Ήδη, έχει επιτευχθεί πλήρης αποκατάσταση της μνήμης σε πειραματόζωα, μετά από τρεις εβδομάδες θεραπείας.
Γι αυτήν την πολλά υποσχόμενη μελέτη μίλησε ο καθηγητής βιοχημείας και επικεφαλής του Κέντρου Νανοϊατρικής του Πανεπιστημίου Bicocca του Μιλάνου, Massimo Masserini , στο 9ο Διεθνές Θερινό Σχολείο, που διεξάγεται στο πλαίσιο του συνεδρίου NANOTEXNOLOGY 2015.
«Στη νόσο Αλτσχάιμερ έχουμε δύο σημαντικά ευρήματα: το ένα είναι οι πλάκες «β αμυλοειδούς», που δημιουργούνται στον εγκέφαλο και το άλλο είναι η προοδευτική απώλεια μνήμης των ασθενών. Έχουμε εφεύρει ένα είδος νανοσωματιδίων, μεγέθους 120 νανομέτρων, τα λιποσώματα, τα οποία έχουν δύο λειτουργίες: η μία είναι ότι μπορούν να συνδεθούν με τις πλάκες αυτές που δημιουργούνται στον εγκέφαλο και η δεύτερη λειτουργία είναι ότι μπορούν να περάσουν τον φραγμό του εγκεφάλου. Αυτά τα νανοσωματίδια τα ενέσαμε σε ζώα στα οποία με μεταλλάξεις δημιουργήθηκε ένα μοντέλο Αλτσχάιμερ, Τα ζώα αυτά, που ήταν ποντίκια, δεν είχανε μνήμη και ουσιαστικά υπήρχε μίμηση της Αλτσχάιμερ. Μετά από τρεις βδομάδες ενέσιμης χορήγησης αυτών των νανοσωματίδιων. παρατηρήσαμε ότι μειώθηκε σημαντικά το μέγεθος των πλακών στον εγκέφαλο και ότι αποκαταστάθηκε πλήρως η μνήμη των ποντικών. Στα ζώα αυτά έγιναν συγκεκριμένα τεστ ελέγχου της μνήμης και της συμπεριφοράς», ανέφερε ο κ Masserini.
Ο κ Μasserini, επισήμανε ότι υπάρχει ήδη πατέντα για τα συγκεκριμένα νανοσωματίδια, ότι μέσα σε αυτό το μήνα θα ιδρυθεί μια εταιρεία «spin off», στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνο και ότι έχουν βρεθεί Ελβετοί επενδυτές ώστε να προχωρήσουν σε κλινικές μελέτες.
«Στοχεύουμε στη θεραπεία και όχι απλώς στην αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ. Η διάγνωση της νόσου δεν είναι τόσο δύσκολη. Ήδη, υπάρχουν απεικονιστικές τεχνικές στην κλινική πράξη, όπως το ΡΕΤ και μαγνητική τομογραφία, όπως και η αλλαγή στην συμπεριφορά του ασθενούς και έτσι, στο 90% των περιπτώσεων το Αλτσχάιμερ διαγιγνώσκονται. Το πρόβλημα είναι η θεραπεία και σε αυτό στοχεύουμε. Θα χρειαστεί ένας χρόνος για την αδειοδότηση από το υπουργείο Υγείας και θα χρειαστούν περίπου 4-5 χρόνια για κλινικές μελέτες. Η θεραπεία αυτή θα είναι για προχωρημένου σταδίου νόσο Αλτσχάιμερ, αλλά έχουμε στρατηγική και τεχνολογία και για την πρόληψη και για τα πρώιμα στάδια της νόσου», εξήγησε ο καθηγητής Masserini.
Πηγή : isotimos.com