Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Υποχωρεί για τον ΦΠΑ στα νησιά η κυβέρνηση, για να κλείσει η αξιολόγηση

Καταιγιστική τροπή παίρνουν τις τελευταίες ώρες οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών προκειμένου να κατατεθεί η εναλλακτική πρόταση από την Αθήνα εντός 48 ωρών και να ανοίξει ο δρόμος για τις αποφάσεις του Eurogroup για την Ελλάδα.

Όπως αποκάλυψε το protothema.gr η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να αντιπροτείνει, μεταξύ άλλων, την πλήρη κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ (έκπτωση 30% στους συντελεστές) που ισχύει σε Μύκονο, Σαντορίνη και στα άλλα νησιά του Αιγαίου.

Το σχέδιο αυτό βρίσκει απολύτως σύμφωνο τον Επίτροπο Μοσκοβισί με τον οποίον συναντήθηκαν χθες, Δευτέρα, στις Βρυξέλλες ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο κ. Μοσκοβισί είχε και πριν δύο μήνες μιλήσει δημοσίως για την ανάγκη να καταργηθεί το προνομιακό καθεστώς φορολόγησης στα νησιά αυτά. Φαίνεται έτσι πως το μέτρο θα ικανοποιήσει και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που απείλησε να κόψει τις γέφυρες επικοινωνίας με τον Έλληνα πρωθυπουργό, εάν η κυβέρνηση δεν εμφανίσει ικανό εναλλακτικό σχέδιο απέναντι στο 12σέλιδο των σκληρών προτάσεων που παρέδωσε την περασμένη εβδομάδα στον κύριο Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Μεταβαίνοντας στις Βρυξέλλες αμέσως μετά την άρνηση του κ. Γιούνκερ να απαντήσει στο τηλεφώνημα του πρωθυπουργού, οι κύριοι Παππάς και Τσακαλώτος σήκωσαν στις πλάτες τους το μεγάλο βάρος των διαπραγματεύσεων στην πιο κρίσιμη στιγμή για να κλειστεί η συμφωνία.

Συγκεκριμένα στις Βρυξέλλες έγινε «μεγάλο παζάρι» με τον Γάλλο Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί για τρία ζωτικής σημασίας θέματα:

1ον: τα μέτρα που θα δεχτεί η Αθήνα για να κλείσει η 5η αξιολόγηση:

Η κατάργηση της έκπτωση ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου, όπως έχει πει και ο Πιέρ Μοσκοβισί, θα σήμαινε εξοικονόμηση 347 εκατ. ευρώ το χρόνο ετησίως. Με ένα μέρος από τα έσοδα αυτά, θα μπορέσει η κυβέρνηση να επιδοτήσει την ακτοπλοϊα και έργα υποδομής που έχουν ανάγκη τα νησιά της άγονης γραμμής. Αυτό σημαίνει πως οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ –από το φθινόπωρο αν όχι άμεσα- θα ισχύουν παντού οι ίδιοι, είτε πρόκειται για νησιά του Αιγαίου, είτε για ακριτικές περιοχές και για όλη την υπόλοιπη Ελλάδα –όπου ήδη ισχύουν οι κανονικοί συντελεστές. Το σχέδιο αυτό δεν φαίνεται να προβλέπει επιστροφή της διαφοράς από την αύξηση του ΦΠΑ στους νησιώτες.

Από μεριάς τους οι «θεσμοί» μπορούν να υποχωρήσουν στις ανατροπές που ζητούσαν για εργασιακά και συνταξοδοτικό.

2ον: να υποχωρήσουν οι δανειστές στους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ελληνική πλευρά, η συνάντηση «πήγε καλά» και φαίνεται ότι έχει υπάρξει συμφωνία στο ζήτημα των δημοσιονομικών. Η Αθήνα ζητά να τεθεί στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα μόλις 0,6% του ΑΕΠ φέτος και 1% του χρόνου, έναντι στόχων 1% και 2% που βάζουν αντίστοιχα οι δανειστές (και αντί 3%-4% που προβλεπόταν κανονικά για φέτος). Ωστόσο και η ελάφρυνση αυτή (ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ) κινδυνεύει να μείνει «στα χαρτιά» αφού στο β΄εξάμηνο πρέπει να ενταθούν τα εισπρακτικά μέτρα, αλλιώς η υστέρηση εισπράξεων που ήδη καταγράφεται, απειλεί να οδηγήσει σε πρωτογενές έλλειμμα (αντί πλεόνασμα ) έως και 1,5 δισ. ευρώ εφέτος.

3ον: να δεχθούν οι Ευρωπαίοι μία συνολική λύση για το χρέος όπως την προτείνει η Αθήνα, δηλαδή να πληρωθούν το ΔΝΤ και η ΕΚΤ από τον ESM που θα αναλάβει ρόλο στην κάλυψη του δημοσίου χρέους.



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ