Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Με 21% φόρο η νομιμοποίηση κρυφών καταθέσεων εντός και εκτός Ελλάδας

Με οριζόντιο φόρο 21% θα προχωρήσει τελικώς, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Επικρατείας Παναγιώτης Νικολούδης, το σχέδιο για νομιμοποίηση των αδήλωτων εισοδημάτων που βρίσκονται σε τράπεζες.

Η πρόταση για επιβολή φόρου 15% ή 30%, όπως αρχικά σχεδίαζε η κυβέρνηση να ισχύσει για τις καταθέσεις που βρίσκονται σε τράπεζες του εξωτερικού ή του εσωτερικού αντίστοιχα, ναυάγησε και εγκαταλείπεται.

Η λύση που προκρίνεται πλέον είναι πως για να μην ελεγχθούν οι καταθέσεις από την εφορία ως αδικαιολόγητη επαύξηση περιουσίας, θα καταβάλλεται φόρος 21%, χωρίς καμία άλλη προσαύξηση ή πρόστιμο.

Έρχεται νομοσχέδιο

Μέσα στις επόμενες μέρες και πιθανότατα πριν το τέλος του μηνός η κυβέρνηση θα παρουσιάσει και θα καταθέσει στη Βουλή προς ψήφιση την τελική πρότασή της.

Εξετάζοντας σε βάθος την κατάσταση όμως, όπως διαμορφώθηκε μετά τις αντιδράσεις που κατεγράφησαν κατά τη ανοιχτή διαβούλευση του νομοσχεδίου που είχε αναρτηθεί στο διαδίκτυο προς διαβούλευση, οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και Επικρατείας Παναγιώτης Νικολούδης κατέληξαν πως δεν μπορεί να εφαρμοστεί το σχέδιο για φορολόγηση δύο ταχυτήτων, αναλόγως αν ο φορολογούμενος έχει τα λεφτά του στην Ελβετία ή στην Ελλάδα.

Για τον ίδιο λόγο φαίνεται πως εγκαταλείφθηκε και το εναλλακτικό σχέδιο που εξέτασαν στην κυβέρνηση, για επιβολή φόρου 15% στις καταθέσεις εξωτερικού και 25% (αντί 30%) για τις καταθέσεις εσωτερικού, ώστε να μην επιβαρύνονται υπέρμετρα οι καταθέτες που στα χρόνια της κρίσης κρατούσαν τα χρήματά τους και στήριζαν τις ελληνικές τράπεζες.

Αμφίβολη η είσπραξη

Επιφυλάξεις εκφράζονται όμως στην κυβέρνηση αν τελικώς, με τη λύση που επιλέγεται, το μέτρο θα αποδώσει σημαντικά επιπλέον έσοδα για το δημόσιο ή όχι.

Ερωτηματικά εκφράζονται επίσης όμως και αν η Ελβετία θα δεχτεί τη λύση αυτή ή θα ασκήσει βέτο, εφόσον κρίνει πως το ποσοστό φόρου είναι υψηλό και υπάρχει κίνδυνος να «μεταναστεύσουν» τα κεφάλαια των Ελλήνων από τις ελβετικές τράπεζες προς τράπεζες της Ασίας ή άλλων φορολογικών παραδείσων.

Ωστόσο η κυβέρνηση ευελπιστεί πως όσοι έχουν κεφάλαια είτε στην Ελλάδα, είτε στην Ελβετία, είτε οπουδήποτε αλλού, θα εκμεταλλευτούν το νέο σχέδιο νόμου, επειδή θα αρθούν οι ποινικές διώξεις για όσους προχωρήσουν στη νομιμοποίησή τους –που είναι το πιο μεγάλο δέλεαρ για τους φοροφυγάδες.

Μάλιστα, δεν θα είναι απαραίτητο να επαναπατρίσουν τα χρήματα, αλλά αρκεί να τα δηλώσουν στην εφορία για να πληρώσουν τον φόρο.

Αλλιώς, αμέσως μόλις ψηφιστεί το νομοσχέδιο, θα υπογραφεί η τελική συμφωνία Ελλάδας – Ελβετίας. Οι ελβετικές αρχές θα ενημερώσουν τις τράπεζες οι οποίες με τη σειρά τους θα πρέπει να ενημερώσουν τους Ελληνες καταθέτες (φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας) για τον νέο φορολογικό νόμο και, αν δεν πληρώσουν τον φόρο, το 2017 η Ελβετία θα δώσει τα στοιχεία τους στις ελληνικές φορολογικές αρχές.

Ωστόσο παραμένει και ο κίνδυνος, μαζί με τους φοροφυγάδες να επωφεληθούν και όσοι θέλουν να ξεπλύνουν χρήμα από εγκληματικές δραστηριότητες (ναρκωτικά, εμπόριο όπλων κλπ).

Ενώ όμως όλοι αυτοί μπορεί «να βγούνε λάδι» με το αζημίωτο, κινδυνεύουν να πέσουν θύματα όσοι έχουν βγάλει νόμιμα και φορολογημένα χρήματα, εάν αναγκαστούν να πληρώσουν για να ενταχθούν στη ρύθμιση, αφού διαπιστώσουν πως έχουν απομείνει ως στόχοι για διασταυρώσεις και ελέγχους με τους οποίους η εφορία μπορεί να τους τυλίξει σε μία «κόλλα χαρτί», μόνο και μόνον επειδή η εφορία του θεωρεί ενόχους μέχρι να αποδείξουν οι ίδιοι πως «δεν είναι ελέφαντες», απλά και μόνον επειδή η ίδια υπολογίζει αναδρομικά και με πλασματικά κριτήρια για λογαριασμό τους τα εισοδήματα που είχαν (πχ τεκμήρια διαβίωσης, καταθέσεις με μετρητά, αντικειμενικές αξίες ακινήτων που αγοράστηκαν κλπ).

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ