Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις

Βαραίνει το κλίμα στις σχέσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές, όσο περνούν οι μέρες από την κατάρρευση των συνομιλιών στις Βρυξέλλες. Από την Κυριακή το βράδυ που διαπιστώθηκε απόλυτη διαφωνία για το είδος της συμφωνίας, που πρέπει να υπάρξει ανάμεσα στα δύο μέρη, το αδιέξοδο επιτείνεται με τις αντιμαχόμενες πλευρές να ανεβάζουν τους τόνους και να εκτοξεύουν κατηγορίες η μία εναντίον της άλλης για την προβληματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Η επικοινωνία μεταξύ των εμπλεκομένων γίνεται περισσότερο με δημόσιες παρεμβάσεις, που δυναμιτίζουν την υπόθεση των διαπραγματεύσεων, παρά με ουσιαστικές επαφές, αφού φαίνεται να έχει χαθεί και η όποια εμπιστοσύνη υπήρχε.

Η κυβέρνηση πιέζει για πολιτική παρέμβαση των ευρωπαίων ηγετών, ώστε να αρθούν οι διαφωνίες και να αποσυρθούν οι υπερβολικές απαιτήσεις των δανειστών, ειδικά του ΔΝΤ, ωστόσο ούτε η Άνγκελα Μέρκελ, ούτε ο Φρανσουά Ολάντ δείχνουν διατεθειμένοι αυτή την ώρα να ανταποκριθούν στην πρόταση της Αθήνας. Όσο για τον επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, μετά τα βαριά λόγια που αντάλλαξε με την ελληνική κυβέρνηση: την κατηγόρησε ότι λέει ψέματα όταν τον κατηγορεί πως πρότεινε μείωση συντάξεων και να πάει το ρεύμα της ΔΕΗ στο ΦΠΑ 23%, ενώ η Αθήνα απάντησε μάλλον σκωπτικά ότι χαίρεται που ο κ. Γιούνκερ δεν υιοθετεί τις προτάσεις κάποιων δανειστών, που ήταν γραμμένες στο χαρτί που παρέδωσε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, εάν βέβαια διάβασε ποτέ αυτό το χαρτί ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Ο γόρδιος δεσμός

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να πληρώσει το ΔΝΤ στο τέλος του μήνα, εάν δεν υπάρξει συμφωνία, αφού χωρίς συμφωνία δεν έχει τα χρήματα για την καταβολή της δόσης. Οι εταίροι της προτείνουν μία συμφωνία να υπογράψει, ώστε να της δοθεί η χρηματοδότηση, που θα της επιτρέψει να πληρώσει το ΔΝΤ. Η κυβέρνηση απαντά ότι αυτή η συμφωνία είναι ταπεινωτική, αδιέξοδη και μνημονιακή και δεν πρόκειται να την υπογράψει.

Μπροστά σε αυτή την ελληνική άρνηση όλες οι πλευρές των δανειστών, αλλά και παράγοντες όπως η Ουάσιγκτον πιέζουν αφόρητα την Αθήνα να υποχωρήσει. Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι η πληρωμή του ΔΝΤ δεν είναι δικό της πρόβλημα μόνο, αλλά και των δανειστών, άρα πρέπει και εκείνοι να κάνουν πίσω.

Σε αντίθεση άλλωστε με όσους εκτιμούσαν ότι με ελαφρά τη καρδία οι δανειστές θα αφήσουν την Ελλάδα να κάνει στάση πληρωμών, όλα δείχνουν ότι επικρατεί τεράστια ανησυχία, την οποία η κυβέρνηση θέλει να αξιοποιήσει στις συζητήσεις.

Υπό αυτό το πρίσμα πολλοί εκτιμούν ότι θα επικρατήσουν και από τις δύο πλευρές πιο λογικές φωνές και πιθανόν ακόμη και την τελευταία στιγμή θα δοθεί έστω μία μεσοβέζικη λύση, όπως είναι μία ολιγόμηνη παράταση του προγράμματος. Αυτό ίσως να αποφασιστεί λένε στη σύνοδο κορυφής την επόμενη εβδομάδας (25 και 26 Ιουνίου) αν όχι νωρίτερα. Θα είναι μία εύσχημη κίνηση των εταίρων για να δοθεί χρόνος και περιθώριο συγκλίσεων στη συνέχεια, με την Ελλάδα να είναι μεν δυσαρεστημένη από την απουσία και πάλι οριστικής λύσης, αλλά αναγκασμένη να αποδεχθεί τη νέα προθεσμία.

Capital control: Μάχες τακτικής

Με τις γέφυρες να έχουν γκρεμιστεί προς το παρόν όλοι περιμένουν τις επόμενες κινήσεις και των δύο πλευρών: Οι δανειστές δείχνουν να επεξεργάζονται νέες κινήσεις πίεσης προς την ελληνική οικονομία, όπως έλεγχος κεφαλαίων στις τράπεζες. Δείχνουν όμως να θέλουν αυτή η απόφαση να ληφθεί από την Ελλάδα και άρα να βαρύνει την κυβέρνηση το πολιτικό κόστος. Η κυβέρνηση δεν δείχνει διατεθειμένη να κάνει οποιαδήποτε τέτοια κίνηση και εκτιμά ότι ούτε η ΕΚΤ θα την κάνει.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζονται για σύγκρουση, στέλνοντας τα ανάλογα μηνύματα:

Ο Αλέξης Τσίπρας θα παραστεί σήμερα στην επιτροπή της Βουλής για τον έλεγχο του Χρέους, θέλοντας να διαμηνύσει στους εταίρους ότι οφείλουν να δεχθούν την ανάγκη αναδιάρθρωσής του, καθώς η χώρα επωμίζεται ένα επαχθές και ως ένα βαθμό ίσως και παράνομο βάρος.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επίσης ενθαρρύνει τη διοργάνωση συλλαλητηρίων κατά των δανειστών και της πίεσης που ασκούν για συνέχιση των μέτρων λιτότητας και ουσιαστικά των μνημονιακών πολιτικών.

Αύριο ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στην Αγία Πετρούπολη, όπου θα συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και θα συνάψει συμφωνίες με τις χώρες των BRICS, δείχνοντας ότι η Αθήνα θα ακολουθήσει το δικό της δρόμο συμμαχιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ