Θετικές είναι οι εξελίξεις από Βρυξέλλες καθώς το Euroworking Group χρειάστηκε μόνο λίγο χρόνο για να εγκρίνει την ελληνική πρόταση. Τώρα η σκυτάλη παραδίδεται στο Eurogroup η συνεδρίαση του οποίου ξεκινάει στις 4 το απόγευμα.
«Πράσινο φως» ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας έδωσαν η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με το Reuters. Αργά το βράδυ της Παρασκευής το πρακτορείο μετέδωσε ότι οι Θεσμοί αξιολόγησαν θετικά τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, μια είδηση που επιβεβαίωσε με δημοσίευμα του και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Σύμφωνα με το AFP, το οποίο επικαλείται πηγή της ΕΕ, η τελευταία πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης κρίθηκε θετικά από τους πιστωτές και μπορεί να αποτελέσει βάση για νέο πακέτο διάσωσης ύψους 74 δισ. ευρώ.
Την ίδια ώρα, ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν ότι τα δάνεια που θα χρειαστεί η Ελλάδα από το νέο πρόγραμμα στήριξης του ESM, σύμφωνα με την αξιολόγηση των θεσμών, θα ανέλθουν μεταξύ 78 και 84 δισ. ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια.
Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, «υπήρξε θετική αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος» με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας να είναι έτοιμος να εξετάσει να χορηγήσει έως και 58 δισ. ευρώ συν 16 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ για ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης.
Το Eurogroup επιβεβαίωσε ότι έλαβε την αξιολόγηση των εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το αίτημα της Ελλάδας να λάβει βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, δήλωσε ένας εκπρόσωπος σήμερα.
«Η αξιολόγηση των θεσμών, βάσει του άρθρου 13 της Συνθήκης του ΕΜΣ, και η αρχική αξιολόγηση των ελληνικών προτάσεων ελήφθησαν από το Eurogroup. Συνεδρίαση στις 15:00 (16:00 ώρα Ελλάδας)», έγραψε ο εκπρόσωπος του Eurogroup στον λογαριασμό του στο Twitter.
«Βάση διαπραγμάτευσης για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (EΜΣ) αποτελεί η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης», ανέφερε πριν από λίγο ευρωπαίος αξιωματούχος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Αυτό,ανέφερε,επισημαίνει σε γενικές γραμμές η κοινή αξιολόγηση των θεσμών (Επιτροπή, ΕΚΤ, ΔΝΤ) που εστάλη χθες το βράδυ στο Eurogroup.
Κρίσιμο Eurogroup για την τύχη της χώρας
Σήμερα, το ενδιαφέρον όλων στρέφεται στη Βελγική πρωτεύουσα και στις συνομιλίες που θα έχουν οι υπουργοί οικονομικών με κύριο “μενού” την ελληνική πρόταση.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναχωρεί για Βρυξέλλες έχοντας στις αποσκευές του την εξουσιοδότηση να διαπραγματευτεί νέο τριετές πρόγραμμα-μνημόνιο, ενόψει του κρίσιμου Εurogroup που συνεδριάζει στις 3 μετά το μεσημέρι. Εκεί, θα κριθούν τα πάντα, αν και τα πρώτα δείγματα θα φανούν νωρίτερα, οπότε και θα συνεδριάζουν οι εμπειρογνώμονες του Εuroworking group, με παρόντα τον απεσταλμένο της ελληνικής κυβέρνησης Γιώργο Χουλιαράκη.
Όπως έλεγε αργά χθες βράδυ κυβερνητικό στέλεχος “μοναδική μας έγνοια είναι τα μέτρα και το ενδεχόμενο να ζητήσουν κι άλλα”, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πάνω απ’ όλα προέχει να τρέξει η συμφωνία για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.
Τέλος, σε επιφυλακή είναι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, αφού εκτός μεγάλου απροόπτου προγραμματίζεται για αύριο Κυριακή, Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης αλλά και της ΕΕ, που στο δυσάρεστο σενάριο θα κριθεί η παραμονή ή όχι της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια.
Κούρεμα ή αναδιάρθρωση χρέους;
Πρόσφατα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δημοσιοποίησε έκθεση στην οποία αναφέρεται ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.
Από αυτή, προκύπτουν δύο συμπεράσματα, σύμφωνα με το Spiegel. Οτι η Ελλάδα θα χρειαστεί ως το τέλος του 2018 50 δισεκατομμύρια ευρώ και πως θα πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους με κάποιο τρόπο. Με τη γερμανική κυβέρνηση να αποκλείει ένα κούρεμα, οι συζητήσεις πλέον θα επικεντρωθούν στην αναδιάρθρωση.
Αυτό τονίζει το γερμανικό περιοδικό, που εξετάζει τις δύο εκδοχές.
Κούρεμα του χρέους
Το γερμανικό περιοδικό εξηγεί ότι η Αθήνα κέρδισε ένα κούρεμα του χρέους της ήδη το 2012 από τους ιδιώτες πιστωτές της. Πλέον ιδιώτες διακρατούν μόνο μικρό μέρος του ελληνικού χρέους, περίπου 76,8 δισ. ευρώ από τα συνολικά 313 δισ., και δεν θα έπρεπε να επωμιστούν ακόμη ένα κούρεμα, εκτιμά. Το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διακρατούν 32,1 δισ. και 20 δισ. ευρώ αντίστοιχα και επίσης δεν μπορούν να συμμετάσχουν σε μια απομείωση του χρέους. Μένουν λοιπόν τα διμερή δάνεια που έχουν δώσει άλλες ευρωπαϊκές χώρες στην Ελλάδα, συνολικού ποσού 52,9 δισ. ευρώ και τα 130,9 δισ. ευρώ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ). Το Ταμείο δεν μπορεί να δεχθεί κούρεμα του δανείου του για νομικούς λόγους, και ακόμη κι αν βρισκόταν ένα παραθυράκι του νόμου, το κούρεμα δεν μοιάζει πλέον εφικτό. Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ έχει κατηγορηματικά αποκλείσει το σενάριο αυτό, όπως και οι κυβερνήσεις της Λετονίας, της Φινλανδίας και της Ολλανδίας. Ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Πέτερ Καζίμιρ έχει δηλώσει ότι αυτή είναι «η κόκκινη γραμμή του».
Ελάφρυνση του χρέους
Η μοναδική πιθανότητα, σύμφωνα με το Spiegel, είναι μια αναδιάρθρωση των υποχρεώσεων αποπληρωμής της Ελλάδας και μάλιστα με τον τρόπο που έχει προτείνει ο Ελληνας πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί με ένα μέρος από τα χρήματα που θα λάβει από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας να αποπληρώσει τα δάνειά της στο ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Τα επόμενα δύο χρόνια το ποσό αυτό ανέρχεται περίπου στα 30 δισ. ευρώ. Το πλεονέκτημα είναι ότι ο ΕΜΣ θα προσφέρει δάνεια στην Ελλάδα με χαμηλότερο επιτόκιο και με μεγαλύτερο ορίζοντα αποπληρωμής. Με αυτό τον τρόπο οι δόσεις θα βαρύνουν λιγότερο τα ελληνικά δημοσιονομικά και ο πληθωρισμός θα μειώνει με αργό ρυθμό το χρέος, εξηγεί το Spiegel.