Μετά από τις δηλώσεις – τελεσίγραφο από την πλευρά του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα σύσκεψη της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.
Και αν και το κλίμα μοιάζει βαρύ, την ίδια ώρα, κυβερνητική πηγή ανέφερε νωρίτερα το μεσημέρι ότι «Δεν υπάρχει τελεσίγραφο, δε μας έχει δοθεί τίποτα», και να προσθέτει «Εμείς είμαστε έτοιμοι, περιμένουμε να μας φωνάξουν να κάνουμε τη συμφωνία ακόμα και σήμερα».
Στο Μέγαρο Μαξίμου έχει συναντηθεί για να συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις και τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης η ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης, υπό τον πρωθυπουργό, και με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, του Ευκλείδη Τσακαλώτου, του Νίκου Παππά, του Αλέκου Φλαμπουράρη, του Γιώργου Σταθάκη, του Παναγιώτη Λαφαζάνη και του Γιάνη Βαρουφάκη.
Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό λίγο νωρίτερα, από τη σύσκεψη αποχώρησαν οι κ.κ. Φλαμπουράρης και Βαρουφάκης.
Την ίδια ώρα κυβερνητική πηγή αναφέρει ότι οι δανειστές «επιμένουν σε πολύ σκληρές θέσεις».
Τι λέει η ελληνική πλευρά για τη διαπραγμάτευση
Παράλληλα, με άτυπη ενημέρωση, το Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθαρίζει τι γίνεται τώρα στη διαπραγμάτευση, και τι προτείνει η ελληνική πλευρά:
«1. Η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται για μια ενιαία συμφωνία που θα περιλαμβάνει ενιαία προαπαιτούμενα [conditionality] και έχει καταθέσει την πρότασή της που συμπυκνώνεται σε:
** Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, κυρίως φέτος και το 2016, ώστε να διασπαστεί ο μηχανισμός αναπαραγωγής της λιτότητας.
** Καμιά νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, σε μέτρα δηλαδή που θα εντείνουν την κοινωνική ανισότητα και θα ξαναφέρουν την οικονομία στο σπιράλ της ύφεσης.
** Αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους.
** Ισχυρό πρόγραμμα επενδύσεων [αναπτυξιακό πακέτο].
2. Η κυβέρνηση, μετά τις επαφές με Μέρκελ, Ολάντ, Γιουνκέρ και άλλους ευρωπαίους αξιωματούχους, είναι έτοιμη, όπως έχει συμφωνηθεί, να εντατικοποιήσει τις διαβουλεύσεις, προκειμένου να ολοκληρωθεί σύντομα η συμφωνία. Γι’ αυτό τον λόγο θα συνεχίσει να εργάζεται πάνω στα εναπομείναντα θέματα, όπως το δημοσιονομικό και η βιωσιμότητα του χρέους.
3. Η ελληνική πλευρά έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι οι διαπραγματεύσεις στα τεχνικά κλιμάκια και στο Brussels Group έχουν ολοκληρωθεί και ότι ‘’η διαπραγμάτευση συνεχίζεται σε πολιτικό πλέον επίπεδο’’ [Γ. Σακελλαρίδης, 08.06.2015]. Το ίδιο το ΔΝΤ, όπως δήλωσε και ο εκπρόσωπός του κ. Τζέρι Ράις, αναγνώρισε ότι πράγματι η συζήτηση στις Βρυξέλλες διεξάγεται σε πολιτικό επίπεδο, στο οποίο δεν θέλει να εμπλακεί –‘’δεν είμαστε πολιτικός θεσμός, είμαστε τεχνικός θεσμός’’, ήταν η ακριβής φράση του. Φράση που δείχνει και μια εσωτερική διαφωνία μεταξύ των θεσμών και πίεση του ΔΝΤ προς τους εταίρους του [Κομισιόν και ΕΚΤ] να επανέλθουν στο ‘’σωστό δρόμο’’ της τεχνικής διαπραγμάτευσης. Ήδη ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ πήρε το σήμα δηλώνοντας [France Culture, 12.06.15] ότι ‘’οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν ξανά, πρώτα σε τεχνικό επίπεδο και μετά σε πολιτικό’’ προκειμένου να ‘’ηρεμήσει’’ το ΔΝΤ. Πρόσθεσε, βέβαια, για να συνεχιστεί η πίεση προς την ελληνική πλευρά ότι ‘’μια συμφωνία είναι απαραίτητη τις επόμενες ημέρες. Η μπάλα είναι στο ελληνικό γήπεδο’’.
4. Η μη συμμετοχή, λοιπόν, του ΔΝΤ στην πολιτική διαπραγμάτευση δεν σημαίνει τίποτα περισσότερο από πίεση προς όλους -Κομισιόν, ΕΚΤ και Ελλάδα. Όπως, μάλιστα, διευκρίνισε και ο κ. Τζέρι Ράις ‘’το ΔΝΤ ποτέ δεν φεύγει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων’’ και αν χρειαστεί θα επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις. Ίσως το ΔΝΤ να πιστεύει ότι η καλύτερη λύση θα ήταν να εισέπραττε τα χρήματα που έχει δώσει έως σήμερα και να έφευγε από το πρόγραμμα της Ελλάδας. Πιέζει, λοιπόν, προς όλες τις κατευθύνσεις -κυρίως προς το Βερολίνο- με στόχο να εφαρμοστούν σκληρές πολιτικές στην Ελλάδα προκειμένου να εξασφαλίσει τα χρήματά του».
Bloomberg: Τελεσίγραφο 24 ωρών
Σύμφωνα με το Bloomberg, με πληροφορίες που βασίζονται σε δύο ευρωπαϊκές πηγές, στην Ελλάδα επιδόθηκε τελεσίγραφο 24 ωρών προκειμένου να καταθέσει ισχυρές προτάσεις. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, όλες οι πλευρές των δανειστών ετοιμάζονται ακόμα και για το ενδεχόμενο Grexit.
Αξιόπιστη ελληνική πρόταση, με ισοδύναμα, όπου αυτά κρίνονται αναγκαία ως προς τις περικοπές του ΕΚΑΣ και του ΦΠΑ στο ρεύμα, απαιτεί η Κομισιόν από την κυβέρνηση μέχρι σήμερα το απόγευμα.
Σημειώνεται, τέλος, ότι προϊόν επιστημονικής φαντασίας χαρακτήρισε κυβερνητική πηγή το δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων ότι καταφθάνουν απόψε τα μέλη της του Brussels Group, με στόχο τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.