Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Μαζική έξοδος 150.000 ασφαλισμένων και ασφυξία στα ταμεία

Περίπου 150.000 ασφαλισμένοι (εκ των οποίων οι 60.000 από τον χώρο της δημόσιας διοίκησης) που έχουν συμπληρώσει τόσο τα προβλεπόμενα όρια ηλικίας, όσο και τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης, βρίσκονται με το ένα πόδι στη σύνταξη ενόψει των ανατροπών στο ασφαλιστικό. Το αναμενόμενο κύμα φυγής στη σύνταξη αναμένεται να προκαλέσει μια μεγάλη αιμορραγία στα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι δανειστές ζητούν να αυξηθούν άμεσα από το καλοκαίρι τα όρια ηλικίας για όλους, και για εκείνους που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα μέχρι το 2012 στα 67 για πλήρη σύνταξη και στα 62 για μειωμένη.

Η ελληνική πλευρά αντιπροτείνει από το 2016 και έως το 2025 να αυξάνονται σταδιακά τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης όσων συνταξιοδοτούνται πριν από το 62ο έτος ηλικίας, σύμφωνα με τα Νέα. Από το 2016 έως το 2022 η αύξηση θα είναι ένα εξάμηνο ανά έτος, ενώ από το 2023 έως το 2025 η αύξηση θα είναι ένα έτος ανά έτος. Κατά την ελληνική πλευρά θα γίνουν σεβαστά θεμελιωμένα δικαιώματα καθώς και ομάδες ασφαλισμένων όπως μητέρες με ανήλικα, εργαζόμενοι σε ΒΑΕ και ΑΜεΑ.

Μάλιστα, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα, το υπουργείο Εργασίας σε σχετική του ανακοίνωση τονίζει ότι «τα θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, καθώς και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των μητέρων με ανήλικα τέκνα, των ατόμων με αναπηρία, των εργαζόμενων σε βαρέα και ανθυγιεινά, αλλά και των μητέρων ΑμεΑ, θα γίνουν σεβαστά από την κυβέρνηση». «Έχει καταστεί σαφές, ότι η πρόταση των πιστωτών για άμεση κατάργηση όλων των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων από την 1η Ιουλίου φέτος είναι απορριπτέα, καθώς δεν συνάδει με τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις και θίγει ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, οι οποίες έχουν -ήδη- εξουθενωθεί από τις πολιτικές των μνημονιακών κυβερνήσεων», τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Επίσης η ελληνική πλευρά προτείνει σε περίπτωση πρόωρης αποχώρησης, η σύνταξη να μειώνεται έως και 10% άνω του 6%που προβλέπεται σήμερα ως πέναλτι για την πρόωρη συνταξιοδότηση. Αυτό σημαίνει ότι όσοι βγαίνουν πρόωρα στη σύνταξη, θα υπάρχει ένα «πέναλτι» μείωσης των συντάξεων κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες επιπλέον του 6% που ήδη ισχύει για κάθε έτος πρόωρης εξόδου πριν από το 62 έτος ηλικίας. Για τα πρώτα πέντε χρόνια θα ισχύει το -6% για κάθε έτος νωρίτερα στη σύνταξη. Για τα επόμενα όμως, το πέναλτι θα αυξάνεται και θα ανέρχεται πλέον σε -16%. Δηλαδή μειωμένη σύνταξη από 30% έως και 62% θα λαμβάνουν όσοι και όσες είναι πάνω από 55 ετών, έχουν ασφαλιστεί πριν από το 1993, δεν έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και αποφασίσουν να συνταξιοδοτηθούν πριν από τα 62 ή τα 67 έτη (ανάλογα με τα χρόνια ασφάλισης

Σημειώνεται ότι μια σειρά ασφαλιστικών διατάξεων δίνει δυνατότητα εξόδου με μειωμένη σύνταξη, από τα 50 έως τα 60 για όσους πρόλαβαν να θεμελιώσουν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012, με μεγάλες κερδισμένες τις μητέρες ανηλίκων. Για όσους κλειδώνουν το δικαίωμα από το 2013 και μετά πρόωρη σύνταξη -όπου αυτή προβλέπεται- δίνεται στα 62 (καθώς πλήρης σύνταξη καταβάλλεται στα 67).

Όσον αφορά το ΕΚΑΣ, η πρόταση για κατάργηση του επιδόματος ήταν πάγιο αίτημα των δανειστών. Το μέτρο αφορά 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους που λαμβάνουν το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων.To 2014 η τρόικα έχει προτείνει την ενσωμάτωση του ΕΚΑΣ στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και η ελληνική πλευρά αντιπρότεινε την αλλαγή των εισοδηματικών κριτηρίων για την καταβολή του, χωρίς να ενσωματωθεί στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Προεκλογικά είχε εγγραφεί στον Προϋπολογισμό του 2015 το σχετικό κονδύλι των 516 εκατ. ευρώ, το οποίο όμως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα αυξηθεί σημαντικά. Ήδη, το 2014 το κονδύλι ήταν επίσης 520 εκατ. ευρώ, όμως τελικά η δαπάνη ξεπέρασε τα 720 εκατ. ευρώ, αφού η μείωση των συντάξεων οδήγησε αυτόματα σε αύξηση των δικαιούχων του ΕΚΑΣ.



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ