Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

Aυξήθηκε ο δείκτης γήρανσης στα Τρίκαλα σύμφωνα με έρευνα του δήμου

Μικρή αριθμητική υπεροχή του γυναικείου φύλου σε σχέση με το άρρεν, παρατηρείται στον δήμο Τρικκαίων, όσον αφορά στην κατά φύλο σύνθεση του μόνιμου πληθυσμού, βάσει της απογραφής του έτους 2011.
Πιο αναλυτικά, υπολογίζοντας την αναλογία των φύλων επί του μόνιμου πληθυσμού του δήμου Τρικκαίων παρατηρείται ότι οι άνδρες αποτελούν το 49,6% του συνολικού πληθυσμού και οι γυναίκες το 50,4%.
Πρόκειται για στοιχεία που περιλαμβάνονται στο στρατηγικό σχέδιο του δήμου Τρικκαίων (2014-2019) το οποίο έχει τεθεί σε διαβούλευση.
Μικρή επίσης αριθμητική υπεροχή του γυναικείου φύλλου σε σχέση με το άρρεν, προκύπτει και από τα δεδομένα της απογραφής του έτους 2001.
Τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 49,3% για τους άρρενες και 50,7 για τις γυναίκες. Υπεροχή του γυναικείου φύλλου έναντι του αντρικού παρατηρείται και σε επίπεδο περιφέρειας Θεσσαλίας.
Τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 49,4% για τους άνδρες και 50,6% για τις γυναίκες, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Όσον αφορά στην πυραμίδα της ηλικίας, η μέση ηλικία επί του συνολικού μόνιμου πληθυσμού του δήμου Τρικκαίων είναι τα 43 έτη, η οποία συμπίπτει απόλυτα με την μέση ηλικία σε επίπεδο περιφέρειας Θεσσαλίας, ενώ η μέση ηλικία του μόνιμου πληθυσμού της Ελλάδας είναι τα 41,9 έτη.
Επίσης, από την ανάλυση των δεδομένων γίνεται φανερή η σχέση μεταξύ αστικότητας και ηλικίας, από την οποία προκύπτει η τάση στις περιοχές της υπαίθρου (αγροτικές περιοχές – Τοπικές Κοινότητες) του δήμου να κατοικούν αναλογικά άτομα μεγαλύτερης ηλικίας σε σχέση με την αστική περιοχή της πόλης των Τρικάλων.
Από την επεξεργασία των στοιχείων του μόνιμου πληθυσμού, προκύπτει ότι ο Δείκτης Γήρανσης ανέρχεται στην τιμή 1,40, γεγονός που σημαίνει ότι στα 100 παιδιά αντιστοιχούν 140 ηλικιωμένα άτομα.
Οι Δείκτες Γήρανσης, βάσει αντίστοιχων στοιχείων, σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας Τρικάλων, περιφέρειας Θεσσαλίας και χώρας, είναι 1,81, 1,49 και 1,34.
Βάσει των δεδομένων της προηγούμενης απογραφής του έτους 2001, οι αντίστοιχοι Δείκτες Γήρανσης σε επίπεδο δήμου, περιφερειακής ενότητας Τρικάλων, περιφέρειας Θεσσαλίας και χώρας, ήταν 1,05, 1,31, 1,15 και 1,10.
Παρατηρείται δηλαδή ότι, κατά τη δεκαετία 2001 – 2011, ο Δείκτης Γήρανσης αυξήθηκε σε όλα τα προαναφερόμενα επίπεδα χωρικής οργάνωσης του μόνιμου Πληθυσμού, πράγμα που καταδεικνύει τη γήρανση του πληθυσμού.
Πρέπει όμως να επισημανθεί ότι ο Δείκτης Γήρανσης του μόνιμου πληθυσμού του δήμου Τρικκαίων είναι σαφώς μικρότερος σε σχέση με αυτόν της περιφερειακής ενότητας Τρικάλων και της Περιφέρειας Θεσσαλίας αλλά μεγαλύτερος απ” αυτόν σε επίπεδο χώρας.

Πηγή : isotimos.com



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ