Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Δράσεις για την καταπολέμηση της Διαφθοράς στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

H Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς (ΓΕ.Γ.ΚΑ.Δ.) και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α.), σε συνεργασία αυτή τη φορά με το Υπουργείο Εσωτερικών, πραγματοποίησαν (22/6/2017) ημερίδα διαβούλευσης επί του Σχεδίου Στρατηγικής για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης εκδήλωσης, οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν μέσω των εισηγήσεων από τους αρμόδιους φορείς  για τις σύγχρονες διεθνείς εμπειρίες και πρακτικές που έχουν υλοποιηθεί για την προώθηση της ακεραιότητας καθώς και την καταπολέμηση της διαφθοράς σε τοπικό επίπεδο. Σύμφωνα με τους ομιλητές κύριο μέλημα θα πρέπει να αποτελέσει η αναζήτηση της αλήθειας, να σπάσει το μονοπώλιο μέσω των εντατικών ελέγχων αλλά και να αναζητηθούν στον πυρήνα τους τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, με τα αίτια που προκάλεσαν τα φαινόμενα διαφθοράς.

Παράλληλα, συζητήθηκε το Σχέδιο της Στρατηγικής για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με τους παρευρισκόμενους να συμμετέχουν ενεργά στην ημερίδα, μέσω των σχολίων τους, της ανταλλαγής απόψεων αλλά και την κατάθεση προτάσεων επί των κρίσιμων θεμάτων.

Οι θεματικές οι οποίες αναλύθηκαν: · Δράσεις του Υπουργείου Εσωτερικών για την Προώθηση της Ακεραιότητας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση · Πρακτικά Εργαλεία και Εγχειρίδια που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης · Πρωτοβουλία για την Πιστοποίηση Ακεραιότητας σε τοπικό επίπεδο · Ανάπτυξη Τοπικών Στρατηγικών για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς.

Ομιλητές και συμμετέχοντες στην εκδήλωση ήταν οι εξής: ο Διευθυντής Πολιτικού Γραφείου Υπουργού Εσωτερικών, κ. Δημοσθένης Παπασταμόπουλος, ο κ. Κωνσταντίνος Χρήστου, Γενικός Γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, ο κ. Γεώργιος Καμίνης, Δημαρχος Αθηναίων, ο κ. Ιωάννης Μπουτάρης, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο κ. Θεόδωρος Γκοτσόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος ΕΕΤΑΑ καθώς και οι κ. Άγγελος Μπίνης, ΟΟΣΑ, κα. Carla Miller, CityEthics, κ. Frederic Boehm, ΟΟΣΑ, κ. Ronald MacLean Abaroa, Πρώην Δήμαρχος La Paz, η  κα. Sarah Dix, ΟΟΣΑ και τέλος ο κ. Στέλιος Φαζάκης, Ειδικός Σύμβουλος στο Γραφείο του Γενικού Γραμματέα για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς.

Γιώργος Καμίνης: «Πλήρης διαφάνεια, όλα στο φως»

Ο δήμαρχος Αθηναίων έδωσε το παρών στην ημερίδα περνώντας το δικό του μήνυμα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Όπως υποστήριξε, είναι απαραίτητος ο έλεγχος καθώς και η πλήρης δημοσιοποίηση των οικονομικών στοιχείων των Δήμων αλλά και αξιολόγηση. Αυτοί είναι μερικοί από τους τρόπους όπως υποστήριξε  που μπορούν να οδηγήσουν στην διαφάνεια. Την ίδια ώρα, κρίσιμη κρίνεται η προληπτική λειτουργία και η άμεση ανταπόκριση στις καταγγελίες που προέρχονται από τους πολίτες για να μπορέσει  το κράτος να ανακτήσει τη χαμένη εμπιστοσύνη.

Ο δήμαρχος της πρωτεύουσας τόνισε επιπλέον την ανάγκη να ασκούνται πολλοί παράλληλοι έλεγχοι, με την Δικαιοσύνη η οποία θα πρέπει όπως δήλωσε να επιβάλλει έγκαιρα τις πρέπουσες ποινές.

Γιάννης Μπουτάρης: «Θα πρέπει να γίνουν διαρθρωτικές κινήσεις και αλλαγή της νοοτροπίας»

Από την πλευρά του ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης συμφώνησε με τον κ. Καμίνη σε όλα όσα εκείνος προανέφερε και δήλωσε χαρούμενος για τη καλή συνεργασία και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των δύο Δήμων της χώρας. Ο κ. Μπουτάρης ανέφερε χαρακτηριστικά πως έχουν ήδη σημειωθεί αρκετά, θετικά βήματα στην συμπρωτεύουσα όσον αφορά στον Δήμο αλλά υπογράμμισε φυσικά την ύπαρξη της ανάγκης ώστε να γίνουν ακόμα περισσότερα. Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχουν πολλές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν στην κοινωνία και η έννοια του πολίτη να αποτελεί το επίκεντρο κάθε πολιτικής που χαράσσεται.

Τέλος, δήλωσε πως είναι απαραίτητη: η εγρήγορση και η αύξηση της ταχύτητας στις υπηρεσίες, της διαφάνειας, η αντιμετώπιση των φαινομένων διαφθοράς, η χάραξη ψηφιακής στρατηγικής αλλά και η αλλαγή της νοοτροπίας.

Η σύμβαση παροχής τεχνικής βοήθειας από τον ΟΟΣΑ για την υλοποίηση του εθνικού στρατηγικού σχεδίου κατά της Διαφθοράς

Η Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Υπηρεσία Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (SRSS), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α) αποτελούν τους βασικούς εμπλεκόμενους στο πρόγραμμα παροχής τεχνικής βοήθειας από τον ΟΟΣΑ για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Το εν λόγω έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί, σύμφωνα με το σχετικό χρονοδιάγραμμα, σε δεκαοκτώ (18) μήνες.

Βασικός στόχος είναι η ανάπτυξη κατάλληλης τεχνογνωσίας για την αποτελεσματική υλοποίηση και εφαρμογή του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου καθώς και η ενίσχυση και βελτίωση του υφιστάμενου συστήματος. Το έργο αυτό αποτελείται από δέκα (10) επιμέρους παραδοτέα, το καθένα από τα οποία αντιστοιχεί σε στόχους του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς.

Τα εν λόγω παραδοτέα περιλαμβάνουν ενδεικτικά τα εξής: · Ενίσχυση της λογοδοσίας και της ορθής διακυβέρνησης μέσω του εσωτερικού και εξωτερικού ελέγχου · Ανάπτυξη συγκεκριμένων πλαισίων για τη διαχείριση κινδύνων διαφθοράς, τα οποία θα εστιάζουν σε τομείς υψηλού κινδύνου όπως η υγεία, η εθνική άμυνα και η τοπική αυτοδιοίκηση · Βελτίωση των μηχανισμών του πόθεν έσχες, της χρηματοδότησης πολιτικών κομμάτων και της προστασίας μαρτύρων δημοσίου συμφεροντος · Ενίσχυση των μηχανισμών εντοπισμού και αναφοράς φαινομένων διαφθοράς στον ιδιωτικό τομέα συμπεριλαμβάνομένων των ελληνικών εταιρειών · Βελτίωση των ικανοτήτων των αρχών επιβολής του νόμου για τη διερεύνηση και τη δίωξη της διαφθοράς και της δωροδοκίας Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης αποτελεί ένα μοναδικό φόρουμ, όπου 35 κράτη-μέλη εργάζονται από κοινού για την αντιμετώπιση οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων που ανακύπτουν στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης.

Ο Ο.Ο.Σ.Α. βοηθά επιπλέον τις κυβερνήσεις να κατανοήσουν και να αναπτύξουν πολιτικές που άπτονται θεμάτων, όπως η ανεύρεση νέων πηγών ανάπτυξης, αποκατάσταση της δημόσιας εμπιστοσύνης απέναντι στην κυβέρνηση και τις επιχειρήσεις καθώς και την ανάπτυξη δεξιοτήτων. Ο οργανισμός παρέχει ένα περιβάλλον όπου οι κυβερνήσεις μπορούν να συγκρίνουν εφαρμογές πολιτικής, να βρουν απαντήσεις στα κοινά προβλήματα, να προσδιορίσουν τις βέλτιστες πρακτικές και να συντονίσουν τις εσωτερικές και διεθνείς πολιτικές.

Σταδιακά, ο Οργανισμός έχει έρθει σε επαφή και με έναν αριθμό κρατών που δεν ανήκουν στα μέλη του και τα οποία αποτελούν σημαντικούς παράγοντες της σημερινής παγκόσμιας οικονομίας.

Διαβάστε επίσης:

Το έργο του Σώματος Επιθεωρητών- Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για τη διετία 2015-2016

Βόμβα Δ. Κασσαβέτη: Θα ξεψαχνίσουμε τουριστικό προορισμό

Δημόσια διοίκηση: Μπροστά όχι πίσω, ούτε σημειωτόν

Οι νέοι παίζουν μπάλα στην καταπολέμηση της Διαφθοράς

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ