Το ΠAKOE (Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών), ο ανεξάρτητος περιβαλλοντικός φορέας, προχώρησε και φέτος, για 38η χρονιά, στην πραγματοποίηση εκτεταμένων δειγματοληψιών σε 163 παραλίες της Αττικής και των γειτονικών νομών.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, 98 (60,12%) είναι κατάλληλες παράλιες για κολύμβηση και 65 (39,87%) είναι ακατάλληλες, σε σύνολο 163 που αναλύθηκαν.
Μεγάλο μέρος της ακτογραμμής στον νομό Αττικής κρίθηκε με βάση τις μετρήσεις του ΠΑΚΟΕ ακατάλληλο για κολύμβηση και άρα επιβλαβές και επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία με υψηλές συγκεντρώσεις ρυπογόνων παραγόντων.
Οι ακτές που κρίνονται ακατάλληλες για κολύμβηση γιατί δεν πληρούν τα πρότυπα για την ποιότητα των υδάτων και αναμένεται να αναρτηθούν πινακίδες που θα αναγράφουν «Απαγορεύεται η κολύμβηση» είναι οι εξής:
– Όλα τα λιμάνια, μόνιμα αγκυροβόλια, ναυπηγεία, διυλιστήρια, διαλυτήρια πλοίων κ.ά.
– Η περιοχή από Βουλιαγμένη (Φοίνικες) έως το Σούνιο, με ποσοστό ακατάλληλων ακτών 29,27 %.
– Οι παραλίες από τον Φάρο Αυλίδας μέχρι τους Άγιους Αποστόλους, σε ποσοστό 54,05%.
– Η περιοχή από τον Πειραιά έως το Μεγάλο Καβούρι, με ποσοστό ακατάλληλων ακτών έως 65,00 %.
– Ανατολική Αττική: από τον Σχοινιά έως το Λαύριο, όπου κρίθηκε το 46,88% των ακτών ακατάλληλο σε σύνολο 32 ακτών που αναλύθηκαν.
– Δυτική Αττική: από το Πέραμα έως την Κόρινθο. Το ποσοστό των ακατάλληλων ακτών ανέρχεται σε 45,45%.
Οι μικροβιολογικές αναλύσεις του θαλασσινού νερού που έκανε ο ΠΑΚΟΕ πραγματοποιήθηκαν από τις 16 έως τις 24 Μαΐου 2017.
Κυρίως παρακολουθούνται οι ακτές που συγκεντρώνουν σημαντικό αριθμό λουομένων, καθώς και οι ακτές που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον από αισθητική, τουριστική και περιβαλλοντική άποψη.
Οι παράμετροι που εξετάστηκαν στην έρευνα του ΠΑΚΟΕ είναι οι εξής:
– Κολοβακτηρίδια
– Εντερόκοκκοι
– Ε-Coli
– Φυσικοχημικές παράμετροι (απορρυπαντικά, ορυκτέλαια, φαινόλες) και μη εργαστηριακά εκτιμούμενες οπτικές παράμετροι (χρώμα, επιπλέοντα αντικείμενα, θολότητα).
Πηγή: ert.gr