Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Για αυξήσεις στο ΦΠΑ πιέζουν οι δανειστές

Να κρατηθεί ζωντανή στην διαπραγμάτευση προσπαθεί η Αθήνα, αλλά και να αποφύγει πιέσεις για ακόμη μεγαλύτερες υποχωρήσεις της τελευταίας στιγμής. Το γήπεδο των διαπραγματεύσεων γίνεται πλέον επικίνδυνα «κατηφορικό και ολισθηρό» για την κυβέρνηση, που σχεδιάζει να απαντήσει και με μονομερείς ενέργειες για να απειλήσει όσους την περιμένουν στη γωνία για ακόμα μεγαλύτερες παραχωρήσεις –δηλαδή κατάργηση και της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά αλλά και του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ 6,5%.

Πριν από όλα αυτά όμως, η Αθήνα αναμένει την γραπτή ανακοίνωση των Θεσμών για την καινούργια πρόταση που παρέδωσαν γραπτώς στα χέρια του Πιέρ Μοσκοβισί οι κύριοι Παππάς και Τσακαλώτος.

Η νέα ελληνική πρόταση προβλέπει:

1ον) για το νέο ΦΠΑ:

– ο μεσαίος συντελεστής θα ανέβει από το 11% που είχε προταθεί, στο 12%. Στο Brussels Group όμως συζητούσαν ακόμα και για αύξηση στο 13% ή να μετακινηθούν περισσότερα τρόφιμα στο 23%.

– ο υπερμειωμένος συντελεστής συζητείται να πάει από το 6% στο 6,5%.

Στόχος είναι επιπλέον έσοδα περίπου 350 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο σχέδιο, δηλαδή από τα 900 εκατ. ευρώ να αυξηθούν στα 1,2-1,3 δισ ευρώ.

Τα 350 εκατ. ευρώ ακυρώνονται όμως αν διατηρηθεί η έκπτωση 30% του ΦΠΑ στα νησιά.

Αν και δεν καταγράφεται στην πρόταση που δόθηκε στον Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί, η κυβέρνηση αναγκάζεται να εξετάσει κατάργηση της έκπτωσης. Εναλλακτικά, θα απαιτηθούν ισοδύναμα 350 εκατ. ευρώ για τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών στο Αιγαίο, που όμως δεν έχουν βρεθεί.

2ον) για το πρωτογενές πλεόνασμα:

Η Αθήνα ανεβάζει τον πήχη του πρωτογενούς πλεονάσματος κατά 270 εκατ. ευρώ για το 2015, δηλαδή αντί για 0,6% του ΑΕΠ στο 0,75% και κατά 450 εκατ. ευρώ για την επόμενη χρονιά, δηλαδή από το 1,5% στο 1,75%. Οι δανειστές επιμένουν όμως ακόμη σε πλεόνασμα 1% φέτος και 2% για το 2016. Η πίεση αυτή αναμένεται να οδηγήσει σε μία καταληκτική πρόταση τις επόμενες μέρες ή ώρες, για πλεόνασμα 0,8%-0,9% του ΑΕΠ φέτος και 1,8% το 2016.

3ον) «Ρήτρα χρέους»:

«Κλειδί» για τυχόν συμφωνία θα αποτελέσει το ζήτημα της διευθέτησης του χρέους. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση δεν δέχεται (όπως της είχε προταθεί παρασκηνιακά) υποσχετική για συζήτηση του θέματος στο μέλλον (πχ από Σεπτέμβριο) αλλά δέσμευση των δανειστών «πώς και πότε θα κλείσει το θέμα». Επί του παρόντος πάντως, οι δανειστές δεν έχουν φέρει επισήμως στο τραπέζι σχέδιο για το ελληνικό χρέος.

Όσον αφορά στο χρηματοδοτικό “κενό” του 2016, η Αθήνα υποστηρίζει ότι μπορεί να καλυφθεί με περίπου 29 δισ ευρώ από τα αδιάθετα κεφάλαια του ΤΧΣ, τα κέρδη του Ευρωσυστήματος, τη μετακύλιση της πληρωμής τόκων, την καταβολή εκκρεμών δόσεων, την αξιοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος, την αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων.

Λάθη στις διαπραγματεύσεις

Ακόμα και αν η ανακοίνωση της Κομισιόν δεν μιλά για πλήρη συμφωνία, αρκεί να αναγνωρίζει πως η Αθήνα καταβάλλει προσπάθειες για να διαμορφωθούν οι όροι για μία συνομιλία Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ σήμερα στις Βρυξέλλες.

Οι πιέσεις πάντως είναι τεράστιες και όσο η κυβέρνηση κάνει υποχωρήσεις, οι δανειστές ζητούν και άλλες.

Είναι ενδεικτικό ότι πριν καλά-καλά πάρει στα χέρια του τις 6 σελίδες των ελληνικών προτάσεων ο Πιέρ Μοσκοβισί, άρχισαν οι διαρροές σε διεθνή πρακτορεία πως η Κομισιόν τις απορρίπτει σαν ανεπαρκείς, ημιτελείς και πρόχειρες.

Ωστόσο, κοινοτικές πηγές έφτασαν στο σημείο να επικοινωνήσουν ακόμα και με Έλληνες δημοσιογράφους (που συνήθως αυτοί τις αναζητούν) για να ρωτήσουν και να μάθουν πώς διαρρέονται αυτά, πριν καν οι προτάσεις εξεταστούν!

Η απάντηση κρύβεται στο Brussels Group και στους τεχνοκράτες που βρήκαν λειψές και μη πειστικές τις ελληνικές προτάσεις, ανοίγοντάς τους την όρεξη για να επιμείνουν με μεγαλύτερες αξιώσεις, “καρφώνοντας” την Αθήνα για ανεπάρκεια.

Μάλιστα, Ελληνικές πηγές δεν έκρυβαν την απογοήτευση (ή και την οργή τους) για λάθος χειρισμούς επιτελών της κυβέρνησης, λέγοντας πως «ειδικά στο θέμα του ΦΠΑ, που είναι το πιο βαρύ φοροεισπρακτικό μέτρο και είναι γνωστό πως οι δανειστές υπερβάλουν και πιέζουν πολύ σκληρά και βρώμικα για υπέρογκες αυξήσεις, στείλαμε πρόχειρες και ατεκμηρίωτες προτάσεις χωρίς αριθμούς αλλά με … αγκύλες και τελείτσες (σσ: […]) και αυτό σημαίνει ότι αντί να τους αναχαιτίσουμε, στο τέλος θα αναγκαστούμε να υποχωρήσουμε ακόμα περισσότερο».

Πηγή: πρώτο θέμα



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ