Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Στα «κάγκελα» οι φαρμακοποιοί δεν κατάφεραν να κρατήσουν στη νέα συμφωνία το κλειστό επάγγελμα και τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα

Ολες οι κατακτήσεις των φαρμακοποιών μέσα στην κρίση δυναμυτίζονται με τη νέα συμφωνία που υπεγράφη με τους θεσμούς. Τίποτα δεν θεωρείται πλέον δεδομένα μέσα στα πλαίσια του επαγγέλματος του φαρμακοποιού. Αυτά για τα οποία είχε υπογράψει με σθένος ο υπουργός υγείας, έχουν τιναχθεί στον αέρα. Τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα δεν έιναι πλέον προνόμοιο των φαρμακείων και επιπλέον το επάγγελμα του φαρμακοποιού η άδεια του φαρμακείου παύει πλέον και με τη βούλα των θεσμών να είναι κλειστό επάγγελμα.

Στην δημοσιότητα δόθηκαν χθες από το πρακτορείο Reuters τα μέτρα που αφορούν στην απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και οι αλλαγές στην αγορά, που, μεταξύ άλλων, θα επηρεάσουν και τα φαρμακεία.
Οι πιέσεις που ασκήθηκαν για επιπλέον μέτρα περιλαμβάνουν να νομοθετηθούν άμεσα μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό, όπως και να κάνει ανεξάρτητη την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.
Συγκεκριμένα αναφέρεται:
«Τo Eurogroup καλωσορίζει την ανακοίνωση των θεσμών, οι οποίοι εγκρίνουν τη λίστα που ετοίμασαν οι ελληνικές αρχές ως βάση συζήτησης για ένα νέο πρόγραμμα. Το Eurogroup επίσης συμφωνεί με τους θεσμούς ότι το πακέτο μέτρων χρειάζεται περισσότερες διευκρινήσεις, καθώς και ενδυνάμωση των μεταρρυθμίσεων, ώστε να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες συνθήκες για ένα πιθανό τριετές πρόγραμμα από τον ESM. Ωστόσο, το Eurogroup ζητά από τις ελληνικές αρχές να υλοποιήσουν τις παρακάτω δεσμεύσεις, ως βάση για ένα σαφές χρονοδιάγραμμα:
Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση περιλαμβάνεται η δέσμευση της Ελλάδας να ολοκληρώσει τις βασικές της δεσμεύσεις που απέμεναν ως τον Δεκέμβριο του 2014 για την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης του προηγούμενου μνημονίου.
Στην ανακοίνωση υπάρχει και ο όρος της υιοθέτησης από την Ελλάδα ενός σημαντικά αναβαθμισμένου προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, σε συνεργασία μιας ομάδας από την ελληνική πλευρά και μια ομάδας των τριών θεσμών, που θα υποβάλλουν προτάσεις για την καλύτερη λειτουργία του «μηχανισμού υλοποίησης των αποκρατικοποιήσεων», όπως αναφέρεται.
Σαφής αναφορά υπάρχει και στην υποχρέωση της Ελλάδας να «ακυρώσει″, όπως έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές σύμφωνα με το προσχέδιο της ανακοίνωσης, μια σειρά νόμων και μέτρων που ελήφθησαν μέσα στο 2015, δηλαδή από την αρχή της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που αποτελούν πρωτοβουλίες που έρχονται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις που είχε εναλάβει η χώρα στο πλαίσιο των ως τότε προγραμμάτων στήριξης.
Στο προσχέδιο της κοινής ανακοίνωσης του Eurogroup, αναφέρεται ακόμη, σύμφωνα με το Reuters, ότι η Ελλάδα πρέπει να προωθήσει άμεσα την πλήρη λειτουργία του Ανεξάρτητου Δημοσιονομικού Συμβουλίου, το οποίο θα εποπτεύει την εκτέλεση του Προϋπολογισμού. Ακόμη, να ληφθούν μέτρα ενίσχυσης των τραπεζών, μεταξύ άλλων και μέσω της αποτελεσματικής διευθέτησης των κόκκινων δανείων, καθώς και της διοικητικής ενίσχυσης του ΤΧΣ  και των τραπεζών.
Η Ελλάδα δεσμεύεται να υιοθετήσει ακόμη πιο φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις – και με σαφές χρονοδιάγραμμα –υιοθετώντας πλήρως την «εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ». Σε αυτές περιλαμβάνονται το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, μέτρα για τις περιόδους των εκπτώσεων, την απελευθέρωση πώλησης των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ), τις άδειες των φαρμακείων, καθώς και το καθεστώς πώλησης γάλακτος και ψωμιού.
Σε ό,τι αφορά την αγορά ενέργειας, το προσχέδιο της απόφασης που επικαλείται το Reuters, αναφέρει ρητά την υποχρέωση της Ελλάδας να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, εκτός εάν βρεθούν ισοδύναμης απόδοσης μέτρων, όπως έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς.

Πηγή : isotimos.com

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ