

Με αυτή την επί της αρχής συμφωνία η Ελλάδα παίρνει τη σφραγίδα του ΔΝΤ ότι το πρόγραμμά της είναι αξιόπιστο, έτσι ώστε με τη σειρά τους τα εθνικά Κοινοβούλια των κρατών-μελών να εγκρίνουν την εκταμίευση της δόσης και να μη βρεθεί η χώρα αντιμέτωπη με μία πιθανή χρεοκοπία στα μέσα Ιουλίου, που λήγει η πληρωμή περίπου 7 δισ. προς την ΕΚΤ.

«Η κρίση αποφεύχθηκε και η σταθερότητα διατηρήθηκε», τόνισε η κ. Λαγκάρντ και πρόσθεσε πως «το ΔΝΤ δεσμεύεται να εκταμιεύσει μόνον όταν τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους είναι απολύτως εξειδικευμένα».

Εως τις 27 Ιουλίου, όταν το ΔΝΤ θα έχει αποφασίσει τη συμμετοχή του σε ένα «επί της αρχής ελληνικό πρόγραμμα», θα έχει κάνει συγχρόνως την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, που αναμένεται να το κρίνει μη βιώσιμο. Κατά πόσον αυτό θα επηρεάσει την απόφαση της ΕΚΤ για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) αναμένεται να φανεί.

«Πήραμε τη σαφήνεια»

Χθες περίσσεψαν τα λόγια συμπάθειας για τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και τις θυσίες του ελληνικού λαού από όλους του βασικούς πρωταγωνιστές του ελληνικού προγράμματος. Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε πως από αυτό το Eurogroup πήρε τη σαφήνεια που πίστευε πως έλειπε από την προηγούμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών.

«Είναι περισσότερη η σαφήνεια που αξίζει ο ελληνικός λαός;» αναρωτήθηκε ο κ. Τσακαλώτος, για να απαντήσει ότι «μάλλον όχι», ενώ πρόσθεσε ότι το τέλειο δεν θα έπρεπε να είναι ο εχθρός του καλού.

 



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ