Ακόμη πιο εντυπωσιακά από εκείνα που ίσως περίμεναν ορισμένοι είναι τα αποτελέσματα της έρευνας που διενεργούν οι Οικονομικοί Εισαγγελείς για την υπόθεση της Novartis.
Στην διάθεση του επίκουρου εισαγγελέα, Γιάννη Δραγάτση, έχουν περιέλθει -ήδη- τα πρώτα στοιχεία από τον έλεγχο του ΚΕΦΟΜΕΠ που περνά από κόσκινο τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τις φορολογικές δηλώσεις των επικεφαλής του φαρμακευτικού κολοσσού σε βάθος δεκαετίας. Από την διασταύρωση των πρώτων στοιχείων προκύπτουν, όπως πληροφορείται το ereportaz, σημαντικές αποκλίσεις σε ότι αφορά τα δηλωθέντα εισοδήματα και τα χρήματα τα οποία διακινούνταν μέσω των πιστωτικών Ιδρυμάτων.
Γι αυτό τον λόγο άλλωστε με εντολή του κ. Δραγάτση δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του πρώην ισχυρού άνδρα της Novartis Hellas κ. Κωνσταντίνου Φρουζή στον οποίο εντοπίστηκε απόκλιση η οποία αγγίζει τα 4.3 εκ. ευρώ. Δικαστικοί κύκλοι εξηγούν ότι η δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών είναι μια προληπτική κίνηση. Από την πλευρά του πάντως ο ελεγχόμενος έχει την δυνατότητα να προσκομίσει περαιτέρω στοιχεία τα οποία να δικαιολογούν μέρος της αναντιστοιχίας του ποσού ή να υποβάλλει συμπληρωματική δήλωση για να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης και να αποφύγει την άσκηση ποινικής δίωξης.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του eReportaz η πλευρά του Κ. Φρουζή αρνείται ότι υπάρχει διαφορά τέτοιου ύψους, υποστηρίζει ότι δεν τίθεται θέμα φοροδιαφυγής και μάλιστα αναμένεται τις προσεχείς ημέρες όντως να καταθέσει συμπληρωματικά στοιχεία τα οποία θα αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχουν αποκλίσεις μεταξύ των φορολογικών δηλώσεων και των εμβασμάτων τα οποία μπήκαν και βγήκαν από τους τραπεζικούς λογαριασμούς του ελεγχόμενου.
Η περίπτωση Μανιαδάκη
Όπως πληροφορείται το ereportaz κάτι ανάλογο έπραξε και ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, κ. Νίκος Μανιαδάκης ο οποίος φέρεται να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπόθεση λόγω και της θέσεις που κατέχει στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ). Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μανιαδάκης παρουσιάστηκε στο ΚΕΦΟΜΕΠ όπου υπέβαλλε συμπληρωματικές δηλώσεις που αφορούσαν ποσά τα οποία δεν ήταν ικανός να δικαιολογήσει ενώ φέρεται να πλήρωσε έναν επιπλέον φόρο ύψους 200.000 ευρώ. Και όλα αυτά γνωρίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα χαίρει ευνοϊκότερης ποινικής μεταχείρισης επωφελούμενος των νομοθετικών διατάξεων που ισχύουν.
Σημειώνεται ότι το προσεχές διάστημα το ΚΕΦΟΜΕΠ αναμένεται να αποστείλει στις εισαγγελικές Αρχές και τα στοιχεία για τους υπόλοιπους ελεγχόμενους.
Η συνεργασία Αμερικανών και Ελλήνων
Την στιγμή που συμβαίνουν όλα αυτά σε ότι αφορά την έρευνα για το φορολογικό σκέλος της υπόθεσης, οι εισαγγελείς Διαφθοράς συνεχίζουν την δική τους έρευνα που ακουμπά τον πυρήνα του σκανδάλου. Από την πρώτη στιγμή το ereportaz έχει γράψει ότι οι ελληνικές Αρχές στηρίζονται πολύ στην συνεργασία με τους Αμερικανούς οι οποίοι έχουν στην διάθεσή τους όλα τα στοιχεία που παρέδωσαν οι δυο whistleblowers μέσω του γνωστού ποινικολόγου, κ. Παύλου Σαράκη. Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν φέρεται να έχει βρεθεί δίαυλος επικοινωνίας για την ανταλλαγή αλλά κυρίως την συλλογή στοιχείων ικανών να αξιοποιηθούν από τους έλληνες εισαγγελείς. Σε πολιτικό επίπεδο βέβαια επιχειρείται η αξιοποίηση της υπόθεσης προς το συμφέρον της συγκυβέρνησης μιας και η υπόθεση διαφθοράς ακουμπά τους προηγούμενους.